"In 2015 was de release van ons eerste album, Third World Night Club. Geïnspireerd door diverse muziekstijlen, maar vooral door de diversiteit van de West-Afrikaanse ‘rhythm & sounds’. Een mix van sabar ritmes, solid grooves en ambient synthesizer sounds werd niet onopgemerkt gelaten. Sindsdien is er veel gebeurd, contact met diverse labels, de bandbezetting die veranderde, verre reizen, verhuizingen, kinderen en opnames voor een nieuwe EP.
Er werd besloten om niet direct met een andere bezetting shows te gaan spelen maar daarentegen onze liefde voor muziek en geluid meer uit te diepen. Met als gevolg nieuwe opnames in Gambia, West-Afrika.
Bas Ackermann (oprichter) werkt al meer dan 10 jaar in Gambia, ‘The Smiling Coast of Africa’ en Ebou Gaye Mada ( Sabar percussionist), een geboren Gambiaan woonachtig in Rotterdam en voormalig lid van de legendarische Gambiaanse band Ifang Bondi, was het een zeer logische stap om te experimenteren met de mix van stijlen in Gambia met West-Afrikaanse muzikanten.
Afrika is ‘trending’, niet alleen omdat ‘Tubabs’ (De lokale Gambiaanse term voor blanken) massaal re-issues uitbrengen van de Afrikaanse retro funk, disco, highlife en afrobeat vinyl & de release van de film Black Panther, maar Afrika is altijd ‘trending’. Afrika volgt geen trend, maar is trendsetter.
"Gambia staat bekend om haar rijke muzikale cultuur en geschiedenis. Waar vandaag te dag vooral reggae, afrobeats en dancehall wordt geluisterd, was het geluid in de jaren 60 en 70 veel meer experimenteel en richting de psych en funk invloeden.
Bands als Ifang Bondi, de Super Eagles en de psych-groep Guelewar waren over de grenzen een bekend fenomeen. Voor degene die de Afrikaanse muziek volgen, Afrikaans bekendste artiest de Senegale Youssou N’Dour begon ooit als roadie van de Super Eagles, de band waar de vader van Ebou Gaye Mada als zanger onderdeel vanuit maakte.
Terug naar nu anno 2018, besloot DANDANA om de nieuwe wereld van West-Afrikaanse muziek in te duiken en samen te werken met multi-talent, toetsenist en composer Modou Joof en de West-Afrikaanse ‘Jimmy Hendrix’, Fily Dioma om zo een bredere smaak en geluid van West-Afrikaanse rhythm en elektronische drone sounds te combineren."
Modou Joof is een Gambiaanse componist en keyboardspeler. Hij is al dertien jaar de bandleider voor de bekende Gambiaanse band Humanity Starz. Modou en zijn band speelde samen met Moussa Ngom, zanger en bandleider van zowel Ifang Bondi en Guelewar. Guelewar is de band waar Youssou N’dour ooit begon als roadie en waar DANDANA deels haar inspiratie voor ritme en keyboardmelodie uit put. Modou Joof is naast Bas Ackermann medeverantwoordelijk voor de composities van de nieuwe EP van DANDANA.
Fily Dioma is een 23 jaar jonge en zeer getalenteerde gitarist uit Ziguinchor, Senegal. Fily is o.a. de lead-gitarist bij Humanity Starz. Hij is een veelzijdig gitarist gekenmerkt door een mix van de traditionele Senegalese stijl en Malinese jazz. Zijn grote voorbeelden zijn de Malinese artiest Salif Keïta (ook bekend als de als The Golden Voice of Africa) en Mark Knopfler (frontman en gitarist van het Amerikaanse Dire Straits).
"Met de dankbare support van HPC Music Support kon een deel van de band naar Gambia vliegen, de rest was voor eigen rekening.
Bas had een aanbetaling gedaan voor de studio, vlak voor aankomst kregen we te horen dat de sound engineer was ontslagen en ervandoor was gegaan met het geld. Als independent band is dit niet iets waar je op zit te wachten…
Met de hulp van een groep vrienden en de medewerking van Alliance Francaise, (een Internationale organisatie die de Franse taal en lokale taal & cultuur stimuleert) waren we uiteindelijke klaar om op te bouwen in de studio. Tijmen van Wageningen, producer / bassist, had gelukkig meer dan genoeg kabels en connectors bij zich om alles aan te sluiten volgens de juiste Afrikaanse standaard."
Robin Veldman, Playground Zero, producer en longtime Gambia good-do-er was gelukkig ook mee for the right African fix! Robin is een oude bekende in Gambia en staat ook mede (met o.a. Bas Ackermann) aan de basis van de oprichting van State of Mic multimedia. Een multimedia studio opgezet in 2007, waar Gambiaanse jongeren opgeleid zijn tot filmmakers en producers.
The Setup:
Een selectie van de juiste vintage microfoons, een field recorder, een bijna kapotte Yamaha dx7, the magic plugiator synth box, een midi synth, vijf sabar drums, een talking drum, een half kapotte gitaar en een high end Peavey Amp, yeah!
The Concept:
Zes nummers voor ons nieuwe album en een aantal ‘field recordings’ voor de skitts.
The Visualisation kit:
1 Pentax analoge camera, 1 duel frame analoge camera, 8 x 35mm film rolls, een super 8mm cam, 3 x Kodak color reverse films en wat smartphone kiekjes…
8 dagen opnames brachten ons de juiste ingrediënten om de rest van de opnames en sounds in Nederland af te gaan maken. We waren blessed met nog één vrije dag om de geheime plekjes van Gambia te ontdekken… En ja, het Paradijs bestaat, in Gambia! En we kunnen verklappen, het is een eiland, de rest moet geheim blijven.
We zijn klaar als het af is en het is af wanneer we tevreden zijn. We hopen dit jaar ons nieuwe album te presenteren als vinyl bij een nieuw label en weer live te performen met een nieuwe bezetting.
tot zover, de DANDANA Nanka Nanka trip.