Het is nog maar zeer de vraag of de popronde in 2020 ook daadwerkelijk plaats gaat vinden. Toch maakte de organisatie gisteravond bekend welke namen er dit jaar tot de selectie behoren. We hebben de lijst eens goed onder de loep genomen en vonden daarin zeven acts die hun oorsprong vinden in het Haagse. De één kennen we al wat beter dan de ander, maar dat deze acts straks stuk voor stuk zomaar eens het hele land kunnen gaan veroveren betwijfelen wij niet. Met trots presenteren wij, de Haagse Popronde-delegatie voor 2020.

Onder de naam Alkaloid maken Rob Kanters en Tom Besuyen al een hele tijd elektronische muziek. Toch brachten zij afgelopen november pas hun eerste album Reset uit bij het Haagse label Antilounge. Tijdens live optredens worden zang en gitaar gecomplementeerd met bas, synth en talloze effecten. Dit wordt allemaal onderstreept door gruizige elektronische beats en percussieve samples. Een krachtige act die we sinds de release ook in Den Haag nog niet vaak live hebben kunnen meemaken. Dit duo moet je dus zeker gaan bekijken!

Alkaloid

Eerlijk is eerlijk, toen de naam Arno Loriaux vandaag voorbij kwam ging er niet meteen een lampje branden hier op de redactie. Toch blijkt deze Haagse singer-songwriter al even mee te gaan. Zo stond hij in 2011 al op Crossing Border Festival, hebben we hem in 2018 op Sniester kunnen zien en bracht hij in januari 2020 zijn eerste album He'll Leave No Stone Unharmed uit. Zijn sound wordt omschreven als een mix van Tom Waits, Johnny Cash, Bob Dylan, Leonard Cohen en Nick Cave. Ja, jeetje. Dat maakt ons wel nieuwsgierig.

Arno Loriaux

Een stevige stonersound mag in een Haagse muzikale representatie natuurlijk niet ontbreken. Daarvoor is Baardvader een waardige afgevaardigde. Dit trio maakt een potje keiharde fuzzy-stonerrock met invloeden van bands uit de jaren '70 en '90. Afgelopen januari brachten zij het gelijknamige album Baardvader uit. Een perfecte plaat om thuis de trommevliezen alvast wat te mee te stretchen.

Baardvader

Na elf jaar onderdeel te zijn geweest van het succesvolle Haagse duo Rät N FrikK, is Eelco nu helemaal klaar om als soloact het land te veroveren. In 2019 bracht hij debuut EP Oude ziel eeuwig jong uit en recent presenteerde hij de verse single Als jij eens wist. Hierop brengt de Haagse rapper en producer zijn Nederlandstalige rap met melodieuze sound en levensbeschouwende teksten ten gehore. Hoe dat live klinkt? Dat gaan we hopelijk in het najaar horen.

Eelco

Met debuut EP Sicko geproduceerd door GOD en een oefenruimte in Den Haag mogen we Mo Bedick toch wel een beetje tot de Haagse muzikale-delegatie rekenen. Deze dromerige fuzzy indieband maakt muziek "om zachtjes langs je gezicht te halen als een natte handdoek op een snikhete dag" aldus onze collega's van The Daily Indie. En beter dan dat kunnen wij het eigenlijk niet omschrijven. Met hun zinderende live shows is dit misschien wel de act waar wij het meest naar uitkijken dit najaar. Als dan hè, als..

Mo Bedick

Een Haagse band uit Letland, of een Letse band uit Den Haag? Ach wat doet het er ook eigenlijk toe. Veel belangrijker is dat The Bad Tones hele vette psychedelische muziek maken en hard op weg zijn naar hun gedroomde doorbraak. Begin 2019 hadden we ze al op onze 3voor12 Den Haag Clubavond staan en sindsdien hebben ze bepaald niet stilgezeten. Debuutalbum Is It Good Enough? (damn ja, dat is het) werd gelanceerd en nu mogen ze dan eindelijk het land door met Popronde. Als er één band is die we het gunnen dat de Popronde doorgaat zijn het de Bad Tones wel. We duimen met ze mee.

The Bad Tones

Hier in Den Haag is Zoe Reddy inmiddels natuurlijk niemand meer ontgaan. Met haar grensverleggende elektronische muziek heeft de experimentele zangers aardig wat interesse gewekt in zowel binnen- als buitenland. De release van haar debuutalbum Wavelenght (dat werd uitgebracht door Antilounge) flonkert nog na. De plaat is misschien niet voor iedereen even toegankelijk, maar live is de zangeres dat zeker wel. Ijzersterke liveshows zet deze rasperformer neer, waarin je wordt meegesleept door de electronische klanken, maar weer met beide benen op de grond wordt gezet door de krachtige zang. Dit mag heel Nederland gaan zien, wij kunnen niet wachten!

Zoe Reddy