Binnenkort mogen we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Natuurlijk spelen er allerlei belangrijke zaken voor de stad, zoals het tekort aan woningen, het klimaat en herstel na corona, maar daar gaan wij niet over. Wat wij willen weten, is hoe Haagse politieke partijen denken over popmuziek, concerten en festivals. Dit keer vroegen we dat aan Mariëlle Vavier van GroenLinks. Op 8 maart zal zij de visie van haar partij voor Popstad Den Haag verdedigen in het Haags Pop Debat.

Als het aan GroenLinks ligt, maken we van Den Haag weer de beatstad die hij ooit geweest is. Mariëlle Vavier is zelf een groot muziekliefhebber en binnen de partij was er zelfs een rondje steen-papier-schaar nodig om te besluiten wie er naar het Haags Pop Debat mocht. Uiteindelijk sluit zij als lijsttrekker en woordvoerder cultuur zelf aan. “Wij willen muziek in de breedste zin ondersteunen. Dus meer oefenruimtes, vriendenbandjes en kinderen die muziek willen leren spelen. Wij willen muziekles ook bereikbaar maken voor kinderen uit lage inkomensgezinnen. Maar we zijn natuurlijk wel gewoon beatstad Den Haag. We zijn letterlijk en figuurlijk hofleverancier van de beste bands van Nederland. Dat moeten we ook blijven ondersteunen. Dus van amateurs, tot prijswinnaars.” aldus Vavier.

Eerlijk is eerlijk, de afgelopen twee jaar hebben de lokale muziekscene flink geraakt. Dus willen we weten: hoe gaat GroenLinks dat oplossen? “Het is een typische GroenLinks gedachte dat de stad ook op welzijnsniveau moet herstellen van corona. Muziek maken en consumeren kan daar enorm bij helpen.” vertelt Vavier. “We willen ook echt kijken hoe we de kunst- en cultuursector straks kunnen stimuleren. We gaan kijken hoe we het psychologisch herstel en het herstel van de sector in de breedte met elkaar kunnen combineren. Mensen worden gelukkig van muziek, zowel van maken als van luisteren.”

"Mensen worden gelukkig van muziek, zowel van maken als van luisteren."

Zelf luistert de lijsttrekster naar van alles en nog wat: “Mijn muzieksmaak is heel divers. Van Queens Of The Stone Age tot klassieke muziek, op het moment luister ik veel naar Nona.” Maar gelukkig heeft Vavier ook veel binding met onze eigen Haagse scene: “Goldband vind ik op dit moment het leukst, al kan ik ook genieten van Son Mieux en zelfs De Kraaien. Laatst hadden we met de GroenLinks-fractie een meet-up in de grote zaal van PAARD en dat was toch wel een kippenvelmomentje om daar weer te staan. Zeker omdat je daar al zo’n tijd niet hebt mogen zijn. Het klinkt heel sentimenteel, maar dat doet toch wel wat met je.”

Het grootste gemis in Den Haag is volgens Vavier kunst op straat: "Daar hoort ook popmuziek bij. Wij zeggen al deze hele periode dat we meer moeten met straatmuziek, zoals bijvoorbeeld het Chuck Deely festival. Wij willen graag meer livemuziek en bandjes op straat. Wat mij betreft mag muziek maken op straat ook legaal worden. Je bent snel geneigd om te zeggem 'als het maar goede muziek is', want niet alles luistert even lekker. Maar dat is juist ook wel de charme. En zo'n straatmuziekantenfestival wordt al snel gebruikt om het te reguleren, maar dat is niet onze bedoeling. Het moet geen wedstrijd worden en het moet niet gecommercialiseerd worden. Alles mag er zijn."

Wij willen graag meer muziek op straat, van professionals en van amateurs. Iedereen mag er zijn.

Dat klinkt alsof de popscene er onder GroenLinks goed vanaf komt. Dus luidt de eerste stelling: meer of minder geld voor popmuziek?

“Ja, meer! Wij trekken echt voor met name het kunstenplan meer geld uit. Daar gaat bij ons zo’n twintig miljoen extra naartoe. Het kunstenplan is natuurlijk kunst en cultuur in de breedste zin. Daar valt popmuziek onder. Wij vinden dat heel belangrijk.”

Amare: zonde van het geld, of mooi extra podium?

“Mooi extra podium, daar moeten we echt trots op zijn met elkaar. Ik ben er vorig jaar, nog voor de officiele opening, geweest. Toen ben ik met mijn ouders naar een optreden van het Residentie Orkest. Ik had ook kaarten voor Balthazar in november, maar dat is helaas verplaatst. Superjammer, maar dan heb ik in ieder geval nog iets om naar uit te kijken.”

Middenpodium: hard nodig of compleet overbodig?

“Compleet overbodig zou ik niet zeggen, dat klinkt ook zo onsympathiek. Ik denk niet dat hier meer van nodig is. Ik denk dat we meer gebruik moeten maken van wat er al is in de stad.”

Crossing Border, TodaysArt, Popdistrict: subsidie of de stad uit?

“Zeker niet de stad uit. Ik vind dat we met deze organisaties het gesprek aan moeten gaan om te kijken hoe we ze hier kunnen houden. Ze zijn natuurlijk buiten het Kunstenplan gevallen. Dat komt ook voor een heel groot deel omdat er gewoon te weinig geld was. Dat is precies de reden dat GroenLinks hier meer geld voor uit wil trekken. Helaas kunnen we binnen dit Kunstenplan niets meer doen aan de geldverdeling, maar we moeten zeker voorkomen dat ze de stad uit gaan.”

Alleen cultuursubsidie met diversiteit en inclusie?

“Ja, maar ik vind hoe hij nu wordt uitgelegd wel een te smalle definitie. Ik vind dat we een breed scala in de stad moeten hebben en een breed publiek moeten bedienen. Dat hoeft van mij niet op iedere, afzonderlijke locatie. Want als iedereen hetzelfde diverse publiek aanspreekt, doe je alsnog hetzelfde. Ik vind het belangrijk dat er voor iedereen een plek is.”

Parkpop: Zuiderpark of Malieveld?

“Zuiderpark! Maar het mag van mij allebei hoor.”

Den Haag na corona: bruisende popstad of lege zalen?

“Bruisende popstad, zonder twijfel!”

"Het mooiste concert waar ik ooit geweest ben, was van Prince op North Sea Jazz. Ik ben bij meerdere concerten van hem geweest, maar dit was de laatste keer dat ik hem zag voor zijn overlijden. Ik ben heel blij dat ik dat nog heb meegepakt, het was echt geweldig.

Een ander concert dat mij altijd bij zal blijven is The Slackers in de kleine zaal van Paard. De elektriciteit viel halverwege het optreden uit, dus de band ging akoestisch verder. Het publiek zong luidkeels mee. Heerlijk was dat! "

Op dinsdag 8 maart van 20.00 uur tot 21.30 organiseren wij samen met PAARD het Haags Pop Debat waar de politici het gesprek zullen voortzetten. Daarbij kan jij aanwezig zijn en misschien zelfs jouw eigen vraag stellen. Klik hier voor het Facebook-event en hier voor kaarten.

Voor deze serie interviews hebben wij alle partijen benaderd die bij de peiling van I&O Research (8 februari 2022) twee zetels of hoger peilden. Een aantal van hen heeft niet gereageerd.