Een zomertour langs alle Haagse studio’s? Been there, done that. Nu zijn de platenzaken aan de beurt. We hebben deze zomer drie Haagse winkels bezocht, met alle drie een eigen verhaal. Het resultaat: de platenzakentrilogie (ook leuk voor Scrabble). Een drieluik waarbij we in gesprek gaan met de eigenaren over de winkel, de klanten en natuurlijk het vinyl.

Wanneer we ruim anderhalf uur voor openingstijd High Definition Records binnenlopen, staat er al een plaat van Eagles op. De winkel, die te vinden is aan de welbekende Keizerstraat in Scheveningen, is een 18 meter lange gang met aan weerszijden bakken vol – je raadt het al – platen. We gaan achterin aan een tafel zitten waar Danny, de eigenaar, ons een bakkie Senseo-koffie aanbiedt. Tijd voor een goed gesprek.

High Definition Records bestaat nu inmiddels al zo’n drie en een half jaar. Hiervoor werkte Danny jarenlang voor een telecombedrijf, maar na een sabbatical besluit de vinylliefhebber het heft in eigen handen te nemen; hij begint zijn eigen platenzaak. Dit idee kwam niet zomaar uit de lucht vallen. “Ik was al een beetje met de handel bezig van platen”, verklaart Danny. “Gewoon via internet collecties her en der opkopen en kijken wat het allemaal een beetje waard is.” Het resultaat is een winkel vol platen en een (online) collectie die nog steeds blijft groeien.

Die online verkoop gaat vooral via de “wereldwijde marktplaats voor muziek”: Discogs. “Via dat platform verkoop je echt veel, ook aan de echte verzamelaars”, vertelt de winkeleigenaar, “maar je moet ook wel je verkoopstatus opbouwen.” Die goede verkoopstatus heeft hij nu zowel online als offline. Wanneer mensen op zoek zijn naar een plaat, maar zij zelf de kriebels krijgen van het internet, doet Danny met alle liefde die bestelling voor ze.

Al met al mist de winkeleigenaar het kantoor in ieder geval niet: “Je hebt natuurlijk veel meer vrijheid. Je ontmoet heel veel leuke mensen. Het is gewoon een heel andere wereld.” Wij vragen ons af wie die leuke mensen nu precies zijn, die bij de winkel langskomen. Danny geeft een heel scala aan voorbeelden: “Mensen die van Hawaïaanse muziek houden, jongeren die zich volledig hebben gericht op jaren ’30 muziek, maar ook mensen die enkel platen kopen met treinen of treinstations erop.” Naast de verscheidenheid aan mensen, komen er ook wat mooie verhalen naar boven: “Ik heb tientallen mensen gehad die staan te dansen in de winkel, die helemaal teruggaan naar vroeger.”

 

 

 

"Wat niet te koop is, is interessant."

Dat laatste heeft wellicht te maken met het feit dat er altijd wel een plaat op staat. De muziekkeuze moet volgens Danny wel een beetje strategisch gemaakt worden. “Ik had weleens een beetje hardrock opstaan en twee mensen op leeftijd maakten toen direct rechtsomkeer”, vertelt de winkeleigenaar lachend. “Nu zie ik vaak wel vrij snel voor wie ik wat kan opzetten.” Maar er zijn meer “marketingtrucjes” die Danny toepast. Zo staat er buiten altijd een ‘1 euro-bak’. Danny vertelt hoe hij erachter kwam dat goedkopere prijzen niet altijd zorgen voor meer verkoop: “De 1 euro-platen heb ik ook weleens voor 50 cent buiten gezet. Maar wat gebeurt er dan? Mensen vertrouwen het niet! En dus worden ze niet verkocht.” En dan is er nog de not for sale-bak: “Daar verkoop ik vrij veel uit.” Klinkt niet heel logisch, dus we vragen om uitleg. “De platen die ik zelf niet goed genoeg vind voor de winkel, maar wat wel interessante platen zijn, die zet ik dan in deze bak”, verklaart Danny. “Het is een soort psychologisch iets; wat niet te koop is, is interessant.”


(Tekst gaat door onder de foto)

Maar hoe ziet de platencollectie van High Definition Records er verder uit? Om te beginnen bestaat de collectie grotendeels uit tweedehands vinyl. “Ik heb ook wel nieuwe lp’s, maar dat is maar een klein percentage, omdat op nieuw vinyl gewoon heel weinig marge zit.” Danny vertelt met passie over de uiteenlopende genres die hij verkoopt en geeft ons hierbij een tour door de winkel. Waar haalt ‘ie het toch allemaal vandaan? Goede connecties lijken de sleutel tot succes: “Ik heb een paar bronnen waar echt gewoon goud staat.”

Tussen al het gepraat over platen door wijst Danny ons op een foto aan de muur met daarop de band Q65. “Grote helden uit de jaren ’60 uit Den Haag”, volgens de vinylliefhebber. “Ik heb die ooit van iemand gehad die nog in contact staat met deze band.” Haagse muziek wekt als vanzelfsprekend onze interesse. Is daar meer van? “Golden Earring verkoop ik heel veel. En vooral veel Haagse bandjes die misschien voor de jeugd helemaal niet zo bekend zijn. Hoewel er ook wel klanten van begin 20 binnenkomen die wel van die Haagse ‘60s muziek houden, bijvoorbeeld de band Supersister.”

Naast de grote collectie platen vind je bij High Definition Records ook cd’s, cassettebandjes en sinds kort ook vinylklokken. “Die klokken worden nu ook gemaakt met mijn eigen logo. Ik verkoop ze nog niet, want de eerste hou ik nog even voor mezelf!” Over klokken gesproken: voor ons is het helaas alweer tijd om door te gaan naar het volgende interview. We verlaten de Keizerstraat en zetten koers naar het centrum van Den Haag…