Binnenkort mogen we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Natuurlijk spelen er allerlei belangrijke zaken voor de stad, zoals het tekort aan woningen, het klimaat en herstel na corona, maar daar gaan wij niet over. Wat wij willen weten, is hoe Haagse politieke partijen denken over popmuziek, concerten en festivals. Dit keer vroegen we dat aan Machiel de Graaf, nummer drie op de lijst van de PVV. Op 8 maart zal zijn partij zijn visie voor Popstad Den Haag verdedigen in het Haags Pop Debat.

"Ik ben een echte doorgewinterde schollekop", zegt Machiel de Graaf. Het PVV-Kamerlid is geboren en getogen op Scheveningen, en ondanks dat hij er niet meer woont, is hij er nog elke dag te vinden om een frisse duik te nemen in de Noordzee. Het is dan ook niet vreemd dat hij Schollenpop zijn favoriete festival noemt. "Ik weet nog toen ze begonnen, met Suburbs. Sindsdien heb ik die hele ontwikkeling van dat festival gevolgd."

Zijn muzieksmaak is breed. "Ik start de dag standaard met Ibiza Global Radio, ik vind die mellow Ibiza-achtige dancemuziek echt heel fijn", vertelt hij. Als we vragen naar zijn favoriete concerten, komt hij echter uit op U2 in de Kuip en een intiem optreden van Heather Nova in Vredenburg. Wat Haagse muziek betreft, houdt De Graaf het bij de klassiekers als Golden Earring en (Scheveninger) Di-rect. En Kopsmart natuurlijk, de nieuwe band van Arie Spaans die in het Schevenings dialect zingt. "Ik heb hun eerste optreden gezien in café De Oude Mol.”

"Ik ben een echte doorgewinterde schollekop"

Zijn partij draagt popmuziek een warm hart toe, zegt De Graaf, alleen moet de overheid zich er zo min mogelijk mee bemoeien. "Muziek komt recht uit het hart van mensen en komt recht in het hart binnen. Als PVV vinden wij dat natuurlijk prachtig", vertelt hij. "Daarbij is Den Haag ook nog eens een echte muziekstad waar heel veel talent elkaar aan weet te steken. En wij vinden vooral dat de overheid daar heel erg met zijn tengels vanaf moet blijven om het zo puur mogelijk van de mensen zelf te laten."

Cultuur stimuleren wil de PVV vooral door ervoor te zorgen dat mensen bij elkaar en als het nodig is bij de gemeente terecht kunnen. "Wij zijn niet van het smijten met subsidies omdat daar steeds vaker allerlei diversiteitseisen bij komen kijken. Daarmee zet je deur naar racisme op een kier en daar wil ik heel erg voor waken", aldus het Kamerlid. "Want met de eis van diversiteit wordt er door regenten maar al te vaak gekeken naar kleurtjes van mensen en als ik ergens wars van ben is het mensen beoordelen op kleur. Het gaat om de inhoud en het karakter van mensen." 

Daarnaast moeten subsidies volgens de PVV sowieso zo spaarzaam mogelijk moeten worden verstrekt. "Als je jouw talent wil ontwikkelen zal je allereerst in jezelf moeten investeren. Dat kost tijd en ook wel eens geld. Pas als allerlaatste komt er heel misschien een keer een steuntje van de overheid bij kijken."

Willen we meer of minder geld voor popmuziek?

"Niet meer geld naar subsidies voor de hele cultuursector. Cultuur komt vanuit het hart en we moeten er vooral voor zorgen dat de subsidie niet leidend wordt want dan ga je de verkeerde prikkel geven."

Amare: zonde van het geld of mooi extra podium?

"Zonde van het geld. Het staat er al, dus er is niets meer aan te doen. Het heeft een hoop geld gekost waarmee je veel voor de bevolking had kunnen doen."

Middenpodium: hard nodig of compleet overbodig?

"Ik denk dat er acts zijn die het kunnen gebruiken. Je hebt natuurlijk het Paardcafé, daar ben ik in november nog geweest toen de dochter van een vriend daar optrad, en daar heb ik hele leuke dingen gezien. Dat is volgens mij wel een middenpodium. Er is misschien wel behoefte aan meer, dus denk dat een ondernemer zoiets moet opzetten zonder dat de gemeente in de weg zit met overbodige en ingewikkelde regels. Het moet vanuit de mensen zelf komen. Er zijn genoeg grote horecaondernemers in Den Haag die het geld hebben om daarin te investeren als ze daar brood in zien." 

Crossing Border, TodaysArt, Popdistrict: subsidie of de stad uit?

"Uiteindelijk is het zo dat wat genoeg potentie heeft en genoeg bezoekers kan trekken door de kwaliteit die het biedt, zichzelf zou moeten kunnen bedruipen. Dan is het kaartje misschien wat duurder, maar nu zijn we bij veel festivals de elite aan het sponsoren. Ik ben weleens op Crossing Border geweest en daar kwam ik geen mensen tegen uit Duindorp of Loosduinen. Als er een goed programma is dat voor de elite bestemd is, dan zullen ze ook bereid zijn om de portemonnee te trekken en het volle pond te betalen."

Alleen cultuursubsidie met diversiteit en inclusie?

"Nee, want daarmee zet je de deur open voor racisme.” 

Parkpop: Zuiderpark of Malieveld?

“Zuiderpark. Misschien ben ik daarin wat traditioneel, maar het heet Parkpop en geen Veldpop. Een keer per jaar is het raak, dan is het fantastisch, dan is de sfeer geweldig, dan maken we er met zijn allen wat moois van en dat moet vooral daar blijven. Het is ontstaan in het Zuiderpark en er is genoeg ruimte. Het is sfeervol met de bomen er omheen. De bereikbaarheid is misschien een issue, maar dat kunnen we voor een dag best oplossen.”

Den Haag na corona: bruisende popstad of lege zalen?

“Er is hersteltijd nodig, maar laten we de mensen vooral niet meer dwarsliggen met belachelijke eisen over mondkapjes, anderhalve meter en prikken. Als mensen er een spuit in willen zetten, dan moeten ze dat zelf weten, maar er moet vooral geen plicht komen. Maar laten we vooral de mensen er bewust van maken dat als je goed ventileert en ioniseert, je ruimtes hartstikke gezond en schoon kunt houden en dan kan alles weer bloeien.” 

 

Op dinsdag 8 maart van 20.00 uur tot 21.30 organiseren wij samen met PAARD het Haags Pop Debat waar de politici het gesprek zullen voortzetten. Daarbij kan jij aanwezig zijn en misschien zelfs jouw eigen vraag stellen. Klik hier voor het Facebook-event en hier voor kaarten.

Voor deze serie interviews hebben wij alle partijen benaderd die bij de peiling van I&O Research (8 februari 2022) twee zetels of hoger peilden. Een aantal van hen heeft niet gereageerd.