Muziek is overal en geeft kleur aan het leven. Muziek beïnvloedt. Bedrijven, dienstverleners en therapeuten zien muziek dan ook als (hulp)middel en gebruiken muziek als ondersteunend element in de verkoop, productie, sfeer of therapie. Het effect is zichtbaar in allerlei branches. In hun wachtkamers, op hun werk- en winkelvloeren en op de grasmat. 3voor12 Den Haag gaat op zoek naar (Haagse) muziek in de stad. Deze keer zijn we op bezoek bij Bandsessies, een initiatief van de Stichting Anton Constandse.

De ideale uitlaatklep

Muziek wordt al jarenlang als therapie ingezet bij mensen met psychische klachten of gedragsproblemen en kan ook worden gebruikt om emoties te beïnvloeden.

Stichting Anton Constandse biedt steun aan mensen met een ernstige psychische aandoening. Het doel is dat zij naar tevredenheid een goed en zinvol leven kunnen opbouwen. De stichting biedt een passende woonplek, individuele ondersteuning en activering. De stichting organiseert hiervoor activiteiten die structuur, voldoening en zelfvertrouwen geven door middel van (vrijwilligers) werk, sport, hobby’s en –natuurlijk- muziek.

Sinds 2004 musiceren drie sociaal psychiatrisch medewerkers / muzikanten – en inmiddels volleerde bandcoaches – Tjebbe Borggreve, Martin Pakvis en Martijn Schaepman met muzikanten uit de GGZ, onder de naam Bandsessies.
Martijn: ”Muziek vormt de ideale uitlaatklep voor emoties en bevordert je cognitieve en sociale vaardigheden op een ontspannen manier.”

Cliëntenfeestje
Martin: “Zo’n vijftien jaar geleden werkten we alle drie op dezelfde woonvorm en was er een cliëntenfeestje. Het leek ons leuk muziek te gaan maken en hebben toen ook een paar cliënten gevraagd mee te doen. Dat was een daverend succes en iedereen had er enorm veel plezier in dus grepen we elke gelegenheid aan om met de cliënten te spelen. Daaruit is Bandsessies ontstaan en is het inmiddels één van de belangrijkste vormen van activering binnen de Stichting Anton Constandse.”

James Clignett en Arthur Huisman van The Electric Ants

That's Rock 'n' Roll

Bandsessies geeft beginnende en gevorderde muzikanten (80% cliënten, 20% buitenstaanders) letterlijk en figuurlijk een podium. Eén dag in de week wordt er samen met ongeveer vijfentwintig muzikanten gemusiceerd en gecomponeerd in de oefenruimte van Popradar. Martin: ”Het geeft de cliënten de kans om alle sores om te zetten in muziek. We treden regelmatig op, op lokale poppodia en festivals, en nemen zelfs albums op. Het moet namelijk wel ergens toe leiden en het is fijn om met elkaar naar iets toe te werken."

"Er zijn momenteel tien bands die door ons worden gecoacht. De verschillende bands zijn samengesteld op niveau en muzieksmaak. We hebben onder andere singer-songwriters, rappers, spoken word artists en een hard rock formatie. We zijn lekker aan het musiceren, plezier aan het maken en vooral met de gezonde kant van de cliënten bezig. Natuurlijk zijn er wel eens incidenten maar in welke band niet…?  That’s rock and roll.”

Plezier en status
Het is niet alleen het plezier van met elkaar musiceren maar ook therapeutisch worden er stappen gezet. Door Bandsessies worden sommige mensen uit hun isolement gehaald en bouwen ze zowel aan zelfvertrouwen als een sociaal netwerk.

Martijn: “Er was een jongen die nooit van zijn kamer kwam, hij rapte. Ik heb toen een track voor hem gemaakt, de opnameapparatuur mee naar zijn kamer genomen en samen hebben we hele mooie muziek gemaakt.
Na verloop van tijd is hij toch ook naar de studio gekomen om te oefenen en zelfs gaan optreden. Hij kreeg daardoor ook een soort status. Zijn familie – waar hij eerder weinig contact mee had – vond dit geweldig.” Bevindingen van de sociaal psychiatrisch medewerkers over het functioneren van de cliënten binnen Bandsessies worden meegenomen in de ondersteuningsplannen die voor de toekomst van de cliënt zeer belangrijk kunnen zijn.

Ondertussenboven het nieuwste album Bandsessie

​​​​​​​Mc Donald’s

Martin: “Er is vanuit de doelgroep veel animo en we kregen gelukkig vanaf het begin de ruimte en support van de stichting. We krijgen alle drie acht uur per week en de uren die in de optredens gaan zitten om aan Bandsessies te besteden. Daarnaast gaat er natuurlijk veel vrije tijd, plezier en liefde in zitten. We hebben een grote gunfactor, er helpen veel vrijwilligers en soms krijgen we zelfs muziekinstrumenten.”

Martijn: “Muziek maken met cliënten bestond al wel maar niet op deze manier. Op onze manier kan men eigen muziek schrijven, een eigen verhaal vertellen, componeren en optreden. Dat had veel eerder door de psychiatrie opgepakt kunnen worden. We zijn de enige in Nederland die dit op dit niveau uitvoeren.”

Martin:” Het zou eigenlijk als een soort McDonald’s keten moeten worden uitgerold in de psychiatrie. Het is een concept dat een succeservaring geeft waar de mensen op kunnen leunen en beter op de rit komen.”

Oefenruimte Popradar

Sanity is een brief aan mijn depressie

WhatEls is de artiestennaam van singersongwriter Els Wentholt. Zij sloot zich in oktober 2017 bij Bandsessies aan. Els: “Ik ging met mijn beste vriendin Sharon van Share! mee naar een repetitie. Daar zette ze mij voor het blok door de band te vertellen dat ik ook kon zingen. Dus zong ik zenuwachtig maar vastberaden het nummer ‘Crazy’ van Gnarls Barkley. Een aantal maanden later werd ik door Bandsessies uitgenodigd om mijn eigen act met hun te starten. De dinsdagen met hen brengen me heel veel. Het is fijn om samen te komen. Iedereen accepteert je zoals je bent en je hoeft je emoties niet te verbergen. Je bent als een onderdeel van een tafel; als er een poot ontbreekt, stort het in. Dus je komt. Ook op slechte dagen. Het gevoel van saamhorigheid is heel groot. Het maken van muziek voelt natuurlijk en het schrijven van nummers is als een jeuk die je moet krabben, ik moet wel schrijven. Het nummer waar ik het trotst op ben heet ‘Sanity’ en is een brief aan mijn depressie.”
 

Met bandsessies ben ik altijd goed bezig

Pro Peeters is de rechterhand van de bandcoaches en speelt in alle bands (bas)gitaar. Pro: ”Het is heerlijk om met muziek bezig te zijn en niet met therapie. Het brengt afleiding van de moeilijke dingen in het leven. Ik kan mij creatief uiten en krijg waardering, dat is fijn. Door dit te doen ben ik redelijk trots op mijzelf en helpt het mij ook anderen te helpen. Er zijn periodes dat het niet zo goed met mij gaat, maar Bandsessies blijf ik doen. Muziek is altijd positief. Ook als ik verkeerde vrienden opzoek, mij in verkeerde relaties stort, te veel of juist te weinig sport; met Bandsessies ben ik altijd goed bezig.”

Ondertussenboven

Op 13 april a.s. is de release van Bandsessies’ nieuwste album ‘Ondertussenboven’ in het Paardcafé. Diverse bekende Haagse artiesten als Koen Herfst, Gijsbert Diteweg, Tess van der Zwet, Renee van Ginkel en Roeland Drost hebben hieraan meegewerkt. 

Tess van der Zwet: “Martijn, Tjebbe, Martin nodigden mij via een sympathiek mailtje uit om mee te zingen op het nummer van stadsdichter Rolf Rondeltap. 'Fietsen, fietsen, fietsen' is wat mij betreft het volgende Radio Tour de France-liedje. Geweldig. Ik zag mezelf de Mont Ventoux al afzoeven. Dus natuurlijk zei ik ja. De avond dat ik de studio inging had ik werkelijk nog geen idee wat mijn bijdrage aan het nummer zou zijn. Uiteindelijk kwam er een oorwurm van een 'lalala'-melodie bij ons op en in pakweg vijftien minuten was er een opname. Een kleine bijdrage, maar ik ben er trots op. Het is namelijk een te gek project dat alle aandacht verdient.”