Binnenkort mogen we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Natuurlijk spelen er allerlei belangrijke zaken voor de stad, zoals het tekort aan woningen, het klimaat en herstel na corona, maar daar gaan wij niet over. Wat wij willen weten, is hoe Haagse politieke partijen denken over popmuziek, concerten en festivals. Dit keer vroegen we dat aan Arantxa Polak van de Haagse Stadspartij (HSP). Op 8 maart is ook haar partij aanwezig bij het Haags Pop Debat in PAARD.

Als ‘voormalig straatschoffie’ en groot liefhebber van het nachtleven is Arantxa Polak thuis in Den Haag als geen ander. De politica leerde haar partij kennen door een demonstratie tegen de ontruiming van kraakpand De Illusie. “Ik was destijds heel verbaasd dat er een politieke partij was die tegen het kraakverbod was.” Uiteindelijk is ze enkele jaren later via via bij de HSP terechtgekomen, waar ze nu interim voorzitter van het bestuur is en op de achttiende plek op de lijst staat. Ook nu zet ze zich graag in voor het issue waardoor ze de HSP destijds heeft leren kennen. “Mensen hebben culturele broedplaatsen nodig waar ze kunnen binnenstromen en zich kunnen ontplooien.”

Popmuziek en het nachtleven zijn belangrijke onderwerpen voor Polak en haar partij. “In Den Haag hebben we natuurlijk het Popdistrict, bij PAARD en de Grote Markt. Popmuziek vindt daar aansluiting met de stad, jong en oud kunnen er laagdrempelig genieten. Den Haag stond altijd te boek als rockstad. Het is belangrijk dat dat zo blijft, maar daarnaast moet er wel genoeg ruimte zijn voor ontplooiing op andere segmenten in de stad: een plek waar je met je bandje naar binnen kunt rollen en repeteren, kunt jammen of leren mixen. Om een hele DJ-set thuis neer te zetten heb je natuurlijk een flinke som geld nodig. Gelukkig zijn er mooie initiatieven in de stad wat dat betreft: bij PIP kun je bijvoorbeeld voor een klein bedrag een uur op de mixer komen spelen. Met dat soort initiatieven bied je iedere inwoner in Den Haag de mogelijkheid om zichzelf cultureel te ontwikkelen. Voor de hobbyisten moeten er ook genoeg mogelijkheden zijn!”

Arantxa Polak - HSP

Zelf komt Polak het liefst in PIP, waar ze af en toe biertjes tapt. “Je kunt er in je oude kloffie aankomen en de sfeer is er altijd goed. Het is een beetje ‘ons kent ons.’” Ook The Grey Space in the Middle is een volgens Polak een mooie plek. “Ze zijn daar best wel multidisciplinair en bieden ruimte aan beginnende initiatieven. Ik leer er vaak nieuwe artiesten of kunst kennen.” Wat Haagse bands betreft heeft ze naar eigen zeggen nog veel te leren. “Ik doe maar gelijk een oproep aan de lezers: leer me wat Haagse bandjes kennen! Ik heb volgens mij veel te lang binnen gezeten de laatste tijd.”

De coronasituatie heeft Polak wat dat betreft met lede ogen aangezien de afgelopen jaren. “Laat ik allereerst mijn liefde en respect uitspreken voor de sector zelf. Iedereen staat te popelen om weer dingen te organiseren en te doen, van artiesten tot eigenaren en barmedewerkers tot het publiek. De gemeente moet dit laten floreren en dit stimuleren. Geef dingen de kans en wees ruimdenkend naar mensen die een aanvraag doen voor een lokaal initiatief. Er zijn zoveel plekken waar iets kan worden opgezet op muzikaal gebied!”

Daar is natuurlijk wel iets voor nodig. Wil de HSP meer of minder geld voor popmuziek?

“We willen natuurlijk altijd meer geld voor popmuziek, maar dan wel met de kanttekening dat dit ook bij de kleinere organisaties terechtkomt en niet enkel door de grote subsidieslurpers wordt opgepakt. Dus er zit wel een ‘maar’ aan.”

Amare: zonde van het geld of mooi extra podium?

“Ik schaam me een beetje voor deze stelling, want ik ben nog niet in Amare geweest, dus ik heb het nog niet ervaren. De locatie is me bekend, want ik zat vroeger wel eens met een joint en een gitaar op het Spuiplein. Natuurlijk ben ik inmiddels dertien jaar ouder, maar dat straatschoffie zit nog steeds wel een beetje in me. Ik denk dat Amare veel voor de stad kan betekenen, maar ik weet niet of het doelgroepen als ik ook iets kan bieden. Toen bekend werd dat er grind op het Spuiplein zou komen en er vele skaters in protest kwamen, raakte dat me. Amare was een megalomaan plan, en dit soort grote, dure projecten zullen er altijd zijn. Maar laten we ook vooral rekening houden met mensen die zich er niet door aangesproken voelen.”

Wat de financiering betreft hadden er volgens Polak dingen heel anders gekund. “De HSP heeft natuurlijk een hele lange geschiedenis met het Spuiforum. Uiteindelijk is er door de Raad gekozen voor een oplossing waarvan men hoopte dat deze zo goedkoop mogelijk was. Dat is het vervelende aan een coalitiepartij zijn: concessies doen en toegeven. Veel steen is altijd te duur. Het kan allemaal veel goedkoper, maar dit is helaas de marktwerking.”

Middenpodium: hard nodig of compleet overbodig?

“Er zijn altijd podia van verschillende maten nodig in de stad. Ooit heb ik bij een optreden in Lokaal Vredebreuk een groep jongens ontmoet die later hele goede vrienden van me zijn geworden. Dat is wat kleinere podia doen voor de stad. Het werkt veel verbindender dan een groots podium, de dynamiek is heel anders. Dus laten we vooral inzetten op kleinere locaties, goed verspreid door de stad. Muziek en cultuur moet je namelijk kunnen inbouwen in je leven.”

Crossing Border, TodaysArt, Popdistrict: subsidie of de stad uit?

“Dit soort initiatieven zullen altijd subsidie moeten blijven krijgen. Natuurlijk zijn het intussen grote spelers geworden, daar hebben ze hard voor gewerkt. Dat zou ik niet willen verliezen, maar dat neemt niet weg dat er ruimte moet zijn voor nieuwe initiatieven of concepten. We moeten ons er niet blind op staren.”

Alleen cultuursubsidie met diversiteit en inclusie?

“Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen: ‘Ja, je moet er iets aan doen en dan krijg je subsidie.’ Echter, het grote probleem met dit soort constructen is dat er over het probleem heen gepraat wordt. Er is meer nodig, want hiermee ga je de ‘mindset’ niet systematisch veranderen. Ik denk daarom dat je hem strenger mag stellen: als je voorwaarden gaat verbinden aan subsidie die betrekking hebben tot diversiteit en gelijkheid, kun je ook als voorwaarde stellen dat er een diversiteitsambassadeur komt. Met alleen het aannemen van twee mensen van kleur voor achter de bar kom je er niet. Als ik in de club werk, merk ik in de praktijk welke sociale structuren er zijn. Ook veiligheid begint dan een rol te spelen. Het is dan ook belangrijk om verder te denken en de vertaalslag te maken naar de bezoeker: hoe zorgen we ervoor dat we met z’n allen leuk uit kunnen gaan?”

Parkpop: Zuiderpark of Malieveld?

“Zuiderpark. Los van het nostalgiegevoel, verdient het Zuiderpark zo’n mooi evenement. Den Haag heeft zoveel meer te bieden dan alleen het centrum. Het Malieveld is een goede plek voor grootschalige bijeenkomsten, maar dat gebeurt al genoeg. Natuurlijk zitten er veel logistieke haken en ogen aan, maar toch zou ik voor het Zuiderpark kiezen. Betrek mensen uit de buurt dan wel bij het evenement.”

Den Haag na corona: bruisende Popstad of lege zalen?

“Natuurlijk een bruisende Popstad, ik heb het met eigen ogen mogen zien eind februari. We zijn tot diep in de nacht doorgegaan, ik wist niet dat ik het nog in me had. Mensen willen het, dus laten we het faciliteren. Dan kan er alleen maar meer moois ontstaan.”

 

Arantxa Polak - HSP

"Laten we vooral inzetten op kleinere locaties, goed verspreid door de stad"

Op dinsdag 8 maart van 20.00 uur tot 21.30 organiseren wij samen met PAARD het Haags Pop Debat waar de politici het gesprek zullen voortzetten. Daarbij kan jij aanwezig zijn en misschien zelfs jouw eigen vraag stellen. Klik hier voor het Facebook-event en hier om een ticket te scoren.

Voor deze serie interviews hebben wij alle partijen benaderd die bij de peiling van I&O Research (8 februari 2022) twee zetels of hoger peilden. Een aantal van hen heeft niet gereageerd.