Met Haagse Haakjes struinen wij binnen- en buitenstad af, op zoek naar het onontdekte van Den Haag. Het aantal culturele plekken is in de afgelopen jaren flink geslonken, waardoor je je begint af te vragen: wie vult dit gat op? Dit keer zijn we te gast bij The Quiet Room Sessions, een initiatief van Caspar en Gaby van Two End Faces. Een avond die garant staat voor muziek en andere vormen van kunst, met artiesten die op andere plekken tussen wal en schip vallen: de net-geen-singer-songwriter-duo’s en de punkbands zonder band. We genieten van een avond met steeds hardere muziek tussen de kappersstoelen bij barbershop Sanctuary7 in de Papestraat.

Caspar en Gaby Broekhuijsen, de twee gezichten achter Two End Faces en organisatoren van The Quiet Room Sessions, maken inmiddels al bijna 7 jaar samen muziek. Ze begonnen ooit als akoestische singer-songwriters, maar bewogen door de jaren heen steeds meer richting een dromerig geluid met stevige synths en meer experimentele vormen van percussie. Waar je als bandje of singer-songwriter duo goed terechtkan bij de Haagse muziekpodia, merkten ze dat Den Haag nog niet klaar was voor iets wat buiten die categorieën valt. “We maakten te veel lawaai voor een kleine en intieme zaal, maar te weinig lawaai voor de grote cafés.” In hun zoektocht naar nieuwe plekken om muziek te maken, begonnen ze met intieme huiskamerconcerten bij vrienden. Hieruit ontstond vervolgens het initiatief The Quiet Room Sessions, met sessies bij onder andere La N’Atelier en het Koorenhuis.

Bij elke sessie treden telkens drie muziekacts op, waaronder uiteraard Two End Faces, evenals een andere kunstdiscipline. “De verrassende locaties, de variatie aan artiesten en de combinatie met steeds een andere kunstvorm – van poëzie tot beeldende kunst en dans – vormen samen echt een lekkere cocktail. The Quiet Room Sessions zijn een manier om een nieuw publiek te bereiken en nieuwe bands te ontmoeten. We komen regelmatig nieuwe plekken tegen waarvan we denken hé, dat zou een mooie locatie kunnen zijn. Van ateliers tot garageboxen en winkelruimtes.” Dat hun enthousiasme over dit initiatief aanstekelijk werkt, blijkt wel uit het feit dat The Quiet Room Sessions op vrijwillige basis plaatsvinden. De ruimte wordt gratis ter beschikking gesteld en er geldt een Bring your own booze-beleid. De artiesten en de licht- en geluidstechnicus krijgen enkel een kleine gage, op basis van een vrijwillige bijdrage van het publiek. Zo hopen Caspar en Gaby het initiatief zo toegankelijk mogelijk te houden.

De verrassende locaties, de variatie aan artiesten en de combinatie met steeds een andere kunstvorm – van poëzie tot beeldende kunst en dans – vormen samen echt een lekkere cocktail.

Sanctuary7

Voor deze specifieke sessie zijn we uitgenodigd bij de barbershop waar Caspar regelmatig zijn haar laat knippen, Sanctuary7 in de Papestraat. Mede-eigenaar, barber en Engelsman Rob is zelf muzikaal aangelegd. Hij vindt het belangrijk dat lokale artiesten de kans krijgen om zich creatief uit te drukken en had er wel oren naar om zijn kapsalon voor een avond om te toveren tot een muziekwalhalla. Terwijl de lichten en geluidsinstallatie worden voorbereid, vertelt Rob ons waarom hij deze ruimte zo belangrijk vindt. “Ik speel zelf verschillende instrumenten, maar ik hou er niet van om op te treden. Ik zorg er liever voor dat anderen mensen er goed uitzien en zich goed voelen dan dat ik zelf in de spotlight sta. Vandaar ook de naam ‘sanctuary’: ik vind het heel belangrijk dat mensen hier binnen kunnen lopen om over van alles te praten. Geen onderwerp is taboe of off limits. We zijn een veilig toevluchtsoord voor alle creatievelingen.” Zo dient Sanctuary7 niet alleen als barbershop, tattoo-studio en het decor van deze Quiet Room Session, maar vinden er ook Alcoholics Anonymous-bijeenkomsten en broga – yoga voor mannen – plaats.

Geen onderwerp is taboe of off limits. We zijn een veilig toevluchtsoord voor alle creatievelingen.

De ruimte begint inmiddels vol te stromen en binnen een mum van tijd zijn er zoveel hippe jongeren binnen, dat je er een Dr. Martens-reclame van kunt maken. De een neemt plaats op de barberstoel, een ander ploft neer op de grote leren bank. De locatie trekt duidelijk een internationaal publiek aan, want we horen veel verschillende talen om ons heen. Het feit dat ze met de verschillende locaties steeds een ander publiek bereiken, vinden Caspar en Gaby een van de grote pluspunten. “De sessies passen zich steeds aan hun locatie aan, als een kameleon.”

The Loud Room Sessions

Terwijl de laatste mensen binnendruppelen, met zo’n 50 bezoekers voelt de ruimte inmiddels knus aan, trapt Two End Faces het muzikale programma af. Hun immersieve geluid, met melodieën die aan The XX doen denken en dromerige harmonieën, vult de ruimte op een indrukwekkende manier. Naarmate de set vordert evolueert het duo van indie-liedjes die een gevoel van melancholie oproepen naar een meer experimenteel geluid, met niet-aardse en bijna horroresque effecten. De barbershop is meteen goed opgewarmd: Two End Faces laat zien dat duo’s voor meer staan dan knuffelige gitaarliedjes voor bij het kampvuur en je prima in een groots soundscape kunnen meenemen. Suzan & Freek, eat your heart out.

Terwijl er een Coca-Colafles rondgaat waar vermoedelijk meer dan cola in zit, komt post-punk duo Libertat met een verrassend hard geluid en sterke Britse invloeden de ruimte platspelen. “Mag het een beetje harder?!” smeekt het publiek meermaals met een grote grijns, om de sessies om te dopen tot de “Loud Room Sessions”. Dit duo brengt een ontzagwekkende hoeveelheid energie met zich mee en is een typisch voorbeeld van het soort artiesten waar Gaby en Caspar graag een platform aanbieden: te klein voor de Zwarte Ruiter, te hard voor het Paardcafé. Vooralsnog, tenminste. Met het kaliber van de artiesten van vanavond is het niet ondenkbaar dat we ze ooit nog eens bij de geijkte podia zullen tegenkomen.

Two End Faces

Libertat

Prikkelende kunst

Na een korte rustpauze is het tijd voor de andere kunstvorm, een vast element van The Quiet Room Sessions vanwege Gaby en Caspar’s voorliefde voor kunst. “Muziek en kunst liggen als het ware in elkaars verlengde. We halen inspiratie uit dezelfde energie en emoties.” Bij eerdere sessies vertelde het brein achter Club Wimpie alles over hoe haar illustraties tot stand komen en droeg Marilou Klapwijk een reeks brieven voor. Vandaag is het de beurt aan danscollectief 8erlijk; een duo – het kan ook niet anders op deze avond – dat in een combinatie van theatrale dans en prikkelende teksten verwondering oproept. “Ik heb een vraag”, stelt een van de dansers op een steeds hardere en meer prangende toon. De dans wekt nieuwsgierigheid op, maar laat tegelijkertijd veel ruimte voor interpretatie, zonder dat er een specifieke boodschap beklijft.  

Creatieve reis

Terwijl de laatste blikjes Hertog-Jan worden opengetrokken, begint Alkaloid aan de afsluiting van het programma. Het geluid dat dit duo produceert laat zich niet makkelijk in een muzikaal hokje stoppen. Het is het beste te beschrijven als een creatieve reis door een veelheid van elektronisch geproduceerde ritmes en effecten, met warme vocalen maar ook een donker randje.

Het zit erop. Het publiek verlaat langzaamaan de barbershop terwijl er nog een klein groepje blijft nagenieten van de avond. Dat duo’s en andere muzikale ‘buitenbeentjes’ een podium verdienen is meer dan duidelijk. Voor muziekliefhebbers die liever naar postpunk luisteren in een kappersstoel in plaats van op de bank via Spotify, is het dan ook goed nieuws dat Caspar en Gaby van plan zijn om in 2024 maar liefst 10 Quiet Room Sessions te organiseren.

Alkaloid

Alkaloid

Een editie van The Quiet Room Sessions bijwonen?

Volg Two End Faces op Instagram. De volgende sessie vindt plaats in januari 2024.

Meer Haagse Haakjes