Binnenkort mogen we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Natuurlijk spelen er allerlei belangrijke zaken voor de stad, zoals het tekort aan woningen, het klimaat en herstel na corona, maar daar gaan wij niet over. Wat wij willen weten, is hoe Haagse politieke partijen denken over popmuziek, concerten en festivals. Dit keer vroegen we dat aan Coen Bom, nummer zeven op de lijst van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Op 8 maart zal hij de visie van zijn partij voor Popstad Den Haag verdedigen in het Haags Popdebat.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos is op dit moment met zeven zetels de grootste oppositiepartij binnen de Haagse gemeenteraad. Met de voorspelde 7-11 zetels vertegenwoordigt deze partij ook de komende raadsperiode veel inwoners van de Hofstad. Coen Bom is als (voormalig) eigenaar van platenmaatschappij Combined Forces, platenwinkels en horecagelegenheden de man om te vragen hoe zijn partij aankijkt tegen de Haagse popscene.

De nummer zeven is “heel groot fan van DI-RECT” en vindt “Marcel Veenendaal vocaal misschien wel de beste zanger van Nederland, en ook nog een aardige jongen”. Bom komt “uit de house-hoek” en is “een liefhebber van techno”. Over zijn favoriete festival is de campagneleider duidelijk: “Den Haag Outdoor in het Zuiderpark. Die hebben house, een smartlappen-podium en een urban stage. En het is niet zo gelikt is als een Tomorrowland, dat geeft sfeer.”

Over zijn favoriete concert moet het nog altijd als DJ actieve kandidaat-raadslid even nadenken: “Coldplay op het Malieveld was heel leuk, en Kane in de jaren ‘00 in de Anton Philipszaal. Pink, Beatstad, daar kan ik ook van genieten. Maar de beste… ik geloof niet zo dat het een wedstrijd is.”

"In elk programmaboekje worden we keurig aangekondigd als muziekstad Den Haag, maar als je rondloopt is er niet zo heel veel meer te doen.”

Achter zijn weifelende antwoord schuilt meer: “Eind jaren ‘80 waren de Houtrusthallen en Statenhal nog in Den Haag. Dat zijn locaties voor meer dan 10.000 man. North Sea Jazz zat er ook. Dat hebben we nu niet meer. In elk programmaboekje worden we keurig aangekondigd als muziekstad Den Haag, maar als je rondloopt is er niet zo heel veel meer te doen.”

Dat brengt ons bij de inhoudelijke ideeën van de potentieel grootste partij in de raad. “Hart voor Den Haag wil bestaande evenementen behouden en uitbreiden [...] met een Haags Evenementenfonds”, leest het verkiezingsprogramma. Verder moet er jaarlijks een groot dancefestival en meer 24-uurs uitgaansgelegenheden komen.

Zoals Bom het zelf samenvat: “In algemene zin zijn wij er voor de horeca en het uitgaansleven. Als het aan ons zou liggen, gaan we heel snel naar een evenementenlocatie waarmee je grote evenementen en festivals binnen kunt halen. Dat is zo’n enorme spin-off voor de stad, de horeca en het imago van Den Haag. We zijn de enige grote stad aan zee, waarom doen we daar niet meer mee?”

Willen we meer of minder geld voor popmuziek?
“Het is makkelijk om overal meer op te zeggen. Je wilt ondernemers natuurlijk ook uitdagen om zelf met plannen te komen. Iedereen zegt natuurlijk meer, anders zou het heel treurig zijn. Nouja, CDA misschien niet. Maar ‘meer’ is natuurlijk wel simplistisch. Wij zijn voor meer horeca, nachtleven en ook popmuziek, maar subsidies moeten wel altijd nuttig zijn.”

Amare: zonde van het geld of mooi extra podium?
“Een beetje allebei. Het is natuurlijk een veel te duur project geworden, dus dan kies ik toch voor het eerste. Maar dat gaat dan vooral om hoe het is uitgevoerd, want uiteindelijk geloof ik wel dat we er blij mee moeten zijn.”

Middenpodium: hard nodig of compleet overbodig?
“Daar is grote behoefte aan. Musicon is er nog, maar dan ga je gelijk naar PAARD. Dat is een enorme stap. Daar is een tussenweg voor nodig. Iets zoals de Rotonde, precies zo’n plek waar beginnende bandjes hun eerste optreden konden doen.”

En over het feit dat De Appel nu al jaren leeg staat verbaast Bom zich: “Het had alle faciliteiten en isolatie, en toch moest het dicht. Daar had wat ons betreft een mooi popcentrum in kunnen komen. En ook op de Binckhorst is er ruimte voor een broedplaats, of Zuidwest waar ook enorme behoefte is aan cultuur. Daar willen wij zeker op inzetten.”

Crossing Border, TodaysArt, Popdistrict: subsidie of de stad uit?
“Lastige vraag. Ik denk dat je een goed festival zoals Crossing Border moet koesteren. Parkpop krijgt natuurlijk ook subsidie. Dan moet je eerlijk zijn, en ook het segment van Crossing Border bekijken. Maar het kan voor organisaties ook een soort luxe zijn, dat je niet meer hoeft te zorgen voor genoeg bezoekers.”

Bom vervolgt: “Het doel moet zijn dat je zo veel mogelijk mensen bereikt. Als iets een kleinere doelgroep aanspreekt, dan moet de mogelijkheid voor subsidie zeker bekeken worden. Maar het rondstrooien van geld is het andere uiterste.”

Alleen cultuursubsidie met diversiteit en inclusie?
“Die hele discussie over diversiteit en inclusie is eigenlijk beledigend. Natuurlijk is het fijn als meer groepen betrokken zijn, dat gaat in de maatschappij gelukkig steeds meer vanzelf. Maar alleen maar subsidie als bepaalde groepen worden geprogrammeerd, dat vind ik slecht. Het gaat om kwaliteit, dat mag ook zeker afwijkende kunst zijn. Maar het moet niet doorslaan, er moet wel bestaansrecht zijn.”

Parkpop: Zuiderpark of Malieveld?
“Parkpop, het woord zegt het al. We hebben Pink gehad, Springsteen, de grote acts. Daar is het Malieveld heel erg geschikt voor. Maar Parkpop hoort in het Zuiderpark, en dat zullen heel veel Hagenezen zo zien. Tegelijkertijd begrijp ik de commerciële afweging. Maar ik ben bang dat de sfeer verloren gaat, en ik ben wel een sucker voor de sfeer.”

Den Haag na corona: bruisende popstad of lege zalen?
“We hebben het nog niet gehad over de geluidsnormen. Die van Giethoorn zijn nu hetzelfde als Amsterdam en Den Haag. In Amsterdam gaan ze daar ruim mee om, in Den Haag niet. Bijvoorbeeld een salsa-avond in de Boterwaag, die moet stoppen omdat er te veel geluid te horen is. Eén klager kan een zaak sluiten. Natuurlijk, overlast is een ander verhaal. Maar nu is een volle woonkamer met visite al te hard. Als dat landelijk is geregeld kan Hart voor Den Haag met de ondernemers zorgen voor een bruisende popstad.”

Op dinsdag 8 maart van 20.00 uur tot 21.30 organiseren wij samen met PAARD het Haags Pop Debat waar de politici het gesprek zullen voortzetten. Daarbij kan jij aanwezig zijn en misschien zelfs jouw eigen vraag stellen. Klik hier voor het Facebook-event en hier voor kaarten.

Voor deze serie interviews hebben wij alle partijen benaderd die bij de peiling van I&O Research (8 februari 2022) twee zetels of hoger peilden. Een aantal van hen heeft niet gereageerd.