Wat zijn ze groot geworden. Op Winterfest 2016 hadden we het nog over een vreemde mix van blues, rock en rock ‘n’ roll toen The Hague Blues Orchestra zijn ding kwam doen. Korte tijd later veranderde de band zijn naam in het veel betere The Hazzah. Er kwamen singles waarvan met name ‘Xex’ een homerun was. Ze tekenden een platencontract, vonden een boeker, deden de Popronde en veel meer optredens. Vanavond presenteert het viertal in het Paard zijn eerste heuse langspeler Post.

Om de zaal op te warmen, betreedt eerst Torii het podium. Wij zijn niet het medium om enorm uit te wijden over het uiterlijk van bandleden, maar als je zo jouw best doet om eruit te zien als iemand die in 1987 in een cafe in Morgenstond met een vaasje Heineken in de hand en Hazes over de speakers aan het darten is als de zanger, verdient dat het toch om genoemd te worden. Zelfs de details kloppen: de bril, de mat, de sleutels aan de broek, de witte sokken. Muzikaal is Torii overigens dik in orde met zijn dromerige indie.

The Hazzah heeft voor zijn albumrelease de kleine zaal goed gevuld weten te krijgen. Voor wie The Hazzah niet kent: rammelende garagerock met af en toe een hintje surf, een vleugje indie en naar het blijkt een snufje country. Frontman is Edo Storm die het publiek vermaakt met ongemakkelijke rockposes en een hoop enthousiasme.

Vanavond speelt de band, niet geheel onverwacht, het hele nieuwe album aangevuld met wat oudjes. ‘Voor de fans’, zegt Edo. De nieuwe nummers zijn zoals we van The Hazzah gewend zijn: rommelig, maar wel catchy. Het is te horen dat de band zich blijft ontwikkelen, naar meer muziek luistert dan alleen garagerock en dat verwerkt in hun eigen nummers. Het meest treffende voorbeeld daarvan is het country-achtige ‘Make me feel better’ dat positief opvalt.

The Hazzah @ Paard

Gitarist Pepijn Kops verdient een aparte vermelding. Het zijn met name zijn partijen die de nummers van The Hazzah net dat beetje extra geven waardoor de band meer is dan het zoveelste rammelde rockbandje waarvan er al zoveel rondlopen. Nee, dat zou The Hazzah te weinig eer aandoen.

Op een avond als deze bewijst de band dat het misschien wel de spannendste Haagse band van nu is. Dat komt deels door de garage-hype die nu bezig is maar ook door de heren zelf. Het zijn niet de beste muzikanten op deze aardkloot, het zijn niet de hipste gasten die je je kunt voorstellen, ze maken zelfs niet de beste liedjes, maar het is een band. Vier vrienden met een onmiskenbare, ijzersterke, chemie. Edo hoeft maar een blik te werpen op zijn bandmaten en de boodschap is duidelijk. Niks is per ongeluk, alles gepland. Een dergelijke vertrouwensband kom je zelden tegen.

The Hazzah is lekker bezig en met de nieuwe plaat op zak heeft Den Haag er weer een mooie vertegenwoordiger bij. Zo groot als bijvoorbeeld Son Mieux zullen ze niet worden, daarvoor zijn de heren te eigenzinnig en te rauw, maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat we The Hazzah in de komende jaren op de nodige festivals in het hele land zullen tegenkomen. Wat zijn ze groot geworden.

The Hazzah @ Paard

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina