In deze soms wat deprimerende coronatijden wil je je wellicht even laten gaan in de donkere krochten van je gedachtes. Je zit thuis en hebt behoefte aan nostalgie. Lifeless Past begrijpt dit. Deze band draait al heel wat jaren mee met hun 80s newwave deathrock. Tijd om Injerreau Cijntje, gitarist en zanger van de band, voor de webcam te trekken en te vragen hoe hij omgaat met alle coronaperikelen.

Naam
Op Facebook heet ik Satori en dat is eigenlijk een soort van roepnaam geworden. Satori komt uit het zenboeddhisme. Een vriend en toenmalig bandgenoot kwam hiermee als grap toen ik veel bezig was met mediteren. Hij begon Satori te zeggen. Dat was nog voor de tijd van Facebook. Later heeft hij voor mij een Facebookprofiel aangemaakt, want ik vond het niet erg nodig en kende het ook niet zo goed. Hij had de naam Satori Setodo opgegeven en hij gebruikte dat ook in onze vriendenkring. Gaandeweg maakte ik meer vrienden op Facebook en steeds meer mensen begonnen Satori te zeggen. Nu denken veel mensen dat ik zo heet. Mijn echte naam is niet zo simpel, dat is Injerreau Cijntje. Je schrijft het ook een beetje apart met de Franse eau aan het einde. Voor veel mensen die niet Europees zijn is dit lastig, die snappen het niet. Satori komt dan wel goed uit. 

Geboortedatum en -plaats
1 januari 1984 te Curaçao.

Wanneer heb je voor het laatst gedoucht?
Vanochtend. Ik had ‘s ochtends vroeg een cursus via Zoom. Door het douchen ben ik een beetje fit en zie ik er niet zo slaperig uit. 

Wat zijn de gevolgen van de corona-maatregelen voor jouw band en werk?
Voor mijn band is het heel heel vervelend. Heel veel optredens zijn afgezegd. Vooral in april, mei en juni hadden we een aantal toffe optredens staan, waaronder twee shows in Engeland.  Alles is gecanceld. Ik keek er echt naar uit. In februari gingen we lekker oefenen en keken we uit naar alle shows en toen kwam dit. Als we dit eerder hadden geweten dan hadden we misschien eerder onze kans gegrepen. 

Mijn werk gaat wel door. Ik ben psycholoog in de GGZ. We doen de gesprekken vanuit huis. Al mijn contacten gaan gewoon door, dus ik werk 4 dagen van 9 uur tot half 6. Het is wel wennen want ik ben meer van de face to face contacten om over dingen te praten, want dan kan je veel meer zien bij iemand. Maar op zich gaat het wel.

Hoe zien we jullie weer terug?
Als we terugkomen dan zullen we vast nieuwe nummers hebben. Nu heb ik veel tijd en zit ik thuis, dus ik kan veel muziek schrijven en opnemen. Veel demo’s maken voor onzelf, ideeetjes opslaan. Het repeteren gaat wel door. We doen het heel voorzichtig met z’n tweëen. Het maakt het ook wel makkelijk dat we niet een hele grote band zijn. Dat doen we nog steeds wekelijks. Als ik dat niet zou doen dan zou ik misschien wel gek worden. Heel fijn dat dat gewoon kan.

Hoe ziet jouw quarantaine plek eruit?
Ik heb gelukkig een heel huis. Ik heb een kamer op zolder waar ik muziek maak. Hier staan alle gitaren, keyboards, echt van alles. Maar het was daar echt een jaar lang een zooitje. Je kon hier niet eens lopen door alle kabels, dozen en andere spullen. Ik zit nu de hele dag thuis dus ik heb tijd om het op te ruimen. Ik heb de hele vloer schoongemaakt, alles gestoft, echt alles is schoon. Heel fijn! Ik kan hier nu lekker zitten te werken, heb weer een relaxed plekje.

Hoe zorg je dat je niet gek wordt?
Ik maak heel veel muziek. Ik doe ook wel andere dingen, ik zit zo af en toe te gamen. Ook moet ik werken vanuit huis. Dan ben ik bijna de hele dag bezig en daarna ga ik dan wel een beetje pingelen op de gitaar. Veel muziek maken houdt me wel een beetje bij mijn verstand.

Heb je nu een broek aan?
Ja, ik ben helemaal gedressed. Op andere dagen niet altijd. Ik had laatst een patiëntbespreking met een collega, dat was een heel serieus professioneel gesprek, daarbij zat ik in mijn boxer, t-shirt en sokken. Zo liep ik de hele dag door het huis. Later ging ik wel douchen en weer kleren aandoen. Dat moet je ook wel doen, anders ga je helemaal inkakken en wegzakken in de passiviteit. Douchen is altijd fijn. Het is bijna een soort escape, je vergeet onder die stralen even dat corona bestaat.

Heb je het virus al gehad of ben je er bang voor?
Ik heb het nog niet gehad, maar ik ben er eigenlijk wel bang voor. Je hoort wel dat mensen heel ziek zijn geworden en het kan ernstig aflopen. Ik weet dat het een pandemie is. Het is niet een kwestie van of je het gaat krijgen, maar wanneer. Dus het gaat gebeuren, maar eigenlijk wil ik het niet hebben. Ik ben ook heel voorzichtig. Als ik thuis kom dan laat ik mijn schoenen in de gang. Ook heb ik andere kleren die ik in huis draag. Verder was ik mijn handen veel en probeer ik vooral zo min mogelijk dingen aan te raken als ik buiten ben. Ik heb de neiging om een beetje vaak aan mijn gezicht te zitten, dat probeer ik dan niet te doen. Meestal lukt dat niet. Ik houd wel mijn afstand maar zie dat veel mensen dit niet doen. Door het lekkere weer voelt het voor veel mensen toch een beetje alsof de zomer is begonnen.

Ik stress er niet heel veel over. De eerste twee weken bleef ik maar het nieuws volgen, toen zat ik in de hele sensatie. Nu kijk ik steeds minder naar het nieuws, dus ik laat het een beetje op afstand. Dat gaat prima zo.

Wat heb je vandaag gedaan?
Eerst een cursus voor mijn werk. Ik zit in de laatste 3 weken. We waren even gestopt, maar toen kwamen ze op het idee om het via Zoom voort te zetten. Dat hebben we vandaag voor het eerst gedaan. Het was eigenlijk best wel gezellig, iedereen was enthousiast. We hadden zelfs een toets, maar dat was leuk. Je noteert de antwoorden niet. Je had 2 briefjes: een groene (juist) en een rode (onjuist). Je kan zien welke kleur iedereen omhoog houdt, dus als je zit te twijfelen dan wacht je drie seconden en dan zag je het antwoord bij anderen. Iedereen heeft het behaald vandaag. Dat is heel fijn, want ik zat ‘m wel een beetje te stressen. De dagen ervoor heb ik hard zitten studeren. Dat was pas echt een soort quarantaine. Ik wilde eigenlijk wat muziek maken, maar ik moest door de literatuur heen. 

Wat is het eerste wat je gaat doen als alles weer normaal is?
De allerbeste chill-out houden met mijn vrienden en meteen kijken of we een paar leuke concerten kunnen boeken. Dat zijn de dingen die ik het meeste mis. Chillen met vrienden, babbelen, drankje doen. En sowieso naar een feestje. Het eerste feestje na de quarantaine gaat vast leuk worden, want echt iedereen heeft daar zin in.

Zijn er nieuwe ideeën waar je deze periode juist mooi voor gaat gebruiken?
Vooral voor muziek maken. En ook voor wat dingen in huis, basics first! Een beetje schoonmaken en organiseren. Allemaal dingen die ik voorheen niet heb gedaan en heb zitten uitstellen. Voor muziek wil ik de tijd gebruiken om lekker veel drafts te maken van nummers, ideeën op te nemen en nummers af te maken. Zo kunnen we hierna, aan het eind van het jaar ofzoiets, echt weer nummers opnemen en een album uitbrengen. 

Vanuit de oefenruimte hebben we een paar livestreams gedaan. Dat was een experiment. We deden het via onze telefoon en dat is altijd wat gevoelig. Ook hebben we de oefenruimte een beetje aangekleed met onder andere wat lampjes nadat we daar eerst goed hadden opgeruimd en schoongemaakt. Maar het was leuk. Tijdens die livestreams kan je ook horen wat we echt moeten fixen, andere sound hier, andere solo daar. We willen nog wel vaker livestreams doen. Er zijn ook livestreamfestivals, we zijn ook aan het kijken of we aan zoiets mee kunnen doen.

Wat kunnen we/lezers/fans voor Lifeless Past doen om hier zo goed mogelijk uit te komen?
Onze posts blijven volgen. We zijn niet fysiek aanwezig, maar wel online. Het is zo leuk dat bij een livestreamsessie mensen berichten sturen en dat ze het tof vinden. Laatst zagen we ook dat mensen met elkaar gingen chatten. Dat soort dingen maken het speciaal. Daar haal je wel iets positiefs uit. 

En als alles voorbij is, kom vooral weer lekker naar de optredens! Kom een biertje doen!

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina