Hij werd geboren in Kenia, groeide op in verschillende landen in Afrika en kwam op zijn 17e naar Nederland. Eigenlijk wilde hij zo snel mogelijk weer weg, maar na vele omzwervingen is Den Haag inmiddels zijn thuisstad. Hier organiseert Olof van Winden Today's Art, iets waar hij eigenlijk altijd mee bezig is. Toch kon hij een paar uur vrijmaken om bij Ñ onder het genot van wat oesters de Oh Ja Joh?! vragenlijst door te lopen.

Naam
Olof van Winden.

Geboortedatum en -plaats
Ik ben geboren op 11 januari 1976 in Mukumu, Kenia. 1976 was het jaar dat Mao Zedong overleed, dat VHS Video werd geïntroduceerd en het was een onwijs goed wijnjaar. Mukumu is een heel klein dorpje en ligt op 1500 meter hoogte richting Kilimanjaro, in de buurt van de Victoria watervallen waar de Nijl ontstaat. Daarna vershuisde mijn ouders naar Togo, Ivoorkust, Mali en Burkina Faso.

Heb je huisdieren?
Zeker, een Afrikaanse hond, een Rhodesian Ridgeback. Dat zijn van die grote honden met op hun rug een hanekam. Die werden vroeger in Zimbabwe en Zuid-Afrika gebruikt voor de leeuwenjacht. Zijn naam is Rafiki en dat betekent in het Swahili mijn vriend.

Wat doe je aan sport?
Met die hond loop ik denk ik wel tien kilometer per dag. Ik heb veel catamaran gezeild en expedities gedaan in de Himalaya’s, maar ik kom er niet meer aan toe. Mijn boot ligt al 2 jaar in de opslag en krijg ik maar niet op het mooie Haagse strand.

Wat is je beste gewoonte?
Door mijn opvoeding en achtergrond in verschillende landen, culturen en talen kan ik me heel makkelijk ergens aanpassen en een sociale omgeving om mezelf creëren. Is dat een gewoonte? Ik ben heel nieuwsgierig en daardoor creëer ik veel avonturen voor mezelf en voor anderen. Dat gaat soms ook mis, maar diezelfde nieuwsgierigheid heeft mij ook geleerd om er weer uit te komen. Verder ben ik super positief en denk ik dat altijd alles kan (of moet kunnen) en dat het groter en mooier kan. 

Wat is je slechtste gewoonte?
Clichés als eigenwijs zijn, vastberaden, etcetera, maar dat ben ik alleen maar uit enthousiasme en dat is volgens meer een goeie eigenschap. Verder ben ik moeilijk bereikbaar, ik heb nog 34.000 ongelezen e-mails, maar ik probeer het bij te houden en verder moet je die vraag maar ander mensen stellen, want ik zal vast ook vaag en soms niet te volgen zijn.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik kan me diep schamen als ik ergens in het buitenland wordt uitgenodigd om te spreken of presenteren en dat ik mijn vlucht mis. Het gebeurt niet vaak, maar ik vind dat echt rot.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Vroeger had je Speedy Gonzalez en dan kon je voorgedraaide jointjes laten bezorgen, net zoals je een pizza bestelde, per telefoon nog wel. Dat mag nu niet meer. Kleding, schoenen en boeken zou ik niet zo snel online bestellen en laten afleveren. Ik denk dat dat dan toch eten is. Het mooie aan in Nederland wonen, is dat we zo in een hyperculturele samenleving wonen dat ik Koreaans kan bestellen, Surinaams, Thais, Indiaas, Mexicaans, Iranees, Indisch, Japans of Libanees en van hoge kwaliteit. De tijd van een Domino’s Pizza ligt achter ons and met een druk schema is dat heel prettig.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Dat is simpel: koffie en een sigaret. Daarna alle messengers  op de telefoon checken. Ondertussen hebben we doorgaans meer dan zes verschillende messengers, Facebook Messenger, WhatsApp, FaceTime, in China gebruiken ze WeChat, hackers en media kritische mensen zitten op Wire enzovoorts. Dus die check ik allemaal één voor één. En dan mijn hond uitlaten, ook als het regent, en dan koffie zetten voor mijn vrouw.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
We hebben hier in Den Haag in de duinen bij Kijkduin een werk van James Turrell, Celestian Vault.  Het is een soort van krater waar je ingaat en dan zie je alleen de lucht die telkens verandert. Maar ik vind ook Panorama Mesdag een magische plek. Als ik bezoek heb uit het buitenland neem ik ze graag mee naar beide plekken.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
We hebben geen stadsparken als het Vondelpark in Amsterdam of Central Park in New York. We hebben een waanzinnig Zuiderpark, maar dat is niet in het centrum. En de Paleistuinen gaan 's avonds op slot. Alles in Den Haag is visieloos gedaan. Iedere vierkante meter moet geld opleveren en er komen alleen maar franchisebedrijven. Daar sla je de interessante bedrijven mee weg uit de stad en wordt alles een Blokker en Bijenkorf en ziet alles er hetzelfde uit met hetzelfde aanbod. Dat zie je nu met de Volharding. Vorig jaar hadden we die als festivallokatie gebruikt. Wij waren aan het lobbyen met de eigenaar en we initieerden een plan voor een soort Moma PS 1, of een nachtambassade voor de nachtburgemeester.. Maar die willen zoveel geld hebben dat ik voorspelde dat het een Starbucks of een McDonalds zou worden. Ik had het fout; het wordt een Burger King. Ik zou tegen de gemeente willen zeggen: koop dat pand, investeer daarin en doe daar iets voor de stad wat geen geld kost. Ik wil ook wel eens naar de stad komen zonder geld uit te geven, gewoon omdat het publieke ruimte is, omdat het mijn stad is, en dat is wat je kan met een park.

Wat is je stamkroeg?
De KLM-lounge op Schiphol. Daar drink ik altijd mijn gin-tonic voordat ik het vliegtuig inga. 

Wat vind je het beste Haagse initiatief?
Greens restaurant in het Westbroek Park en de Zandmotor

Wat is voor jou de Haagse act van het moment? 
Het is niet enorm van het moment, maar hij stijgt wel ver boven Den Haag uit en misschien zelfs boven Nederland. Voor mij is hij de Aphex Twin van Nederland en dat is Legowelt. Maar dat is niet de hype van het moment. Hij draagt de scene al meer dan twintig jaar en hij heeft wereldwijd een enorme reputatie. Verder heb ik veel bewondering voor waar The Crave mee bezig is. Ze pakken die muziekhistorie waar Den Haag zo sterk in is geweest uit die elektrohoek en brengen dat naar een nieuwe generatie. 

Onderschat Haagse scene?
In een eerder interview werd mij gevraagd wie de meest onderschatte persoon van Den Haag is en toen schoot mij Koningin Beatrix te binnen. Ik heb niets met het koningshuis, maar ik heb er wel bewondering voor dat iemand uit Den Haag zich haar hele leven zo hard heeft ingezet voor haar werk. Maar dat is niet de Haagse scene die we hier bedoelen.

Hij is niet onderschat maar ik wil hem toch noemen: Steven van Lummel we zijn 15, 20 jaar geleden tegelijk begonnen in Den Haag, en die zie ik altijd met heel veel passie en hart voor die stad blijven vechten. Uit de cultuurscene heb ik ook veel bewondering voor Cees Debets, de directeur van het Nationale Theater. HIj werkte vroeger als programmeur bij Crossing Border en werd toen directeur van Theater aan het Spui dat hij nieuw leven inbracht. Hij trok Zaal 3 erbij en onlangs de fusie met de Koninklijke Schouwburg. Wow, dat is dapper. Daar heb ik veel respect voor.

Wat vind je overschat Haagse scene?
Haagse Harry.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met een vogel. Ik verplaats me liever in iets anders dan in iemand anders.

Wat houdt je ’s nachts wakker?
Ik ben een goeie slaper, maar als ik iets moet noemen dan is het mijn inbox die steeds maar weer vol raakt, grote to-do lijsten, de volgende bestemming, de volgende presentatie. Maar meestal slaap ik wel goed. Mijn dagen zijn intens dus als ik ga liggen, of zelfs zittend, kan ik slapen.

"Alles in Den Haag is visieloos gedaan"

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Geen.

Welk nummer mogen ze op jouw begrafenis draaien?
The Low Places van Jon Hopkins. Dat is een verschrikkelijk mooi nummer waar ik wel horizontaal op kan vertrekken naar een andere dimensie.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Keihard dansen op Boney M.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Dat is denk een cassettebandje van Michael Jackson geweest of een bandje van Alpha Blondie, in Ouagadougou gekocht, in Burkina Faso waar ik toen op school zat. Daar was sowieso weinig media uit Europa, maar de cassettecultuur was in volle gang. Veel Afrikaanse muziek werd niet eens uitgebracht op labels, maar op cassette. Daar heb ik veel naar geluisterd. De eerste vinyl plaat die ik kocht was Knight of the Jaguar van Underground Resistance 

Waar luister de laatste dagen naar?
Heel breed, heel divers. We zitten in een samenwerking met 16 Europese festivals. Dat project heet Shape. Elk jaar maken we een lijst van opkomende artiesten uit onze achterban. Al die festivals dragen er drie voor en daar moet ik als festival er tien uit programmeren. We zijn nu de lijst van volgend jaar aan het opstellen en we hebben een open call gedaan die 31 juli afsloot en ik geloof dat er meer dan 800 inzendingen uit Europa zijn dus die ben ik allemaal aan het beluisteren. Verder zijn we het programma van het festival aan het afmaken dus daar ben ik ook veel naar aan het luisteren.

Wat is je grootste inspiratiebron?
De wereld en mensen die in deze wereld leven. Met dat reizen kom je veel mensen tegen en dat is een voorrecht, ik heb dat voorrecht om dat te mogen doen, maar tegelijk is dat ook een verantwoordelijkheid vind ik. Wat ik ontdek in Mongolie of in Kampala, Oeganda, laat ik heel graag hier zien. Tegelijk bied ik hen graag de kans om hier zijn carriere te openen en vice versa. Het werken met mensen in deze hele mooie wereld inspireert me.

Woon je over 10 jaar nog in Den Haag?
Ik denk het wel. Ik heb een huis hier in Den Haag, lang geleden gekocht, en het is wel de thuisbasis, de plek waar ik me prettig voel. Maar de wereld is bereikbaar, ik ben veel verhuisd, mijn vrouw komt hier ook niet vandaan, dus ik kan het niet 100% garanderen.

Doorgeefvraag van Wim Behre: Wie zou je aan willen dragen voor een interview en waarom?
Heb je Mark Rutte al wel eens gehad? Dat is ook een Hagenaar, die zie je gewoon in de stad. 

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Jullie zijn van nu toch? Waarom toch die jaren ’80? (Deze zouden we moeten uitleggen, maar dat doen we niet. Kijk maar over twee weken, red.)

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina