Een platform waar jonge artiesten in het urban-genre advies krijgen voor alles waar ze tegenaan lopen van mensen die hun sporen lang en breed verdiend hebben. Op papier een vanzelfsprekend concept, maar niet minder noodzakelijk vonden Joan Biekman van Cultuurschakel en Conchitta Bottse van onder ander PAARD richtten Meet The Urban Pro's op. Bij de vorige Haagse Popprijzen won het platform de prijs voor het beste initiatief. Op vrijdag 12 maart staat de volgende editie met als thema rechten in de muziek op het programma. Voor ons een reden om de initiatiefnemers te vragen waar Meet The Urban Pro's nou precies om draait.
Popprijs
Allereerst vragen we nog even naar de Haagse Popprijs. Hoe voelde de bekroning op de ingestoken moeite. Joan opent: "Voor mij persoonlijk, maar ook voor de urban-scene was dit een stukje erkenning. Het was heel mooi om die prijs te winnen." De situatie rondom de prijs was voor Joan nog wat beladener. "Ik was net terug van een zwangerschap, door de lockdown was het onduidelijk wie naar de prijsuitreiking zou gaan en het regende ook nog eens, haha. Het was daardoor extra mooi om die prijs binnen te halen. We hebben het door de maatregelen nog niet kunnen vieren, maar we zijn wel ontzettend trots." Voor de organisatoren is het een teken dat er gewoon doorgegaan moet worden met het initiatief. "We worden opgemerkt en het is een teken dat we goed bezig zijn. We zijn blij dat dat opgemerkt wordt.", vertelt Joan.
"Vanuit Cultuurschakel was ik al een tijdje bezig met het organiseren van netwerkbijeenkomsten en dergelijke, maar dat was allemaal vanuit de wijken.", vertelt Joan over het ontstaan van MTUP. "Maar op een gegeven moment hebben we het stadsbreed getrokken. Ik merkte dat er door de hele stad toffe dingen gebeurden die ook aandacht verdienden." Met de samenwerking tussen Joan en Conchitta, die door henzelf wordt omschreven als een match made in heaven, is een grote stap al gezet binnen het organisatorische aspect van een dergelijk evenement. "Doordat we allebei een goed netwerk hebben kunnen we een eind komen. Ook is de invloed van PAARD heel goed. Zij bieden op het gebied van muziek een mooi podium aan lokaal urban-talent.", vertelt Joan. "Er zijn zoveel toffe jonge makers en op deze manier kunnen die gemakkelijk met elkaar in contact komen. Het is als iedereen een beetje meewerkt veel makkelijker, om voor elkaar te krijgen, haha."
Infrastructuur
Bij ons rijst de vraag waarom een dergelijk initiatief wel nodig is voor de urbanscene maar bijvoorbeeld in de popscene hier minder vraag naar is. Conchitta legt uit hoe dit volgens haar komt: "Er zijn legio popopleidingen in Nederland. Plekken waar muzikanten kunnen leren een professionaliteitsslag te maken en door kunnen groeien. Op deze plekken is urban ook vertegenwoordigd, wat heel goed is." Echter is er volgens Conchitta nog een achterstand voor de urban wat dat betreft. "Het is al een stuk beter, maar voor bepaalde genres als hiphop, r&b en afropop is de weg nog niet helemaal uitgelegd. Ze zitten nog teveel vast in het stramien van een 'reguliere' popopleiding." Ook is de infrastructuur nog niet helemaal vanzelfsprekend voor deze genres. "Je wordt niet gedraaid op 3fm en in OOR wordt niet over je geschreven. Daardoor moeten de verbindingen zelf aangelegd worden, zoals elk genre ooit gedaan heeft. Daarbij helpt een platform als Meet The Urban Pro's."
Gevolg van het gebrek aan duidelijkheid is volgens Conchitta dat er een groot verschil in professionaliteit zit in de urbanscene. "Er is nauwelijks grijs gebied. De ene helft vind alles intimiderend en komt nooit van zijn zolderkamertje af. De andere helft is overmoedig en stuurt vanaf datzelfde zolderkamertje dm's naar Timbaland voor featuring. Er zit niks tussen." Volgens de organisatoren is het niet vanzelfsprekend dat dit in de urbanscene op deze manier wordt aangepakt. "Daarom hebben we op een gegeven moment besloten om die doelgroep bij elkaar te brengen en op hetzelfde moment aan informatie van professionals te laten komen.", vult Joan aan. "Daarnaast is het ook belangrijk te luisteren naar de doelgroep, waar hebben ze moeite mee. Op die manier kunnen wij het programma vaak samenstellen." Hiermee kan Meet The Urban Pro's precies inspelen op de problemen die in de scene spelen.
Etiquette
De verschillende thema's die de panels hebben, komen vaak voor uit vragen vanuit de participanten. "De volgende editie gaat vooral over de rechten die je hebt als muzikant. Dat komt omdat we zagen dat sommige artiesten hun muziek zomaar online gooiden, zonder enige bescherming. Wij willen ze dan schoolen zodat ze weten wat hun rechten zijn en hoe ze hun werk het beste kunnen delen met de wereld." Volgens Joan zit er een voor een deel ook een opvoedingselement in. "De etiquette is heel belangrijk en ook het aanvoelen van mensen. De ene professional vindt het prima als je een dm stuurt, terwijl een ander veel liever heeft dat er een nette mail wordt gestuurd."
Een schakeltje kunnen zijn
In sommige gevallen is ook goed zichtbaar wat Meet The Urban Pro's heeft kunnen betekenen voor artiesten. "Er is iemand geweest die na een editie van Meet The Urban Pro's een mailtje stuurde met de vraag of er nog een plekje was op de GUAP night (een avond waar urban talent laagdrempelig kan optreden, red.). Toen is dat balletje gaan rollen.", vertelt Conchitta. "Op een gegeven vroeg deze persoon of er ook een mogelijkheid was om subsidie aan te vragen, waarna ik hem heb kunnen doorverwijzen naar Popradar." Volgens Conchitta zijn dat de momenten waar je het voor doet. "Het zelfde geldt nu voor Dimoh, een engelstalige hiphop/crossover-artiest. Die is nu ook een eind een traject in en iedereen kijkt uit naar zijn release. Het is mooi als je een schakeltje kunt zijn in die onderneming.", aldus Bottse.
Met de stand van de hiphop in Den Haag (iets dat we iedere keer dat we Conchitta spreken, lijken te vragen), staat het ook nog steeds goed. "Er zijn heel toffe initiatieven: talkshows op YouTube, livesessies op Instagram en volop releases. Ook GUAP houdt iedereen goed op de hoogte daarvan.", vertelt Conchitta. "Wel merk ik dat mijn rol als iemand die shows kan plannen in PAARD echt weg is gevallen door Covid, ook al is er mogelijkheid om dat allemaal via stream te doen. Dat ligt, heel begrijpelijk heel erg stil.", aldus de organisator. Volgens Joan zal dat later, als het weer mag, weer aantrekken. In haar ervaring zijn er wel wat artiesten een beetje van de radar verdwenen maar is er ook nog genoeg moois aan de gang. "Er zijn mensen in gesprek met het Fonds Podiumkunsten en er blijven dingen gereleaset worden. Er is wel wat beweging, maar veel mensen zijn vooral aan het voorbereiden voor als het weer mag."
De volgende Meet The Urban Pro's vindt vrijdag 12 maart plaats, online via een livestream. Je kunt je tot 15:45 aanmelden via deze link!