Vaders. Ze slaan jou net iets te hard op de schouders en zichzelf iets te vaak op de borst. Ze proberen hartstochtelijk jouw wereld te begrijpen en applaudisseren luidruchtig maar vol trots tijdens elk concert. Vaders zorgen vaak voor de eerste muziekinstrumenten, lessen en de nodige aansporingen, maar meer nog beïnvloeden zij hun kinderen met hun eigen muzieksmaak, dromen en liefde. Met vaderdag voor de deur stelt 3voor12 Den Haag je voor aan de vaders van verschillende Haagse muzikanten in een klein, luchtig en liefdevol eerbetoon.

The Beatles, een steegje en een grot

We trappen de serie af met het portret van gitarist Pepijn van der Kooij (22 jaar) en zijn vader, kunstschilder Ed van der Kooij (62 jaar). Pepijn studeert gitaar aan het conservatorium en speelt in rockband The Cavern en alternatieve popband Mayin.

We voeren een gesprek met vader en zoon onder het toeziend oog van slechts drie van de vier Beatles die prominent aan de muren van The Alley Studio prijken. McCartney blijkt niet helemaal toevallig te zijn gevallen. Sinds 2016 zwaait Pepijn de scepter over deze moderne muziekstudio samen met zijn zus, Floortje van der Kooij. Broer en zus delen niet alleen dezelfde ouders, muzikaliteit en studio, maar staan ook nog eens geregeld samen op het podium met hun band, The Cavern.

She loves you
De muzikaliteit zat niet per se in de genen van Pepijn en Floortje, maar creativiteit en ondernemerschap zeker wel. Ed daarentegen groeide op in een naoorlogs, liefdevol gezin waar weinig belangstelling was voor cultuur, creativiteit en muziek. Ed: “Mijn vader was timmerman en mijn moeder was gewoon huisvrouw. Het was echt een arbeidersgezin en mijn vader moest hard werken. Mijn eerste herinnering aan muziek was in 1964. Ik moest naar de melkboer op het Moerbeiplein terwijl The Beatles op TV bezig waren. Dat vond ik zó verschrikkelijk erg!”

“Ik heb slechts kleine stukjes kunnen zien op de kleine TV die we in de kamer hadden staan. ‘She loves you’ kan ik mij levendig herinneren. Op dat moment zijn mijn broer en ik Beatles-fans geworden. Later kwam er ook andere muziek, maar The Beatles zijn altijd gebleven. Ik was meer van John Lennon en mijn broer van Paul McCartney. Ik kocht niks van McCartney en hij niks van Lennon, maar samen hadden we dus alles van The Beatles.”

Missing Beatle

“Ik heb niet zoveel met The Beatles.”

Pepijn van der Kooij

Judith Zandwijk

Competitie

Net als bij veel broers en zussen is er tussen de broers Van der Kooij een gezonde competitie. Ed: ” Niet alleen in onze ‘Beatles-verzamelwoede’ was er sprake van rivaliteit. Ik won bijvoorbeeld ook van hem op school met een tekenwedstrijd. Ik werd eerste en hij tweede. Toen wist ik meteen dat ik iets met tekenen wilde gaan doen.
Als er vriendjes aan de deur kwamen of ik mee wilde gaan voetballen, zei ik pedant: ‘Nee ik word kunstenaar.’ Dat vonden ze maar gek, maar ik ben het wèl geworden.”

“Als kind zat ik in een TV uitzending van Ria Bremer, ‘Stuif es in’. Ik had een schilderij gemaakt van een Afrikaans landschap en dat werd op TV geveild. Ik kreeg 250 gulden en daar heb ik mijn eerste pick-up van gekocht.”

Ed was 16 en ging naar de vrije academie in Delft. Hij maakte daar een portfolio met tekeningen en werd vanwege zijn uitzonderlijke talent aangenomen op de kunstacademie. Zijn ouders waren trots en steunden hem in zijn keuze. Onder invloed van medestudenten komt hij op de kunstacademie in aanraking met artiesten als Neil Young, Rory Gallagher en Talking Heads: wat stevigere muziek. The Beatles verdwenen iets naar de achtergrond, maar zijn wel altijd gebleven. Ed: ”Daarom hangen ze ook hier en heeft Floortje die liefde overgenomen.”

Pepijn: “Ik heb niet zoveel met The Beatles…”

Ed van der Kooij

Verder kunnen we geen reet

Ed: “Ik herken mij enorm in Pepijn. Net als ik wist ook hij al op jonge leeftijd wat hij wilde gaan doen.” Pepijn: ”Ik ben heel vroeg begonnen met muziek maken en op de basisschool wist ik het al: ik wilde naar het conservatorium om muzikant te worden. Mijn passie werd door Ed ook gezien en ondersteund.”
Ed: “Ik herkende die drang naar ‘dit wil ik’, verder kunnen we geen reet. Ik kan nog geen schroef vastdraaien.”  

Santana, viool en luchtgitaar
In het atelier waarin Ed schildert, draait hij vaak harde muziek en zet hij de speakers af en toe voluit. Als kinderen huppelden Floortje en Pepijn door het atelier, drumden ze er met de kwasten en speelden ze luchtgitaar met de linialen.

Pepijn: “Mijn vader houdt van muziek met wat ballen. Hij draaide vroeger volop Carlos Santana op Woodstock. Lekkere, wat hardere muziek met gitaar en drumsolo’s. Dat heeft mij wel beïnvloed. Het gaf me de drive om op gitaar- en drumles te gaan. Ik vond dat toen echt helemaal te gek en dat vind ik nu nog steeds.”

Om zoonlief te stimuleren, kochten de ouders van Pepijn, toen 8 jaar, bij MAX Guitar een speciaal gitaartje voor hem. Pepijn: ”Mijn vader heeft me van jongs af aan sowieso financieel gesteund om bijvoorbeeld mooie gitaren te kopen, maar hij heeft me met name gesteund in dat ik vooral moet doen wat ik leuk vind, ook al zal je er vrij weinig mee verdienen.”

Pepijn van der Kooij

“Mijn vader houdt van muziek met wat ballen.

Pepijn van der Kooij

Kwasten alias drumsticks

Zangers verpesten de nummers

Pepijn: “Toen ik ongeveer 11 jaar was, was ik vooral bezig met het meer virtuoze deel van muziek. Ik hield van eindeloze technische gitaarsolo’s en ik was groot fan van Steve Vai en Joe Satriani. Ik hield vooral van de gitaarmuziek en vond dat zangers meestal de nummers verpestten.”

“Op latere leeftijd kwam ik in aanraking met artiesten als Jack White en bands als Queens of the Stone Age. Dat is toch ook wel gitaarmuziek, maar dan op een hele andere manier. Niet de techniek staat er centraal, maar de expressie en het gevoel. Hierdoor ben ik ook meer naar dat soort nummers gaan luisteren en heb een stuk meer waardering voor gekregen voor de zaken naast het gitaarspel.”

“Door de jaren heen heeft die kant van muziek me steeds meer naar zich toe getrokken. Als ik nu een nieuw nummer opzet, is de zang juist het eerste waar ik naar luister. Ik vind nummers zonder zang nu ook vrij lastig te verdragen. Ik kan techniek nog wel waarderen, maar het geheel staat voor mij altijd centraal. “

Perfectionisme
Ed schildert zijn modellen uiterst realistisch en diezelfde drang naar perfectie zit ook in Pepijn. Voorheen kon hij nog wel eens uit zijn lood geslagen zijn als hij op het podium net even wat minder perfect presteerde dan een ander. Samen met Floortje staat hij al 15 jaar op het podium en ze groeiden samen op als mens en artiest. De verschillen worden nu, al dan niet met behulp van een glaasje wijn, geaccepteerd en zelfs omarmd. Floortje is daarnaast een prachtig model voor de schilderijen van Ed, FOTO? maar Pepijn heeft zich hier nog niet voor laten strikken. Andersom heeft Pepijn nog geen nummer geschreven voor zijn vader. Wie weet…

“Ik ben trots op mijn vader en ben erg blij dat hij me zo steunt”, concludeert Pepijn. “Ik geef hem zoveel mogelijk liefde en blijf mijn best doen in de muziek, zodat hij trots op me kan zijn.”

Ed: “Ik dacht vroeger, leuk een kind dat boven gitaar gaat spelen. Dan kan ik lekker liedjes meezingen. Liefst The Beatles en Santana, maar ik snap niks meer van wat hij speelt. Hij speelt nooit liedjes en maakt alleen maar gekke herrie.”

Floortje van der Kooij

"Via mijn vader heb ik The Beatles leren kennen, via mijn broer ben ik bas gaan spelen. Ben ze super dankbaar dat ze mij dit hebben gegeven, en ook onwijs trots op ze!"

Floortje van der Kooij

Pepijn van der Kooij

Agenda

Ed van der Kooij
Website: www.edvanderkooy.com
27 juli is de opening van een expo met 6 Chinese en 6 Nederlandse kunstenaars in Pulchri Studio Den Haag.

Pepijn van der Kooij
The Cavern
28 juni optreden Final Exam
Binnenkort een nieuwe singel en een EP release