In muffe kelders, zolderkamertjes en high-tech panden, overal in Den Haag zijn muziekstudio's verstopt. Wij gaan deze zomer op zoek naar de plekken waar de muziek wordt gemaakt die uiteindelijk de weg vindt naar onze Haagse oortjes. De plekken waar meer dan eens iets briljants is ontstaan. Wie heeft de sleutel van de studio? Hoe is de studio begonnen? Wie zit er achter de knoppen? Dat en meer gaan we in de komende weken ontdekken. Deze keer: de ADS-Studio van Arthur van Schendel, aka. Arthuro

Wij vroegen op Facebook mensen te reageren als zij nog leuke studio's wisten voor onze rubriek. Veruit de meeste reacties vertelden ons dat de ADS-Studio van Arthur van Schendel een goede optie was, en wij luisterden. Daarom togen wij naar een woonhuis in Escamp waar deze studio, op zolder, gevestigd is. Arthur heet ons welkom en zijn vrouw Klaartje biedt ons een kop koffie aan. Terwijl Arthur met ons het voorgesprek voert, is Klaartje bezig met breien, De studio-eigenaar vertelt dat de opnamelocatie is ontstaan naast zijn eigen werk als alround zanger en entertainer, onder de naam Arthuro. Ook worden in de studio van Van Schendel voornamelijk dergelijke acts opgenomen. Een totaal andere tak van sport dan de eerder behandelde studio´s, en misschien daarom des te leuker te behandelen.  

"Ik heb Qbase aangeschaft en ben daar cursussen in gaan volgen."

Arthur van Schendel

"De studio is officieel ontstaan in 2014, daarvoor had ik wel een ruimte waarin ik opnames kon doen, maar dat was nog niet zo groot." vertelt Arthur als we naar de zolder zijn verplaatst. " Op een gegeven moment ben ik opnameapparatuur gaan aanschaffen, heb ik Qbase gekocht en ben ik daarin cursussen gaan volgen." De studio maakt niet gebruikt van de state of the art microfoons of andere opnamemiddelen, maar er kan wel een professionele opname gemaakt worden volgens Arthur. "We blijven wel een beetje bij. Ik heb bijvoorbeeld net mijn keyboard vervangen voor een nieuwer exemplaar, dat heb ik ook nodig voor mijn optredens."


(Tekst gaat door onder de foto)

Hugo Ringelenstein
"De studio ben ik samen met Hugo Ringelenstein, een collega van mij, begonnen. Aan het begin waren het alleen een paar vrienden die er gebruik van maakten. Maar op den duur is door mond tot mond reclame de studio steeds populairder geworden.", aldus de zanger en studiobaas. "Hugo is ook allround entertainer en woont in Rotterdam. Daardoor moesten we de hele tijd de agenda's erbij houden om te zien wie wanneer tijd had om de studio te beheren. Dat ging op een gegeven moment niet meer en moest ik in mijn eentje verder." De bevriende zanger valt wel nog in als Arthur zelf geen mogelijkheid heeft om in de studio te zijn. "We zijn wel gewoon nog vrienden, we hebben zelfs samen een act. Maar hij kon geen tijd meer vinden om hier altijd beschikbaar te zijn."

Wel heeft Arthur aan het begin van de samenwerking van zijn opnameruimte een serieuze zaak gemaakt. "We hebben alles dubbel geïsoleert, goede apparatuur aangeschaft en gezorgd dat we alles kunnen doen dat we willen." Ondanks dat de studio zich in een rijtjeshuis bevindt is er ook geen probleem met overlast. "Door de goede isolatie hebben wij ervoor gezorgd dat we altijd hier op kunnen nemen. Alleen bands met drums doen we overdag, voor de rest kunnen we tot laat in de nacht doorgaan."

 

 

 

"Als het gezellig is trek ik na afloop nog graag een biertje open met de artiesten." 

Arthur van Schendel

Gemoedelijkheid
Wat de studio nou anders maakt dan de gemiddelde studio's is, naast het genre dat hier overwegend opgenomen wordt, de laagdrempeligheid. Van Schendel vertelt: "We proberen het hier altijd zo gezellig mogelijk te maken. Daarnaast doe ik nooit echt moeilijk, ook qua kosten niet." Dat moet even toegelicht worden, want kan iedereen nou voor een habbekrats opnemen in de studio van Arthur? "Nee, nee, we spreken natuurlijk wel eerst een prijs af. De tarieven staan ook op de site, maar als we nou langer door moeten werken, maar ik krijg er wel een beter resultaat door, doe ik dat graag. Mijn naam is er immers ook altijd aan verbonden." Daarnaast is Arthur er op gebrand om de klanten met een goed gevoel de deur uit te sturen. Er wordt een uitgebreide lunch verzorgd en daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan nazorg. "Ik mix en master het materiaal meestal zelf af, daar heb ik ook de juiste programma's voor. Verder kan ik cd'tjes branden, neem ik videoclips op en zorg ik dat de hele zooi op YouTube en Spotify terecht komt. Tenminste, als de klant dat wil natuurlijk." Volgens de eigenaar zijn de gemoedelijkheid, het feit dat de studio in een woonhuis zit in plaats van op een industrieterrein en de nazorg de unieke verkooppunten van de studio. "Als het gezellig is trek ik na afloop nog graag een biertje open met de artiesten."  

(Tekst gaat door onder de foto)

Goede amateurs en tarieven
De studio is samen met het artiestenbestaan van Arthur zijn inkomstenbron. Daardoor is de opnameruimte niet 24 uur per week beschikbaar. "Ik heb zeker twee artiesten per week die langs komen. De een voor een single, de ander voor een privéopname en weer anderen willen een heel album opnemen." Zo vertelt Arthur bijvoorbeeld over zanger Justin Haverhorst. "Justin komt iedere maand één nummer opnemen. In een jaar wil hij een album klaarhebben van 12 nummers." Het nummer wordt geschreven door Arthur zelf samen met een tekstschrijver. "Ik doe de muziek en het arrangement. Dat doe ik met mijn keyboards en soms speel ik wat in op gitaar of bas. Verder heb ik ook nog een accordeon en twee drumstellen liggen, mocht dat ook nodig zijn." De tekstschrijver gaat in de tussentijd in gesprek met de artiest en samen wordt het onderwerp van het lied bepaald. "Als mensen alles al afhebben kan dat natuurlijk ook. Eigen teksten, eigen arrangementen. Maar ik merk het heel snel als iets niet helemaal klopt. Dan kan ik bijvoorbeeld de  muziek een halve toon hoger of lager inspelen. Dat vind ik ook leuk om,te doen, een beetje inspraak hebben op het eindproduct."

Ook worden er nummers van bekende artiesten aangepast en op maat gemaakt voor de klanten. "Als iemand met een lied van Hazes of Rob de Nijs langskomt, steek ik dat in een nieuw jasje. Dan zit er een unieke twist aan de cover." 

De artiesten waarmee Arthur werkt zitten onder het topsegment in de levensliederenscene. Het varieert van hobbyzangers tot mensen die toch hun brood verdienen met optreden. "Ik zeg zelf altijd dat mijn klanten verschillen tussen: heel goede amateurs en semi-professionals. Iemand kan door de weeks bij een slager werken, of schilder zijn, maar in het weekend in Café's optreden. Voor die mensen is mijn studio." Met name de eerste groep is bij de ADS-studio aan het juiste adres. "Ik zeg altijd dat hobby's geld kosten, als je modeltreinen hebt ben je daar ook geld aan kwijt. Daarom moet ik de amateurs soms even een zetje geven als ze schrikken van mijn prijzen, die overigens helemaal niet overdreven zijn. Maar als je bij mij voor 800 euro goed zit  met mixen, masteren, een video en een opname, is dat volgens mij een goede investering. Dan heb je gelijk ook iets goeds in handen." Daarnaast helpt dat Arthur zelf ook met het betalen van de rekeningen. "Van de studio alleen kan ik niet leven, maar dat in combinatie met mijn optredens zorgt ervoor dat ik rond kom. En ik vind het heel leuk om te doen." 

"Als je modeltreinen hebt, kost dat ook geld."

Arthur van Schendel

Een kratje bier
Een van de leukere anekdotes uit de geschiedenis van de ADS-studio is er een over de band Ravage. Een rock n' roll-bandje uit de omgeving. "Ravage kwam om een plaat op te nemen en we begonnen de spullen klaar te zetten. Toen we om een uur of half twaalf 's ochtends klaar waren om te beginnen, zeiden ze dat ze eerst even een biertje wilden drinken.", begint Arthur. "Dat ging zo tussen elke opname door. Aan het eind van de dag hadden ze een krat bier op. De volgende dag ging het weer precies hetzelfde. Ik heb erg moeten lachen om deze gasten." In tegenstelling tot de andere artiesten die in de studio langskomen en zweren bij water, begon Ravage al vroeg aan de pils. "Het is wel echt rock n' roll, maar ik was het niet gewend."