Binnenkort mogen we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Natuurlijk spelen er allerlei belangrijke zaken voor de stad, zoals het tekort aan woningen, het klimaat en herstel na corona, maar daar gaan wij niet over. Wat wij willen weten, is hoe Haagse politieke partijen denken over popmuziek, concerten en festivals. Dit keer vroegen we dat aan Alexander Roep van de VVD. Op 8 maart zal hij de visie van zijn partij voor Popstad Den Haag verdedigen in het Haags Pop Debat.

Op het eerste gezicht lijkt Alexander Roep misschien een vreemde eend in de bijt in de Haagse politiek. De horecaondernemer is slechts een jaar actief bij de VVD en staat dit jaar op nummer 6 op de lijst. De aanleiding was een serie roze makelaarsborden op horeca-gevels eind 2020. “Die actie was onder andere door mij opgezet. Raadslid Oudshoorn nam naar aanleiding daarvan contact op om te vragen hoe de Haagse VVD ons meer kon faciliteren. Voor ik het wist was ik debatten voor haar aan het voorbereiden. Ik vind het belangrijk om ook mee te denken over hoe het beter kan, want met schreeuwen vanaf de zijlijn bereik je niks.”

Als ondernemer weet Roep van aanpakken en zegt hij graag waar het op staat. “Ik ben het zeker niet altijd met het beleid van mijn eigen club eens,” geeft hij toe, “maar er wordt wel altijd geluisterd.” In zijn vrije tijd bezoekt hij graag concerten van bands als Metallica en Saybia. Maar ook Limp Bizkit, Glen Hansard en Neil Young hebben zijn platenkast gezien. “Misschien ben ik wat dat betreft wel een atypische VVD’er. Ik heb vroeger ook wel eens met wisselend succes in een schimmige kroeg met een gitaar op de biljarttafel gestaan en ik hing avondenlang in het toenmalige HPC rond.” De Haagse muziekscene is hem dan ook goed bekend. “Misschien wat saai, maar Golden Earring is toch wel mijn favoriet. Van de nieuwere bands vind ik Son Mieux erg vet. En de jongens van Goldband, al heb ik daar wel een beetje bier voor nodig.”

"Ik hing vroeger avondenlang in het toenmalige HPC rond"

Nu hij actief is in de politiek hoopt hij de muzikale nalatenschap een nieuwe impuls te geven. “Haagse muziek moet altijd behouden blijven. We zijn nog steeds Popstad nummer 1 en dat moeten we koesteren.” Dat begint volgens hem bij de jeugd. “Als je jong begint en de ruimte krijgt om te oefenen, is de kans ook groter dat je je broek er later mee kunt ophouden.” Plekken als het Koorenhuis en initiatieven als Ready2Play zijn volgens de VVD daarom van onschatbare waarde. “Dat is echt ondernemerschap. Als wij die als lokale politiek ergens mee kunnen faciliteren, moeten we dat natuurlijk doen.”

Dat de muziek- en horecawereld een flinke klap heeft gehad door corona, weet Roep als geen ander. Volgens hem begint herstel van de muziekwereld met stimuleren en ruimte geven waar dat kan. “Kroegen als De Paap mogen van mij wel weer het bolwerk van vroeger worden. Natuurlijk kunnen niet alle kroegen in de stad live muziek programmeren, we wonen hier in Den Haag nu eenmaal erg dicht op elkaar.”

Stimuleren en ruimte geven waar dit kan dus. Wil de VVD dan meer of minder geld voor popmuziek?

“Dat vind ik erg lastig. Natuurlijk moeten we blijven investeren, zeker in jong talent. Dat vind ik heel belangrijk, maar dat is niet eindeloos. Als je van muziek je werk wilt maken, moet je op een gegeven moment ook kaartjes gaan verkopen.” Wel benadrukt hij dat hij evenementen erg belangrijk vindt. “Daar zitten vaak veel ondernemers achter. Die wil je ruimte geven, dan kunnen bands zich ook ontwikkelen.”

Amare: zonde van het geld of mooi extra podium?

“Het is sowieso te gek dat het er nu staat, al heeft het wel heel veel geld gekost. Je kan op een gegeven moment natuurlijk niet meer de stekker eruit trekken, maar gaten in een begroting horen niet met gemeentegeld opgevuld te worden.”

Middenpodium: hard nodig of compleet overbodig?

“Eenieder die daar een briljant idee voor heeft, meld je vooral en ga het fixen! Als je hier een goed plan voor schrijft kun je er daarna ook je centen mee verdienen. Als het vanuit de ondernemers zelf komt, lijkt mij dat de beste manier. Ik ben de eerste die een kaartje koopt.”

Crossing Border, TodaysArt, Popdistrict: subsidie of de stad uit?

“Natuurlijk houd ik ze het liefste in de stad, maar het moet wel tegen de lasten opwegen. Neem bijvoorbeeld het vertrek van North Sea Jazz. Dat was natuurlijk afschuwelijk, zeker voor alle horeca en winkels die meeliften op het succes van zo’n evenement. Ik denk ook dat het per evenement een aparte afweging is. Investeringen in cultuur mogen zeker wat kosten. Maar als je iets van gemeenschapsgeld betaalt, moet het de gemeenschap ook iets opleveren.”

Alleen cultuursubsidie met diversiteit en inclusie?

“Diversiteit en inclusie zijn natuurlijk belangrijk, maar het forceren ervan is ingewikkeld. Er zijn regels voor een subsidieaanvraag, wat mij betreft hoeft dat er niet in worden meegenomen. Het zou natuurlijk wel mooi zijn als het zover is, qua diversiteit, daar heb ik de afgelopen jaren toch een soort ontwikkeling in meegemaakt. Vrouwenquota vond ik altijd onzin. Nu denk ik wel dat er, als er in een groep mensen minder vrouwen dan mannen zitten, bij gelijke geschiktheid voor een vrouw moet worden gekozen. Dat waarborgt ook de dynamiek in zo’n groep. Maar de gemeente moet mensen niet gaan dwingen bij elkaar te zitten om subsidie te krijgen. Als het een goed verhaal is, is het een goed verhaal.”

Parkpop: Zuiderpark of Malieveld?

“Blijf in het Zuiderpark, in elk geval voor de romantiek. Natuurlijk snap ik dat financiële overwegingen een organisatie tot zo’n verhuizing kunnen bewegen, maar een Parkpop zonder Zuiderpark is geen Parkpop.”

Den Haag na corona: bruisende Popstad of lege zalen?

“Wat denk je zelf: bruisende Popstad natuurlijk. Ik wil iedereen van harte uitnodigen om met goede ideeën te komen. Niet alles kan van gemeenschapsgeld, maar met creativiteit, ideeën en ondernemerschap kom je al heel ver. Bel me vooral!”

Alexanders favoriete concert: Glen Hansard op Incubate

Op dinsdag 8 maart van 20.00 uur tot 21.30 organiseren wij samen met PAARD het Haags Pop Debat waar de politici het gesprek zullen voortzetten. Daarbij kan jij aanwezig zijn en misschien zelfs jouw eigen vraag stellen. Klik hier voor het Facebook-event en hier voor kaarten.

Voor deze serie interviews hebben wij alle partijen benaderd die bij de peiling van I&O Research (8 februari 2022) twee zetels of hoger peilden. Een aantal van hen heeft niet gereageerd.