In muffe kelders, zolderkamertjes en high-tech panden, overal in Den Haag zijn muziekstudio's verstopt. Wij gaan deze zomer op zoek naar de plekken waar de muziek wordt gemaakt die uiteindelijk de weg vindt naar onze Haagse oortjes. De plekken waar meer dan eens iets briljants is ontstaan. Wie heeft de sleutel van de studio? Hoe is de studio begonnen? Wie zit er achter de knoppen? Dat en meer gaan we in de komende weken ontdekken. Deze keer: de 54 Studio van Juulz.

Ergens achter in Ypenburg, dichterbij Delft dan bij Den Haag, vindt je de 54 Studio. Dit is de uitvalsbasis van rapgroep 54 Gang, die de laatste tijd moeilijk te missen is na shows op onder andere Parkpop en The LIFE I LIVE. De studio bevindt zich niet in een uitermate modern pand met dubbel glas, de nieuwste isolatiematerialen en de meest professionele opnameapparatuur; nee, integendeel. De studio is op het zolderkamertje van rapper Juulz gevestigd. "Hier nemen we vrijwel alle muziek van 54 Gang op, maar ook solowerk en muziek van bevriende artiesten.", vertelt Juulz. De rest van 54 Gang is ook aanwezig. "Tegenwoordig heb je eigenlijk al genoeg aan een computer, een geluidskaart en goede ideeën om een nummer op te nemen.", vult JowFlow aan. 

"Tegenwoordig heb je eigenlijk al genoeg aan een computer, een geluidskaart en goede ideeën"

JowFlow

"Eerst stond de studio bij mij thuis.", vertelt Dolphin Dims. "Maar dat was niet handig. Vaak was mijn moeder of mijn zusje ook thuis en dat zorgde voor herrie in huis. Toen is de studio hierheen verhuisd." Dims vertelt dat hij later zijn spullen weer heeft terugverhuisd en dat Juulz zijn eigen apparatuur heeft gekocht. "We zijn wel hier blijven opnemen omdat het hier allemaal wat rustiger is. Juulz' moeder vindt het allemaal goed, de buren klagen niet en omdat Juulz de HBA (Herman Brood Academie) doet weet hij ook precies hoe je iets het beste kunt opnemen.", aldus Jack Faded.

(Tekst gaat door onder de foto)

Spontane schrijfsessies en buurvrouwen
Vroeger nam de 54 Gang weleens bij een andere studio op. "Dat was bij Justin Mercellina. Hij is engineer en weet heel goed wat hij doet. Ikzelf moet nog veel leren, hoewel ik nu ook wel weet hoe je een goede demo maakt.", vertelt Juulz. "Het ding is dat uiteindelijk het goed afgemixt wordt en dat gebeurt toch extern, dan kunnen we net zo goed hier die pokoes schrijven." Dolphin Dims legt ook uit dat de schrijfsessies spontaan ontstaan. "Soms is het avond en dan verveel ik me. Dan appt Juulz mij van: 'Kom chillen.' en dan zitten we opeens tot zes uur muziek te maken. Dat kan je niet plannen in een grote studio, plus dat het veel geld kost."

Qua isolatie is een thuisstudio op een zolderkamer natuurlijk niet het allerbeste. Er hangen wel schuimrubberen platen aan de muur en Juulz zegt zijn best te doen om zo min mogelijk verval in het geluid te hebben, toch wordt er in professionele studio's veel meer uit de kast gehaald. "Ik heb een open kledingkast aan de tegenover de microfoon staan. Omdat dat geen egaal vlak is, absorbeert het meer.", verklaart Juulz. "Verder doe ik het raam dicht als we opnemen, dat zorgt er voor dat er ook veel minder geluiden binnenkomen." De maatregelen die genomen worden zijn uiteindelijk nooit genoeg om de directe buren niet te laten meegenieten van de muziek die wordt opgenomen in de studio, vertellen de heren. Daarover wil Juulz slechts een ding kwijt: "Mijn buurvrouw is een legend. We kunnen altijd muziek maken." 

 

 

 

"De buurvrouw is een legend."

Juulz

'Geert Wilderniss'
De slaapkamer van Juulz zit vol met herinneringen voor de rappers. "Weet je nog vorige zomervakantie?", begint Jack Faded. "We blowden toen nog heel veel. Juulz' moeder was op vakantie en wij hadden deze hele osso voor onszelf. We hebben zo veel toffe dingen gedaan hier die zomer."

Volgens het viertal is er wel een vaste wijze van hoe er te werk wordt gegaan in de studio. "JowFlow valt in slaap, Faded heeft alcohol bij zich, Dims raffelt het af en eindstand heb ik er geen zin meer in.", lacht Juulz. De andere jongens lachen mee. "Nee, er zit wel echt een soort van systeem in.", valt JowFlow bij. "Juulz maakt een beat en tegelijkertijd speelt hij Pokèmon op zn Nintendo, dan zit iedereen stil te denken en te schrijven totdat iemand zegt dat hij iets bedacht heeft." Juulz lacht: "Als dat dan een harde pokoe is dan zet ik 'Geert Wilderniss' op van Ronnie Flex. Dan moet iedereen wel turnen en is de energie voor de anderen ook op een level."

(Tekst gaat door onder de foto)

Huurtarieven
De studio maakt geen gebruik van de nieuwste opnameapparatuur, geen microfoons van €3000,-, geen ingewikkelde computerprogramma's. "Ik heb een Macbook met een geluidskaart, that's it. We nemen alles gewoon op in Logic en ik maak beats in Fruity Loops.", vertelt Juulz. "Voor de beats gebruik ik keys en ik speel van mezelf ook gitaar dus dat probeer ik ook te verwerken in de muziek. Ik ben erg fan van Blink 182 en probeer in mijn muziek dat ook door te laten sijpelen." Nadat een nummer is opgenomen wordt het gemixt en verschijnt het daarna online. "Zoals gezegd mix ik de muziek meestal niet zelf. Voor mijn laatste EP Jetpack Juulzie deed ik dat wel, maar meestal doen we dat extern. We sturen het vaak naar Chiraqxel een soundengineer uit Tuitjenhorn. Hij is supergoed en we werken vaak met hem."

De homestudio van 54 Gang wordt natuurlijk minder vaak verhuurd dan reguliere studio's, maar in principe kan de 54 studio ook door anderen gebruikt worden. "We gebruiken de studio zelf het vaakst natuurlijk. Maar soms verhuurt Juulz de studio ook.", zegt Faded. "Q4hunna heeft hier bijvoorbeeld opgenomen." Volgens Juulz hangt het huurtarief van de huurder af. "De een mag voor minder geld op komen nemen dan de ander. Ik merk wel dat mensen steeds vaker aan mij vragen of ik hun shit misschien kan opnemen, dat is wel tof."

"Ik probeer mijn fandom voor Blink 182 te laten doorsijpelen in de muziek die ik maak."

Juulz

Broodjes
"Wat deze studio zo bijzonder maakt voor ons is de toegankelijkheid. Als we iets willen doen, dan kunnen we er heen. Als je er heen wil dan kan dat. Bij andere studio's moet je een afspraak maken, wachten en dan kan je er pas in. Hier hoeft dat niet.", aldus Dims. "Of die keer dat we broodjes hadden besteld voor dertig euro omdat anders de bezorgkosten zo hoog waren. Toen het aankwam was het fucking goor, maar we hadden honger dus we aten het maar op. Dat zijn goede herinneringen aan deze plek.", vertelt Jack Faded. Ook spreken de jongens over de moeder van Juulz, die alles toestaat en de studio in haar woning accepteert. "Ze is zelf zangeres, dus ze weet wel een beetje wat er komt kijken als er wordt opgenomen. Daarnaast helpt ze ons ook heel erg. Het is gewoon een topwijf."