In muffe kelders, zolderkamertjes en high-tech panden, overal in Den Haag zijn muziekstudio's verstopt. Wij gaan deze zomer op zoek naar de plekken waar de muziek wordt gemaakt die uiteindelijk de weg vindt naar onze Haagse oortjes. De plekken waar meer dan eens iets briljants is ontstaan. Wie heeft de sleutel van de studio? Hoe is de studio begonnen? Wie zit er achter de knoppen? Dat en meer gaan we in de komende weken ontdekken. Deze keer: de HollandSpoorStudios van Chris Muller

Wie in Popradar alle trappen oploopt naar de zolder van het pand vindt daar, naast nog een handje vol oefenruimtes, een bijzonder grote muziekstudio. De HollandSpoorStudios zitten redelijk verstopt maar zijn volgens eigenaar Chris Muller misschien wel de grootste studio in de regio qua oppervlakte. De studio is bekend bij vrijwel iedere Haagse muzikant, want door de goede faciliteiten, de lange geschiedenis en de nauwe verbintenis met Popradar is de studio gebruikt door allerhande Haagse bands. Tijd dus om ook dit opnamehok op te nemen in onze 3voor12 Den Haag Studiozomer.

"De studio zat er al toen dit pand nog een school was."

Chris Muller

"In 1989 is de studio ontstaan. Het gebouw deed toen nog dienst als school, maar op de zolder repeteerde toen de Plack Band (tegenwoordig bekend als PB2), de oudste symfonische rockband van Den Haag.", vertelt Chris Muller ons onder het genot van een kop thee. "Die band had hier ook een klein studiootje. Die studio is later, toen het HPC in dit gebouw trok, samengegaan met de DB-studio van Rob Rehorst, die eerst in Rijswijk zat." Aanvankelijk had het HPC geen idee van de studio die zich bovenin de zolder bevond, maar na verschillende mensen met apparatuur de trap op te hebben zien gaan, is men zich het een en ander gaan afvragen. "Toen de oefenruimtes gebouwd werden is ook de wens van een professionele studio in het pand uitgesproken en zo is HollandSpoorStudios eigenlijk ontstaan." 


(Tekst gaat door onder de foto)

Rob Rehorst
Muller zelf was in het begin nog niet betrokken bij de studio. "Rob Rehorst was toentertijd de eigenaar. Toen ik met mijn bandje hier kwam opnemen na het winnen van een prijs vond ik het zo tof dat ik steeds vaker terugkwam, ben ik hier los-vast gaan werken.", aldus Muller. Rehorst had, zoals eerder vermeld eerst een studio in Rijswijk. Toen de studio daar werd opgedoekt en er een samenwerking werd aangegaan in het pand aan de Burgemeester Hovylaan is zo de bakermat gelegd voor de HollandSpoorStudios. "Rob was een heel markant figuur, hij werkte voornamelijk 's nachts. Zodoende kon ik de uren overdag van hem overnemen. Die samenwerking werd steeds intensiever, en Rob en ik werden beste vrienden. Toen Rob in 2002 overleed, heb ik de toko overgenomen.", vertelt Chris. 

 

 

 

 

"Ook zijn we meer dan eens gebeld door Tante Truus die dan vroeg wanneer de trein naar Haarlem vertrok."

Chris Muller

Tante Truus en de trein naar Haarlem
Een van de meest prangende vragen was voor ons waar die naam toch vandaan komt. Loosduinen ligt in de verste verte niet in de buurt van het iconische Haagse station dus dat zal toch niet de verwijzing zijn? "Vroeger werd een studio voor een groot deel beoordeeld op het aantal sporen waarop kon worden opgenomen.", begint Muller het antwoord. "In veel studio's kon je slechts stereo opnemen. Wij hadden de mogelijkheid om op 16 sporen op te nemen. Daarnaast wilde Rob dat we een Haagse naam hadden, waardoor we er voor gekozen hebben om de studio naar het station te vernoemen." Dit verrassende verhaal zal ongetwijfeld ook voor de nodige misverstanden hebben geleid. Zo vertelt Chris ons dat er meerdere keren bands vanaf het station hebben gebeld met de vraag waar in vredesnaam die studio wel niet zat. "Ook zijn we meer dan eens gebeld door tante Truus die dan vroeg wanneer de trein naar Haarlem vertrok. Die mensen hadden dan op de verkeerde site gezocht of waren verkeerd doorverbonden." 

(Tekst gaat door onder de foto)

Ready To Play tot The Earring
"Met deze studio zijn we altijd met de tijd meegegaan. Van de bandenrecorders zijn wij op een gegeven moment overgegaan op protools en andere goede apparatuur. Vrijwel alle inkomsten van de studio worden geïnvesteerd in de materialen die we hebben.", vertelt Chris. Daarnaast is toegankelijkheid voor iedereen een van de grote speerpunten van de studio. "We willen het voor iedereen betaalbaar en leuk houden. De acts die op komen nemen variëren dan ook van nieuwe Ready To Play bands tot The Golden Earring." Het maakt niet uit welke stijl er opgenomen moet worden, alles kan volgens Chris. "In principe laat ik iedereen hier toe. Ik nodig bands altijd eerst uit om 'de koffie te proeven', zoals ik dat noem. Dan kijk ik of het klikt, wat in negentig procent van de gevallen zo is." Als het niet klikt vertelt Chris dat hij met de betreffende act opzoek gaat naar een passende oplossing, ofwel bij bevriende studio-eigenaars ofwel met iemand anders achter de knoppen.

"Ik ben vrij flexibel. Een band zou kunnen zeggen dat ik alleen de knop in hoef te drukken en moet zorgen dat alles op tape staat, maar het is voor mij natuurlijk ook leuker als ik iets kan bijdragen aan de muziek. Dat is immers mijn expertise.", vertelt Chris ons. Van origine is de studiobaas gitarist. "Ik begon ooit aan de andere kant van het glas. Toen had ik nooit kunnen denken dat dit mijn studio zou worden. Maar nu heb ik van beide werelden kunnen proeven. Ik vind het leuk om acts dan ook op beide vlakken te helpen." 

"Daarnaast zijn er een paar no-go's in mijn studio. Ik ben bijvoorbeeld heel erg tegen het gebruik van drugs in de studio. Dat moest je maar in de jaren 80 doen, maar nu is dat uitgesloten."

"Drugs gebruikte je maar in de jaren 80, maar nu is dat uitgesloten in mijn studio."

Chris Muller

Van HollandSpoorStudios naar Australië
"Het verhaal van The Earring waar ik zojuist naar verwees is wel een mooi voorbeeld van hoe deze studio zijn waarde heeft bewezen. Die gasten kwamen eerst hier om wat demo's op te nemen, totdat iemand zei dat dit precies de sound was die ze al tijden zochten." Chris lacht. "Toen hebben ze veel meer van de plaat hier opgenomen en in hun eigen studio nog wat aanpassingen gedaan. Sommige opnames van hier hebben de plaat gehaald.", vertelt Muller met gepaste trots.

Een ander verhaal dat tot de verbeelding spreekt is die van skaband Bazzookas. "Zij kwamen hier om een singletje op te nemen voor een wedstrijd. Ze kwamen een nummer schrijven naar aanleiding van de wedstrijd Nederland-Denemarken op het WK. Maar het klikte ineens zo goed dat we uiteindelijk een heel album hebben opgenomen.", vertelt Chris ons. "Met dat debuutalbum zijn zij gaan toeren en hebben de hele wereld gezien. Ik wil mezelf niet teveel op de borst kloppen, maar ben wel blij dat ik daar een kleine bijdrage aan heb gehad."