Ze liken als eerste je updates op Facebook. Of erger nog, ze schrijven er iets ‘leuks’ bij. Ze applaudisseren net iets te hard bij een optreden en op den duur ga je ook nog eens op ze lijken. Moeders. Maar vaker nog dan gênant is mams voor veel muzikanten een inspiratiebron. In de aanloop naar Moederdag stelt 3voor12 Den Haag je voor aan een aantal moeders van Haagse muzikanten. Als klein, luchtig en liefdevol eerbetoon aan de Moeder. We spreken Rachel Manniesing a.k.a. Ravy (27 jaar) en haar moeder Diana Manniesing a.k.a. Mama (50 jaar).

Ravy woonde in Londen en is sinds een paar maanden weer terug in het Haagse, maar de artieste kan niet wachten om weer weg te gaan. Ze is rapper, singer/songwriter, producer, danseres én aanjager van de Ravylution. 

Dholak

Terwijl Diana’s moeder een bestaan in Nederland probeerde op te bouwen groeide Diana zelf op bij haar grootmoeder, op de boerderij in het dorpje Nickerie in Suriname. Haar grootmoeder was in die regio een bekende zangeres.

Diana: “We zijn heel streng opgevoed. Spelen zat er niet in. Mijn oma Soekradji trad op bij bruiloften en partijen. Ik en mijn neefje, we waren pas vier jaar, werden gedwongen mee te spelen op de dholak om haar te begeleiden. We speelden vooral traditionele Hindoestaanse muziek.”

Op haar achtste kwam Diana naar haar moeder in Nederland. “Ik was zó blij dat ik van de Dholak én oma af was. Oma’s horen niet zo te zijn. Als ik het niet goed deed of niet hard genoeg werkte kreeg ik slaag.” 

De overgang van het leven met oma op de boerderij naar een flatje met moeder in Den Haag was natuurlijk groot. Er waren veel cultuurverschillen en nieuwe indrukken te verwerken. Ook muzikaal. In Suriname kwam Diana uitsluitend in aanraking met Hindoestaanse, Surinaamse Kawina en traditionele volksmuziek. “Cosmo Stars – Paka Peng” en “Papa Touwtjie – Santa Boma.”

No woman no cry

Diana: “Vanaf het moment dat ik in Nederland kwam wonen luisterde ik veel naar de radio, de muziek was zo anders als die ik tot dan toe kende. Ik ontdekte het bestaan van popmuziek, R&B en reggae. Ik weet het moment nog dat ik voor het eerst Bob Marley hoorde. Ik was op slag verliefd. Nogsteeds ben ik verliefd. Hij gaf mij een boodschap die mij houvast geeft. Als ik een beetje down ben zet ik Bob Marley op en is mijn hele dag weer goed. Beetje meezingen en een dansje doen. Mijn lijflied is ‘No woman no cry’. Dat is een levenswijsheid.”

Diana droomde van een carrière als zangeres: “Ik wilde altijd zingen en dezelfde kant op gaan als mijn dochter nu. Dat was mijn ideaal maar het is er nooit van gekomen. Door relaties en zo. Ik kreeg op mijn vijftiende een relatie, stopte met school, liep van huis weg en raakte zwanger. Er kwamen meer kindertjes en er was geen tijd voor zingen of musiceren meer maar ik kon nog wel naar muziek luisteren.”

Bob Marley No woman no cry

Een positieve draai

Ravy werd in Den Haag geboren en woonde samen met haar ouders, oudere broer en zus. In het gezin was sprake van huiselijk geweld, instabiliteit en problemen door de drugsverslaving van haar vader. In 2011 overleed hij.

Ravy ontdekte al op jonge leeftijd dat cartoons tekenen en muziek maken een goede afleiding kon zijn van de nare thuissituatie. Ravy: “Het was het enige moment van vrede in huis. Ik wil open en eerlijk zijn over het huiselijk geweld tijdens mijn jeugd. Het is de waarheid. Je weet maar nooit wie het leest en ik wil wel een voorbeeld kunnen zijn voor andere jongeren en ouders die het overkomt. Ik wil het niet verbergen. Ik wil een inspiratie kunnen zijn voor anderen. Kijk waar ik ben. Bij mijn shows neem ik ook altijd de tijd om met jongeren te praten en ze te motiveren. Artiest zijn en ‘fame’ is leuk en aardig maar uiteindelijk wil ik toch iemands leven beter kunnen maken. Als dat kan met muziek, waarom niet?”

 

Tekenen en muziek als afleiding

Mama en Oprah

Het vermogen niet bij de pakken neer te gaan zitten en doorgaan ('No Woman, No Cry') heeft Ravy van overduidelijk van Diana meegekregen. Diana heeft zich ontworsteld aan een harde jeugd, moeizaam huwelijk, een opleiding gevolgd, vier kinderen opgevoed en werkt al bijna 25 jaar in de zorg.

Ravy: "Ik ben net als mijn moeder een workaholic, heb een drive en een bepaalde mindset. Zij steunde me toen niemand dat deed en dat doet ze nog steeds. Ze inspireert me. Gewoon je ding blijven doen, fuck andere mensen, als je iets wilt moet je ervoor gaan. Dat heb ik van haar geleerd. Daarom willen mensen ook met mij werken. Ze kunnen vertrouwen op mijn drive en werklust.”

What goes in, comes out, weet je.
Naast haar carrière in de muziek werkt Ravy bij Footlocker. Ze koos bewust voor het werk in het magazijn zodat ze tijdens haar werk naar muziek en podcasts kan luisteren.

Ravy: ”Ik luister veel naar motiverende podcasts van Gary Vee en Adwoa. What goes in, comes out, weet je. Als je goede dingen hoort komen er ook goede dingen uit jezelf. Trek je niets aan van negativieit, wees je totale zelf. Dat doe ik ook. Ik ben lesbisch maar de Urban scene is erg homofoob.
Ik ben een voorvechter van de vrouwenrechten en emancipatie in de Urban scene. Mijn raps gaan over mijn verhaal en mijn perspectief over leven en situaties. “I come up for what’s right”. Wees jezelf en doe anderen geen kwaad.
 

via GIPHY

Music is medicine for the soul

Ravy: “Ravylution is mijn persoonlijke ontwikkeling via muziek. Ik wil de beste versie van mezelf zijn. Ik hoop dat ik mensen kan inspireren om ook te ontwikkelen naar de beste versie van hun zelf en ik geloof dat dat komt door te doen wat jou gelukkig maakt. Als ik het kan, dan kan iedereen het. Ik wil één van de levende voorbeelden zijn, kijk maar naar mij. Mijn moeder heeft onder kinderarbeid en huiselijk geweld geleden en was daardoor misschien niet de perfecte moeder but she did the best she can do."


"Ondanks alles wat mij is overkomen wil ik nog steeds de beste persoon zijn die ik kan zijn en het verleden niet als excuus gebruiken. Iedereen maakt shit mee, groot of klein, maar dat mag je niet tegenhouden om gelukkig te worden. Wat jou gelukkig maakt, makes you a good person. And if you a good person, you spread good vibes and that good vibes raakt andere mensen en zo creëer je een betere wereld voor alles en iedereen. That’s the Ravylution. Ik heb net als Bob Marley een boodschap. Geen uitslovernij of materialisme, maar een storyteller to make people feel less alone, understood or any other positive feeling that might be triggered thanks to my music. Music is medicine for the soul."

At the end of the day is zij mijn belangrijkste fan

Ravy: “Om mijn waardering te tonen aan mijn moeder heb ik - the best and only way I can- een song voor haar gemaakt: ‘On The Radio’.

Mijn moeder komt regelmatig kijken bij mijn optredens. Ik geniet van het feit dat zij hier nog is en het kan meemaken. At the end of the day is zij mijn belangrijkste fan.”

ON THE RADIO

“If it wasn’t for you, I wouldn’t be here right now,

You had to work for two, ‘cause daddy wasn’t around,

When I fell down you picked me up made me fight another round,

You see me struggle every day, but said you already proud of me

That’s why I have to show them what I’m all about, this is what I gotta say right now”

 

“Hey mama, I’m on the radio

Can you hear me, I’m on the radio

And nobody can stop me

Make sure they all gonna love me

Like you do, get a lot of shows too

Conquer the world that’s what I owe you

Hey mama, I’m on the radio”

 

 

De volgende shows van Ravy:

24 mei - Straight Fire Showcase, Amsterdam

31 augustus - Coast2Coast music conference, Miami