Binnenkort mogen we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Natuurlijk spelen er allerlei belangrijke zaken voor de stad, zoals het tekort aan woningen, het klimaat en herstel na corona, maar daar gaan wij niet over. Wat wij willen weten, is hoe Haagse politieke partijen denken over popmuziek, concerten en festivals. Dit keer vroegen we dat aan Leonie Gerritsen van de PvdD. Op 8 maart zal zij de visie van haar partij voor Popstad Den Haag verdedigen in het Haags Pop Debat.

Al een jaar of vijf strijdt Leonie Gerritsen voor de idealen van de Partij voor de Dieren. Als sinds ze mocht stemmen heeft ze haar stem aan deze partij gegeven, omdat deze gedreven is door idealen, en niet door bestuursdrang. Op het moment is ze beleidsmedewerker voor de Haagse fractie van de partij, maar de komende verkiezingen worden voor haar heel spannend. Volgens peilingen van I&O Research kan de Partij voor de Dieren zomaar eens drie zetels behalen, en Leonie staat op nummer 3 op de lijst.

Binnen de partij zet ze zich in voor dierenrechten, veganisme, en behoud van klimaat en natuur. Het liefst zou ze zien dat de Hofstad doorpakt en meer problemen aanpakt in plaats van eindeloos door te polderen. Daarnaast ziet ze genoeg ruimte voor een groene impuls in de stad, met aanleg van bijvoorbeeld meer parken, en aandacht voor het gebrek hieraan.

Een van haar grootste passies buiten haar professionele leven om is muziek. Ze is al jaren te vinden op de verschillende poppodia en concerten in onze stad, en wie het partijprogramma van de Haagse Partij voor de Dieren bekijkt kan zien dat ze hier goed op haar plek zit. Haar binding met de partij is ook gecombineerd met haar liefde voor muziek. "Ik was al actief voor de PvdD, en toen heb ik Esther Ouwehand ook nog persoonlijk leren kennen op een concert van de Paceshifters", vertelt ze. "We hebben elkaar echt gevonden in die gedeelde passie voor muziek, heel tof om je politieke voorbeeld zo te leren kennen."

 

"Het is tof om je politieke voorbeeld ook op die manier te leren kennen."

Als muziekliefhebber was het pijnlijk voor haar om te zien hoe de cultuursector heeft geleden tijdens de pandemie, al was er daarvoor al genoeg aan te merken op de manier waarop men omging met deze sector. "Vroeger waren we echt dé rockstad. Dat imago zijn we naar mijn idee best wel kwijtgeraakt. De livemuziekcultuur die we hadden in de kroegen is langzaam weggevaagd." 

Dat probleem is onder andere ontstaan door een gebrek aan subsidie, stelt Gerritsen. "Die kleinere podia vissen vaak naast het net, en moeten met elkaar concurreren voor hetzelfde budget. Er moet meer subsidie komen voor cultuur. We lopen in Den Haag enorm achter in vergelijking met steden als Rotterdam of Amsterdam, waar het cultuurbudget is gebaseerd op het aantal inwoners. Als je dat hier zou doen zou de muzieksector ook weer kunnen floreren, en dat is erg belangrijk. Iedereen die van muziek houdt moet daar van kunnen genieten in hun eigen stad."

Wat voor muziek luister je zelf?

Mijn genres zijn wel metal, grunge, sludge en rock, maar mijn smaak is enorm breed. Ik kan 's ochtends Bach op hebben staan en op de terugweg Mayhem. Het hangt een beetje af van mijn bui. Het belangrijkste voor mij is dat een band me blijft verrassen maar wel een eigen geluid houdt.

Wat artiesten betreft wordt het ook snel een hele lijst. Ik luister gevestige namen zoals Nirvana, Pink Floyd, Rammstein en Tool, maar ook kleinere bands zoals Brutus, Blood Command, Emma Ruth Rundle en Terzij de Horde. Oh ja! Zeal & Ardor heeft net een vette plaat gedropt die denk nu al mijn favoriete van dit jaar wordt.

Wat is je favoriete Haagse act van het moment?

Ik vind het moeilijk om te zeggen. Ik wil natuurlijk niet iemand kiezen omdat ik ze aardig vind of ken! Als ik er toch een moet kiezen ga ik voor Baardvader. Dat is echt vette stonerrock zoals het hoort. Lekker gruizig en slepend, hou ik van.

Wat vind je het beste podium in Den Haag?

De vetste dingen heb ik meegemaakt in de Grey Space. Dat komt ook heel erg door de sfeer en de artiesten daar. Ik ga ook heel vaak naar het Paard, ik kom graag in de Zwarte Ruiter. Hier een biertje drinken met vrienden en bandjes kijken vind ik geweldig, zoals bij Sniester bijvoorbeeld. Ik heb ook wel een ongelofelijke geschiedenis met Musicon, dus daar zal ook altijd een deel van mijn hart liggen.

Wat is het beste concert dat je ooit hebt bezocht?

Mijn favoriete optreden was toch wel Heck tijdens Sniester in 2017. Dat was in de Grey Space, en zowel band als publiek gingen helemaal los. Aan het eind van het optreden lag alle apparatuur door de hele ruimte verspreid, was iedereen schor van het meezingen en blauw van de moshpit.

Meer of minder geld voor popmuziek?

"MEER!"

Amare: zonde van het geld of mooi extra podium?

“Zonde. Het is een prestigeproject. Het is een prachtig gebouw, en een extra podium is altijd fijn, maar we hadden dit geld liever gestoken zien worden in een breder aanbod aan cultuur door de hele stad. Er waren al grote podia, naar mijn idee voegt Amare dus weinig toe.”

Middenpodium: hard nodig of compleet overbodig?

“Hard nodig. Denk aan de Supermarkt dat vroeger op de Grote Markt zat, dat was zo'n onwijs leuke plek. Andere kleine podia zien we ook steeds minder. Ik zou er graag meer zien verspreid door de stad, zoals op de Binckhorst bijvoorbeeld, en niet alleen in het centrum.”

Crossing Border, TodaysArt, Popdistrict: subsidie of de stad uit?

“Meer subsidie. Met de vorige popnota hebben we 18 partijen gered met subsidie, waaronder Popdistrict en Grauzone. Nu wordt er geconcurreerd tussen al die initatieven voor dezelfde subsidie, en dat is zonde. Bij projecten zoals Popdistrict, Grauzone en Crossing Border is een mooie variatie tussen publiekstrekkers en allerlei nieuwe acts. Op zo'n manier nieuwe muzikale indrukken opdoen is echt fantastisch.”

Alleen cultuursubsidie met diversiteit en inclusie?

“Diversiteit is erg belangrijk. Wat jammer is, is dat organisaties die goed zijn in plannen schrijven deze om kunnen schrijven om hier toch aan te voldoen. Het belangrijkste is dat je het ook echt terugziet in de praktijk, het moet geen papieren werkelijkheid worden.”

Parkpop: Zuiderpark of Malieveld?

“Ik ga het liefst voor optie C. Rondom het Zuiderpark en Malieveld heb je te maken met het broedseizoen, en grote evenementen brengen nou eenmaal herrie, afval en vuurwerk met zich mee. Daarmee belasten we de natuur. Daarom zou ik pleiten voor een locatie zoals de Binckhorst, waar dit niet aan de orde is en je toch een goede ruimte hebt.”

Den Haag na corona: bruisende Popstad of lege zalen?

“Ik hoop heel erg dat we na deze verkiezingen een cultuurbudget per inwoner gaan invoeren. Dan zou er veel meer budget in de stad zijn om deze echt bruisend te maken. Wij zeggen altijd: cultuur is niet een subsidie, maar een investering. Zo wordt er nu geïnvesteerd om toeristen naar Den Haag te trekken. Als de stad bruist van de cultuur, dan komen die mensen vanzelf! Het is heel omgekeerd om te bezuinigen op cultuur, en te investeren in de aantrekking van toeristen.” 

Op dinsdag 8 maart van 20.00 uur tot 21.30 organiseren wij samen met PAARD het Haags Pop Debat waar de politici het gesprek zullen voortzetten. Daarbij kan jij aanwezig zijn en misschien zelfs jouw eigen vraag stellen. Klik hier voor het Facebook-event en hier voor kaarten.

Voor deze serie interviews hebben wij alle partijen benaderd die bij de peiling van I&O Research (8 februari 2022) twee zetels of hoger peilden. Een aantal van hen heeft niet gereageerd.