Janneke Nijhuijs is geen onbekende in de Haagse muziekscene. Naast haar werk als muzikant bij The Indien, Thijs Boontjes Dans en Show Orkest, Smutfish en Demon Eyes, werkt Janneke als artistiek coördinator bij Popradar. Via Popradar Music Support organiseert ze o.a. workshops, het demopanel ‘Drop It Like It’s Hot’ en geeft ze advies aan Haagse muzikanten. Hoeveel roet hebben de coronamaatregelen in haar eten gegooid? Via de webcam spraken we deze bezige bij in haar groene oase vlak na de persconferentie van 21 april.

Naam
Janneke Nijhuijs

Geboortedatum en plaats
7 maart 1984 in Den Haag

Wanneer heb je voor het laatst gedoucht?
Gisteren. In principe douche ik wel elke dag, maar vandaag is het gewoon niet gebeurd. Ik ging mijn bed uit en ik had zoveel zin om te werken. Ik probeer altijd te werken op mijn eigen spanningsboog, de ene dag ben ik superproductief en de andere dag voelt dat ‘een beetje anders’. Vanochtend had ik direct een productieve bui, dus die wilde ik volledig benutten. Ik ben meteen in pyjamabroek aan het werk gegaan en ben pas net gestopt. Als ik soms die hyperfocus te pakken heb, dan ben ik niet te remmen.   

Wat zijn de gevolgen van de Coronamaatregelen voor jouw werk?
Voor mijn bands betekent dit dat alle gigs worden gecanceld of verplaatst. Maar eigenlijk weet je ook niet of dat dan wel door kan gaan. Muziek maken is nu voor mij veel meer naar het hobby vlak verschoven. Ik ben wat muziek-inkomsten betreft toch het meest uitvoerend muzikant en alle gigs zijn gecanceld. Ik ging veel spelen. Ik zou nu in een clubtour zitten met Thijs Boontjes, we gingen echt een goed jaar tegemoet. Ik speel ook in The Indien en daarmee hadden we nu de eerste gigs en releases staan sinds lange tijd werken aan nieuw materiaal. Hier hebben we enorm naartoe gewerkt, superhard getraind om in the best shape ever te komen. We hadden een paar spannende gigs staan in de UK en in Nederland. De liveoptredens heb ik eigenlijk nodig. Voor mij is optreden iets waardoor ik dingen verwerk, die uitlaatklep is weg. Ik gebruik dat als filter voor alles wat ik meemaak, dat mis ik. Daarnaast is het een wereld waarin je muziek maakt zonder dit live te presenteren. Live spelen is onderdeel van ieder strijdplan. Dat kan nu niet, dat is op zoveel manieren superzwaar voor de hele muziekindustrie. De visie moet wel veranderen. Als dit lang duurt en als de steun zo minimaal blijft voor de popscene, dan gaan er dingen kapot. Ik ben benieuwd.

Mijn werk is nu Popradar en online coaching geven voor andere organisaties in Nederland voor muzikanten. Het pand van Popradar is natuurlijk dicht tot nader orde en dat is klote. We verhuren geen oefenruimtes, de studio is stil, onze podia zijn leeg. We maken van de gelegenheid gebruik om het café flink op te knappen en Music Support gaat online gewoon door. Ik werk als zzp’er voor Popradar, was thuis werken al gewend. Ik ga er wel lekker op. Ik vind het alleen jammer dat ik nu niet meer in de kroeg kantoor kan houden, alles moet thuis. Ik ga graag werken op een plek waar ik nog niet eerder ben geweest, ik hou wel van afwisseling. Alle tafels op de Grote Markt heb ik wel een keer gehad. Ook vind ik Pluk heel leuk om te zitten. Dat is een soort horecazaak/zorgboerderij in een bos. Daar zijn ook allemaal katten en je kan tussendoor een boswandeling maken.

Hoe zien we jullie weer terug?
Dat hangt af van wanneer we weer wat mogen doen. Thijs Boontjes was een van de eerste met een goede quarantainesong, die hebben we nog gespeeld bij Margriet van der Linden, allemaal keurig op afstand. De clubtour is verplaatst naar eind dit jaar, alle festivals zijn gecanceld, dus we gaan zien of we eind dit jaar verder kunnen. Met The Indien worden de releaseplannen opnieuw afgestemd en de shows verplaatst. Ons management en label zitten in Londen. Door de Brexit was er al een verschil ontstaan tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, maar nu zijn er per land ook andere maatregelen. We willen de UK en Nederland tegelijk benaderen en we vinden wel een nieuwe manier. Misschien brengen we alvast wat uit in de tussentijd. Ik ben ook bezig met Melle de Boer (Smutfish) om een album te maken en hoop dat we dat binnenkort wel weer kunnen oppakken. We zijn met z’n tweeën en daar kunnen we misschien op enige afstand mee verder. En ik kijk ernaar uit om weer met Demon Eyes herrie te gaan maken.

Hoe ziet jouw quarantaine plek eruit?
Ik heb een heel fijn zonnig appartement. Het is een beetje mijn girlcave. Veel planten, veel muziekinstrumenten, veel platen. Ik heb alles wat ik nodig heb. Ik hou echt heel erg van planten. Ik mag eigenlijk van mezelf niet meer planten kopen, want ik moet een beetje op mijn geld letten in de crisis. Ik hou ook onwijs van koken en taarten bakken. Ik hou niet ontzettend van taarten eten, maar ik vind het proces heel leuk. Ik heb een hele fijne platenbak. Mijn oom is overleden en dat was een ontzettende muziekliefhebber. Veel van zijn platen heb ik overgenomen. Ik dacht dat ik er nooit aan toe zou komen om alles te luisteren en te ontdekken, maar ik ben daar nu stelselmatig doorheen aan het gaan. Ik ontdek veel toffe dingen en af en toe ook verschrikkelijke dingen. Ik luister nu zoveel verschillende soorten muziek, er valt nog genoeg te ontdekken. 

Hoe zorg je dat je niet gek wordt?
Ik word gewoon niet gek als je mij alleen thuis zet met rust. Ik heb altijd genoeg te doen, dingen die ik nog wil doen en die ik kan verzinnen, kan uitwerken. Ik ben niet iemand die op de bank gaat liggen wachten tot dit voorbij is. Er zijn zoveel dingen die ik mooi en inspirerend vind, nog zoveel om te lezen, zoveel om te luisteren.

Heb je nu een broek aan?
Ja. Ik heb altijd wel een broek aan. Ik verbaas me er eigenlijk over dat zoveel mensen nu in hun onderbroek rondlopen. Dan denk ik ‘Echt? Hoort dat zo?’ Ik heb wel een soort huisbroek die ik veel aan heb en die ik wel mis als die in de was zit.

Heb je het virus al gehad/ ben je er bang voor? 
Ik weet het niet. Ik heb wel een soort griep met koorts gehad, dus mogelijk heb ik het gehad. De symptomen schijnen nogal uiteen te lopen. Ik heb geen test gehad, maar ik denk het niet. Ik hoop het eigenlijk wel, dan heb ik het maar gehad. Ik ben wel flink ziek geweest in elk geval in het begin. In coronatijd betekent dat dus thuisblijven. Ik vond het eigenlijk wel een keer lekker om goed uit te zieken in plaats van snel door te gaan. We moeten die dingen in de samenleving nu wel anders gaan bekijken. Een daarvan is dat het iets meer sociaal geaccepteerd is om beter voor jezelf te zorgen. Ik merk dat ik dat zelf ook wel lastig vind. Als ik me al ziek meld voel ik me een soort van verplicht om een hele beschrijving te geven van alle symptomen. Als je koorts hebt, ja blijf dan maar thuis. Maar je gaat niet met een verkoudheid en je daarbij miserabel voelen aankomen. Er mag wel iets mee vertrouwen komen dat mensen überhaupt wel willen werken en dat onder alle omstandigheden doorknallen niet per sé voor meer resultaat of productiviteit zorgt.

Wat heb je vandaag gedaan?
Ik ben vandaag bezig geweest met een nieuw initiatief. Het heet Samen Thuis, Samen Uit en vindt plaats op vrijdag 8 mei. Het is een livestreamfestival, uitgezonden vanuit het Paard, om het uitgaansleven een hart onder de riem te steken. Het Haagse Nachtburgemeester team werkt eraan, vanuit Popradar denk ik mee over onder andere het livemuziekprogramma. Ook ben ik bezig geweest met ‘Drop It Like It’s Hot’, het wekelijkse online demopanel wat we organiseren vanuit Popradar. En ik heb een stuk taart gebracht naar mijn tante die jarig was. Zij behoort tot de kwetsbare groep, extra leuk om even iets te geven. 

Wat is het eerste wat je gaat doen als alles weer normaal is?
Alles zal geleidelijk gaan. Maar in de wereld waarin alles in een keer weer mag, dan ga ik sowieso naar de kroeg. Dat mis ik echt. Dat drukke, ’s nachts met een biertje op iets te dicht op elkaar staan. Op 7 maart was ik jarig, het laatste weekend voor de lockdown. Dat heb ik gevierd met heel veel vrienden thuis, uiteindelijk ook nog in de PIP bij Snowjob festival. Daar was precies die bende en chaos die nu ten alle tijden vermeden moet worden. Dat mis ik echt nu. Verder weer zo snel mogelijk de festival- en clubscene in en weer spelen. Ik mis de manier waarop we als muzikanten met elkaar bezig waren en natuurlijk ook het publiek en de energie die je daarvan krijgt.

Zijn er ideeën waar je deze periode juist mooi voor gaat gebruiken?
Skills die ik wilde leren, waarvan ik dacht 'dat ga ik doen als ik meer tijd heb'. Die ben ik aan het uitvoeren. Zo heb ik een naaimachine gekocht en zit soms hele dagen dingen in elkaar te zetten, te leren hoe dat moet. Ik ga meteen voor de moeilijke variant, ik heb de totebag overgeslagen. Had ik die maar gemaakt, dan had ik niet zoveel gescholden. Ik haal liever iets tien keer uit elkaar tot ik iets echt heel tofs heb. In de natuur ben ik ook meer. Ik ben laatst gaan oesters plukken en heb de zon zien opkomen op de Veluwe. Ik ben alle boeken die ik in huis heb en ik nog niet goed gelezen heb aan het lezen. Ik ben alle gerechten en taarten die ik wilde maken aan het maken. En natuurlijk mijn huis aan het opknappen.

Zonder enige werkdruk ben ik muziek aan het maken en dat is leuk. Ik heb een klein studiootje thuis gemaakt. Dan zit ik te kloten en alles wat ik maak is nergens specifiek voor. Ik ben ook beats aan het maken, dat heb ik nooit eerder gedaan. Met Logic ben ik zelf sampletjes aan het maken met mijn midikeyboard. Ik ben geluid aan het opnemen en aan het kijken of ik er beats mee kan maken met wat ik in huis heb. Je moet er niets van verwachten, het is mijn eigen experiment. Het is fijn om dingen te kunnen doen waar ik niet direct iets aan hoef te hebben. Ik realiseer me nu wel dat ik in de tijd hiervoor vaak aan de top van mijn kunnen zat. Altijd net iets over de grens gaan, daar zit ik het liefst. Ik overschat mezelf wel eens, ik plan graag net iets te veel. Dat wil ik wel anders gaan doen, zonder haast en met meer aandacht.

Wat kunnen we voor jouw bands en projecten doen om hier zo goed mogelijk uit te komen?
Sowieso de socials volgen van Popradar Music Support, dat geeft superveel informatie voor muzikanten, helemaal nu. Wij hebben nu ook tijd over dus we delen extra veel, gratis workshops, informatie etc. Je kan onze muziek streamen, maar wil niemand forceren om The Indien of Thijs Boontjes op repeat te zetten. Maar ok, hou het in de gaten! Wanneer we weer kunnen spelen, koop dan een kaartje als je het leuk vindt. Rianne en Casper van The Indien zijn ontzettend lekker bezig op Instagram. Zij wonen samen en laten op hun quirky manier zien hoe zij muziek maken. Dat is heel leuk om te zien. Bij veel mensen is de ‘support your locals’ trend wel bekend. Kijk op de Instagram van Popradar en volg de Haagse acts die daar voorbij komen. Er is zoveel productiviteit gaande. GUAP geeft veel aandacht aan urban releases. Muzikanten moeten het nu hebben van de aandacht voor hun online releases.

Ik hoop dat deze tijd voor een hogere waardering zorgt voor livemuziek. Voor sommige mensen is het misschien heel vanzelfsprekend om veel naar optredens te gaan. Ik sta over het algemeen vaak aan de andere kant van het podium en omdat ik dat in het weekend bijna altijd doe heb ik weinig tijd om als bezoeker naar concerten te gaan. Ik mis het echt, het live meekrijgen van muziek. Livestreamen is niet hetzelfde. De energie en gedeelde spirit in de zaal. Ik ben dat nog meer gaan waarderen. Ik hoop dat anderen dat ook zo ervaren en hierna als een gek naar concerten gaan.

Wil je je demo pitchen?

Als Haagse muzikant en/of producer kan je via het demopanel 'Drop It Like It's Hot' van Popradar je demo pitchen. Ook worden er vragen behandeld als: Wanneer benader je een label of release je je tracks liever zelf, en wat is dan de juiste timing? Welke boeker matcht bij je stijl? Hoe bereik je je publiek? 

Wil je meedoen? Mail dan je demo en EPK naar musicsupport@popradar.nl. 

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina