Muziek is overal, geeft kleur aan het leven en muziek beïnvloedt. Bedrijven, dienstverleners en therapeuten zien muziek dan ook als (hulp)middel en gebruiken muziek als ondersteunend element in de verkoop, productie, sfeer of therapie. Het effect is zichtbaar in allerlei branches in hun wachtkamers, op hun werk- en winkelvloer en op de grasmat. 3voor12 Den Haag gaat op zoek naar (Haagse) muziek in de stad.

Geknipt voor de kunst

Kapsalon Haagsche Kopjes bestaat sinds 1993 en is gevestigd in het Zeeheldenkwartier. Het is niet zomaar een kapsalon. Het is een broedplaats waar creativiteit voor het kappersvak, kunst én muziek samenkomen. Eigenaar en kunstenares Barbera Sterk biedt namelijk ruimte aan zelfstandige kappers en stelt hen daarnaast in staat ook andere creatieve ambities te ontwikkelen.
Uit eigen passie en de overtuiging dat dit belangrijk is voor hen persoonlijk is en daardoor ook – of zelfs juist – voor de kunst van het knippen.

Barbera: “Het was altijd al mijn idee om meer te zijn dan een kapsalon. Ik wilde ook met kunst en muziek werken. Ik heb van huis uit veel muziek meegekregen, vooral Jazz. Ik zie het kappersvak als een kunstvorm. Het heeft ook te maken goed kijken, compositie, verhoudingen en balans. Muziek is de mooiste kunstvorm en samen met kunst voor ‘aan de muur’ wilde ik dat combineren.”

Op de maagdelijk witte en spiegelloze muren van de salon worden dan ook regelmatig verschillende (fotografie) kunst, gedichten of installaties geëxposeerd.

De Haagsche Oortjes-playlist die hoort bij dit verhaal:

Haagsch is het uitgangspunt

Zoals de zaaknaam al doet vermoeden heeft Barbera, geboren Hagenese, veel met het ‘Haag(sch)e’. Ze draagt niet alleen de kunst een warm hart toe maar steunt ook op sociaal- en maatschappelijk vlak Haagse initiatieven.
Haag(sch) is dus het uitgangspunt voor de alle kunstuitingen in de salon. De verschillende exposanten hebben namelijk een ding gemeen en dat is dat ze Haags zijn. Dat geldt ook voor de muziek in de zaak. Naast de te verwachten achtergrond muziek zijn er zo nu en dan zelfs live bands te zien.

Barbera: “Toen ik dit pand kocht in 2006 bleek dat het zich qua grootte, en omdat er in bar in zit, prima voor dinertjes met live muziek leent. Dus al vrij snel ging ik die organiseren. Allemaal incrowd, hoor, niet commercieel, alleen voor de gezelligheid, mét natuurlijk Haagse muzikanten.”

Popradar ziet in de broedplaats een extra poppodium en organiseert sinds het begin kleine optredens van Haagse bands en muzikanten zoals Wietse Voermans. In ruil voor het optreden krijgen de muzikanten een lekkere kappersbeurt. De klanten in de stoel maar ook mensen van buitenaf zijn welkom om te komen kijken. Barbera: “We föhnen natuurlijk wel dwars door de gevoelige nummers heen.”

Bij de opening van een nieuwe expositie of een jubileum worden er steevast Haagse bands uitgenodigd om het muzikaal op te luisteren.
Barbera: “Bij ons 25-jarig jubileum in april hebben Melle de Boer (Smutfish) en Henk Koorn (Hallo Venray, the Grey Pants) opgetreden.”

Haagsche Oortjes

2 jaar geleden kreeg Barbera nog een lumineus idee ‘Haagsche Oortjes’. Een plek in de kapsalon waar –natuurlijk- Haagse muzikanten iets van zichzelf kunnen laten horen en waar bezoekers hun muziek kunnen ontdekken. Klanten mogen zelf het album van hun keuze opzetten en kopen.
Barbera: “Ik had er echt een leuk muziekwinkeltje van gemaakt met vintage spulletjes. Een oud muziekhok. Tè leuk! Alleen maar Haagse muziek.”

Een werelds idee maar helaas iets minder succesvol. Deze maand houdt de Haagsche Oortjes op te bestaan in de kapperszaak. De muzikanten is gevraagd hun materiaal op te komen halen.

Barbera: “Ik vond het leuk om te faciliteren maar ik had gehoopt dat iemand het project Haagsche Oortjes zou oppakken. Ik heb het concept nog wel bij andere zaken aangeboden maar er is helaas (nog) geen animo voor.”

Het vertrek van de Haagsche Oortjes maakt voor het muziekbeleid van de Haagsche Kopjes niets uit. Men blijft de Haagse muzikanten een warm hart toedragen. De live-acts zijn áltijd Haags maar in de zaak hoor je vooral jazz, ook van niet Haagse bands.

Barbera: “Jazz is toch wat het beste past in de salon. De ruimte is echt moeilijk en jazzy, rustige muziek past hier toch het beste. Ik heb ook wel een spotifylijstje met Splendid, De Karen B, The Indien maar allemaal wat rustigere nummers.”

“Tè leuk! Alleen maar Haagse muziek.”

Diverse optredens in de salon

Ondernemende, creatieve kappers waar muziek in zit

Het bruist in de kapperszaak van de creativiteit, muzikaliteit en inspiratie. In oktober start Nick van Leent (kapper en kunstenaar) een officiële galerie in de zaak: Gallery Blonde. Pascalle Kouwenhoven (kapper en fotografe) fotografeert en blogt graag. Zo knipt ze niet alleen maar portretteerde ook muzikanten als Bas Prins, Bella Hay, Maurizio Pinna, Pat Smith en Rianne Walther. Martina Keereweer a.k.a. Valentina Rose is kapster, burlesque artiest, en zangeres in de band Nostalgique.

Barbera zelf richt zich de laatste jaren meer op het ondernemen, kunst studeren en maken. Barbera; “Ja, en natuurlijk oma-zijn van Bobby Liva. In een van mijn kunstwerken, een stippeninstallatie, is een foto van de The Deaf gemaakt. Ben ik heel erg trots op.”

Ook met Yaniv de Jong van de Haagse psychedelische rockband Beyond the Moon wisselt ze graag ideeën uit over het maken van een mooie albumcover. Barbera:” Zo, leuk dat je ondanks het leeftijdsverschil op een gelijkwaardig niveau kan praten over kunst en muziek. Muziek verbindt enorm. Dat heb ik wel gezien met de Haagsche Oortjes."

The Deaf in de stippen-installatie van Barbera Sterk

Nu we toch de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl