Met welke Haagse act heeft Karel van der Eijk eigenlijk níet opgetreden? Fans van Tommy Brown, Pat Smith en Mik Adrian zullen de enthousiaste bassist in elk geval bij menig optreden op het podium hebben gespot. Maar met zijn nieuwe project Rauwkost laat hij zien ook als frontman prima zijn weg te vinden in de Haagse scene. Wij spraken deze import- en (binnenkort) exporthagenees onder het genot van zijn geliefde ‘zwarte goud’ over Haagse directheid, het gebrek aan jamsessies in de stad en toekomstplannen in de bollenstreek.

Wat is je volledige naam?
Karel Johan van der Eijk.

Wat is je geboortedatum en -plaats?
23 november 1993 in Monster.

Heb je huisdieren?
Jazeker, Loekie en Sjakie, een Duitse Staande en een Epagneul Bleu de Picardie. Waarom twee honden? Mijn vriendin wilde dat graag. Nu ik ze zelf heb, vind ik het ook wel heel erg leuk. Je hebt gelijk een goede reden om even naar het strand of het bos te gaan. Even de deur uit.

Wat doe je aan sport?
Ik ga twee keer per week naar de sportschool. Ik vind het belangrijk om gezond te blijven, ik rook en drink ook al een tijdje niet meer. Het scheelt veel geld en ik voel me sindsdien een stuk beter.

Wat is je beste gewoonte?
Ik ben altijd erg nieuwsgierig naar hoe dingen werken, bijvoorbeeld in de muziek. Zo heb ik nu sinds kort een trombone thuis omdat ik dat wil kunnen spelen. Het gaat best aardig, ik heb er zelfs al een keer een nummer live mee opgetreden toen we laatst een avond met Callkoen samen speelden.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik drink best wel veel koffie. En als ik zeg dat ik veel koffie drink, bedoel ik dat ik écht veel koffie drink (Karel laat een tatoeage van een percolator op zijn been zien, red.). Ik probeer wat te minderen, maar dat lukt helaas niet altijd.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Dit was alweer een hele tijd geleden, toen we een keer Oud en Nieuw bij mij thuis vierden. Op een gegeven moment had ik zoveel gedronken, dat ik maar gewoon naar bed was gegaan. Blijkbaar – maar dat kan ik me niet meer herinneren – ben ik toen een uur later in mijn onderbroek terug naar de woonkamer gegaan en heb ik gezegd: “Doe me nog maar een biertje.” Ik heb dat biertje toen in mijn onderbroek opgedronken en ben daarna weer gaan pitten.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Meubels. Ik ben in de afgelopen tien jaar meer dan tien keer verhuisd. Als iets bezorgd kan worden, is dat gewoon heel erg chill.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Dan zet ik een kop koffie voor mij en mijn vriendin Tessa. Meestal ga ik daarna iets op YouTube kijken terwijl zij langzaam wakker wordt. Ik ben niet echt een ochtendmens, maar sta elke dag wel om een uur of acht op.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Popradar! Ik heb daar heel lang beheer gedaan en heb er ook door de jaren heen heel veel gerepeteerd en in m’n eentje basgitaar geoefend. Met Rauwkost hadden we daar ons debuut en dat voelde heel vertrouwd. Ik heb ook echt het idee dat de mensen die er werken je graag willen helpen, ik voel me er altijd heel erg welkom.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Ik zou graag wat meer jamsessies zien in de stad. Die zijn nu erg schaars. Bij degene die er wel zijn, mag je vaak alleen meedoen als je iemand kent. Ik snap wel waarom dat wordt gedaan, het is natuurlijk ook een soort entertainment voor de plek waar gespeeld wordt. Maar als je er veel moeite in stopt, komen er ook veel leuke mensen en kan het echt een plek van ontmoeting worden. Van wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt in Den Haag is het heel veel ‘ons kent ons.’ Dat is jammer, want toen ik zelf in Den Haag kwam wonen heb ik bij dat soort sessies veel mensen leren kennen. Het lijkt nu een stuk meer besloten.

Wat is je stamkroeg?
Ik heb heel lang achter de bar gestaan in Popradar, dus ik denk dat dat mijn stamkroeg is. Het is leuk om daar na het repeteren nog even een biertje te doen.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Ik vind de 3voor12 Clubavond altijd heel erg leuk. Het zijn drukke avonden met veel muziek en veel mensen. De bands die er spelen zijn nog niet heel bekend, maar wel up and coming. Ik zou er zelf nog wel graag een keer willen spelen.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Captain Scarlet vind ik erg vet. Het zijn over de hele linie goede muzikanten en mensen die ik door de jaren heen heel veel beter heb zien worden. Daarnaast zijn de nummers gewoon heel erg sterk.

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Ik heb het idee dat Hagenezen niet altijd helemaal inzien hoe dat ‘directe Haagse’ overkomt op mensen die niet uit Den Haag komen. Ze bedoelen er niks mee en ik vind het zelf altijd heel leuk, maar als je je Haags gedraagt in Hilversum, Rotterdam of Amsterdam, word je daar wel echt op aangekeken. Veel Hagenezen zijn gecharmeerd van dat directe en ik denk dat ze er soms niet bij stilstaan hoe het op anderen overkomt.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Je hoort vaak mensen klagen dat Den Haag niet meer de rock ‘n roll stad is die het claimt te zijn, maar ik denk dat Den Haag dat wel is. Natuurlijk zitten er Haagse artiesten bij die al heel lang meedraaien, maar er zijn ook veel coole artiesten die veel nieuwer zijn. Het is niet allemaal dood en vergaan, maar mensen zijn er altijd wel heel negatief over. Als je ergens naar muziek gaat luisteren, is het heel vaak rock. Ik heb in Rotterdam gestudeerd en als je daar ergens gaat kijken, lijken juist andere invloeden veel groter.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou denk ik wel een dag willen ruilen met een dirigent van een orkest. Als dirigent mag je je bemoeien met alle instrumenten, het lijkt me heel leuk om dat te leren. Ik heb zelf een keer mogen arrangeren voor orkesten en dat was echt één van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Ik kan in positieve zin wakker liggen over hoe we de band verder kunnen krijgen en wat de volgende stappen daarvoor zijn. Ik heb wel eens mee mogen spelen bij een optreden waar 5000 man stond en ik heb wel eens op een indrukwekkende locaties gestaan, maar dit is de eerste keer in 10 jaar dat het een eigen project is waarbij we zelf over dit soort dingen moeten nadenken.  We zijn nu bezig met het plannen van een EP-release en we zijn aan het kijken of we voet aan de grond kunnen krijgen in andere steden.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Rigoreus van The Scene. Het gaat over een bepaalde houding die je moet hebben, over het ondernemen van dingen. Het is een serieus en zwaar nummer. Men zegt wel eens dat overlijden niet iets verdrietigs moet zijn, maar ik ben daar best oké mee. Het mag verdrietig zijn, maar op een gezonde manier. Dit nummer dekt de intensiteit daarvan maar geeft ook iets positiefs mee.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
The Scene. Die periode komt nu wel een beetje ten einde, want ik heb er echt héél veel naar geluisterd, vooral naar een Duitstalige cd van ze die ik in mijn auto heb liggen. Waarom ik dat zo goed vind? Het is nog wel pop, goed en degelijk gespeeld, maar je hoeft geen gigantische gitarist te zijn om het na te kunnen spelen. Dat heeft voor mij iets heel ontwapenends. Ik heb veel muziek geluisterd waarbij allemaal moeilijke troep wordt gespeeld. Ik kan dat soms wel naspelen, maar vind het dan jammer dat het alleen daarom draait. Bij The Scene ging het ook heel erg om de beleving en de connectie met het publiek. Hun optredens waren altijd heel intens, ze doorleefden het helemaal. Ze hebben natuurlijk bekende nummers als ‘Iedereen is van de wereld’, maar zijn toch op een bepaalde manier best niche.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Toen de televisie een keer aan stond bij een vriend thuis maakte ik onverhoopt kennis met de nachtprogrammering van de kerkgemeenschap UKGR. Zij hebben een hilarisch programma met een Braziliaanse predikant en wat bleek: die guy heeft ook een eigen liedje! ‘Als De Geest Hier Nu Blaast’, dat moet iedereen gewoon een keer geluisterd hebben.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb vijf tattoos en geen piercings. De meeste zijn door mijn vriendin gezet, behalve de percolator op mijn been. Die is het werk van een collega van mijn vriendin die een eerste ‘slachtoffer’ zocht.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste plaat waar ik me echt mee bemoeide, was ‘The Lion Sleeps Tonight’ van The Tokens. Ik was toen een jaar of tien, het was zo’n singletje met een A- en B-kant. Dat vond ik helemaal de shit.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Mensen maken muziek voor een eigen doel. Zolang dat gehaald wordt moeten ze daar gewoon lekker van genieten, vind ik. Ja, er is wel muziek waar ik een probleem mee heb: Bizzey. Als iemand dat aanzet, zet ik het uit. En ik kan echt wel wat troep hebben.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Vrienden en familie. Je vrienden kies je, en door je familie word je voor een groot deel wie je bent. Ik heb veel vrienden met hetzelfde gevoel voor humor als ik. Soms zeggen die iets grappigs en dan maak ik daar een nummer over. Als je nu iets raars tegen me zegt, is de kans groot dat het binnen een week in een liedje zit. Onze drummer Vincent maakt heel vaak lompe opmerkingen, dus hij is echt een bron van inspiratie.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Eerlijk gezegd niet, want we gaan binnenkort naar Lisse verhuizen. We komen allebei uit een dorp en wilden allebei wel weer graag de stad uit. In de stad is altijd wel wat aan de hand. Dat is aan de ene kant leuk, want daarvoor ben ik ook tien jaar geleden uit Monster naar Den Haag verhuisd. In het Westland gebeurde nou eenmaal niet zoveel. Toch vind ik het fijn als mijn default setting rustig is, ik merkte op een gegeven moment dat ik best wel stress kreeg van mijn omgeving. Als ik in Lisse aankom, gaat de volumeknop helemaal omlaag. Als ik dan de drukte wil, kan ik in de auto stappen en er gewoon heen rijden.

Doorgeefvraag van Ann King: Als je iemand zou mogen kiezen met wie je een avond een diner zou hebben waarbij je alles aan diegene mag vragen, wie zou dat zijn?
De ouders van mijn ouders. Die zijn er niet meer, maar het lijkt me heel interessant om ze dingen te vragen over de jeugd van mijn ouders.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat is je favoriete Nederlandstalige nummer?

Nu we toch even jouw aandacht hebben...