Daar is natuurlijk wel iets voor nodig. Wil de HSP meer of minder geld voor popmuziek?
“We willen natuurlijk altijd meer geld voor popmuziek, maar dan wel met de kanttekening dat dit ook bij de kleinere organisaties terechtkomt en niet enkel door de grote subsidieslurpers wordt opgepakt. Dus er zit wel een ‘maar’ aan.”
Amare: zonde van het geld of mooi extra podium?
“Ik schaam me een beetje voor deze stelling, want ik ben nog niet in Amare geweest, dus ik heb het nog niet ervaren. De locatie is me bekend, want ik zat vroeger wel eens met een joint en een gitaar op het Spuiplein. Natuurlijk ben ik inmiddels dertien jaar ouder, maar dat straatschoffie zit nog steeds wel een beetje in me. Ik denk dat Amare veel voor de stad kan betekenen, maar ik weet niet of het doelgroepen als ik ook iets kan bieden. Toen bekend werd dat er grind op het Spuiplein zou komen en er vele skaters in protest kwamen, raakte dat me. Amare was een megalomaan plan, en dit soort grote, dure projecten zullen er altijd zijn. Maar laten we ook vooral rekening houden met mensen die zich er niet door aangesproken voelen.”
Wat de financiering betreft hadden er volgens Polak dingen heel anders gekund. “De HSP heeft natuurlijk een hele lange geschiedenis met het Spuiforum. Uiteindelijk is er door de Raad gekozen voor een oplossing waarvan men hoopte dat deze zo goedkoop mogelijk was. Dat is het vervelende aan een coalitiepartij zijn: concessies doen en toegeven. Veel steen is altijd te duur. Het kan allemaal veel goedkoper, maar dit is helaas de marktwerking.”
Middenpodium: hard nodig of compleet overbodig?
“Er zijn altijd podia van verschillende maten nodig in de stad. Ooit heb ik bij een optreden in Lokaal Vredebreuk een groep jongens ontmoet die later hele goede vrienden van me zijn geworden. Dat is wat kleinere podia doen voor de stad. Het werkt veel verbindender dan een groots podium, de dynamiek is heel anders. Dus laten we vooral inzetten op kleinere locaties, goed verspreid door de stad. Muziek en cultuur moet je namelijk kunnen inbouwen in je leven.”
Crossing Border, TodaysArt, Popdistrict: subsidie of de stad uit?
“Dit soort initiatieven zullen altijd subsidie moeten blijven krijgen. Natuurlijk zijn het intussen grote spelers geworden, daar hebben ze hard voor gewerkt. Dat zou ik niet willen verliezen, maar dat neemt niet weg dat er ruimte moet zijn voor nieuwe initiatieven of concepten. We moeten ons er niet blind op staren.”
Alleen cultuursubsidie met diversiteit en inclusie?
“Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen: ‘Ja, je moet er iets aan doen en dan krijg je subsidie.’ Echter, het grote probleem met dit soort constructen is dat er over het probleem heen gepraat wordt. Er is meer nodig, want hiermee ga je de ‘mindset’ niet systematisch veranderen. Ik denk daarom dat je hem strenger mag stellen: als je voorwaarden gaat verbinden aan subsidie die betrekking hebben tot diversiteit en gelijkheid, kun je ook als voorwaarde stellen dat er een diversiteitsambassadeur komt. Met alleen het aannemen van twee mensen van kleur voor achter de bar kom je er niet. Als ik in de club werk, merk ik in de praktijk welke sociale structuren er zijn. Ook veiligheid begint dan een rol te spelen. Het is dan ook belangrijk om verder te denken en de vertaalslag te maken naar de bezoeker: hoe zorgen we ervoor dat we met z’n allen leuk uit kunnen gaan?”
Parkpop: Zuiderpark of Malieveld?
“Zuiderpark. Los van het nostalgiegevoel, verdient het Zuiderpark zo’n mooi evenement. Den Haag heeft zoveel meer te bieden dan alleen het centrum. Het Malieveld is een goede plek voor grootschalige bijeenkomsten, maar dat gebeurt al genoeg. Natuurlijk zitten er veel logistieke haken en ogen aan, maar toch zou ik voor het Zuiderpark kiezen. Betrek mensen uit de buurt dan wel bij het evenement.”
Den Haag na corona: bruisende Popstad of lege zalen?
“Natuurlijk een bruisende Popstad, ik heb het met eigen ogen mogen zien eind februari. We zijn tot diep in de nacht doorgegaan, ik wist niet dat ik het nog in me had. Mensen willen het, dus laten we het faciliteren. Dan kan er alleen maar meer moois ontstaan.”