In de werkkamer van Pauline Krikke staat een beeld van Haagse Harry. ‘Die heb ik van de broer van Marnix Rueb gekregen. Hij staat op een plek waar hij me altijd aankijkt.’ Als burgemeester is mevrouw Krikke altijd druk, maar voor de vragenlijst van de Oh Ja Joh?! maakt ze graag even tijd.

Naam
Pauline Krikke

Geboortedatum en -plaats
9 mei 1961 in Sneek.

Broers/zussen
Ik heb een broer. Die is ondernemer en zit niet in de politiek.

Huisdieren
Ja! We hebben onze hond Harley en twee poezen, Coco en Pebbles. Met Harley ga ik heel erg graag naar het strand. Of we lopen door de stad, want Harley vindt dat vreselijk interessant snuffelen. De poezen zie ik een stuk minder.

Sport
Ik doe een aantal dingen: ik roei op de roeimachine, ik wandel en ik fiets. Met het wandelen probeer ik dagelijks 10.000 stappen te halen op de stappenteller. Dat houdt in dat ik veel door de stad loop. Dat is fijn omdat je dan veel mensen tegenkomt, en als je loopt ben je veel benaderbaarder dan als je in een dienstauto zit. Lopen doe ik overdag naar afspraken, maar ik doe ook ‘s avonds voor ik thuiskom een grote ronde door de stad om overal eens even te kijken. Dat heeft twee voordelen: ik kan leuk kijken en het geeft beweging. Een mens moet een beetje fit blijven met een baan als deze.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik begin ‘s ochtends met een half uur roeien. Dat doe ik met de oordoppen op en dan luister ik ondertussen naar de radio, naar een nieuwszender. Als dat halve uur gedaan is, ga ik douchen, me aankleden en ontbijten en neemt het leven zo zijn loop.

Beste gewoonte
Dit soort vragen zijn de reden dat ik blij ben dat er in mijn tijd poëziealbums waren en geen vriendenboekjes. Want in een poeziealbum mocht je een gedichtje schrijven en in een vriendenboekje staan al dit soort vragen. Al het roeien is wel een goede gewoonte, want dat doe ik echt consequent iedere dag.

Slechtste gewoonte
Wat mijn slechtste gewoonte is, is dat ik een tikje ongeduldig ben. Daar ben ik niet altijd trots op, maar soms gaan dingen me niet snel genoeg. Dat ongeduld zie je ook, dat straalt me dan de ogen uit. Ik vind dat zelf niet een mooie gewoonte.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Van alles. Ik laat kleding bezorgen, ik laat schoenen bezorgen. Alles wat je zo’n beetje kan bestellen, laat ik heel graag bezorgen. Dan komt er zo’n fijne doos en kijken we wat er in zit.

Favoriete plek in Den Haag
Het stuk bij de Koninklijke stallen met de Paleistuinen aan de achterkant. Het torentje van de Koninklijke stallen heeft altijd interactie met de kleur van de lucht, dus de kleur ervan is iedere keer anders. Dat vind ik heel mooi.

Als je daar omheen loopt dan kom je in de Paleistuin. Wat ik daar mooi vind zijn de parkieten die daar slapen. Die komen tegen zonsondergang in een grote zwerm aan en gaan in een boom zitten. Dan kijken ze om zich heen, denken ze ‘deze boom is niks’, en gaan ze met zijn allen naar een andere boom. Tegenover de Koninklijke stallen staat een appartementencomplex, de Kortenaer. Daar zat Rijkswaterstaat en dat is weer heel mooi in de huidige tijd in gebruik gezet. Wat je daaraan kan zien is dat de stad zich steeds beweegt en steeds weer vernieuwt. Dus dat hele hoekje daar is een plek die ik mooi vind.

Maar ik vind ook hier het atrium van het stadhuis mooi omdat dit echt de huiskamer van de stad is. Er zijn heel veel verschillende tentoonstellingen. Én er is geen stiekeme achteruitgang. Alle ambtenaren en bestuurders moeten er dus doorheen, dus je krijgt daar de gelegenheid om allerlei mensen te ontmoeten of om even een praatje te maken. En wat ik sprookjesachtig mooi vind, is het Binnenhof ‘s nachts. Dan vind ik de stad heel erg mooi.

"Een mens moet een beetje fit blijven met een baan als deze."

Pauline Krikke

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Den Haag is een stad waar verschillende groepen elkaar niet noodzakelijkerwijs tegenkomen, waar ze een beetje langs elkaar heen leven. Wat ik deze stad heel erg zou gunnen, is dat mensen elkaar meer ontmoeten, dat mensen elkaar echt tegenkomen en daardoor niet vreemd tegenover elkaar staan maar zich realiseren dat mensen misschien andere gewoontes of gebruiken hebben maar dat het uiteindelijk allemaal Hagenaars en Hagenezen zijn.

Stamkroeg
Ik heb niet echt een stamkroeg. Ik kom bij verschillende etablissementen, of dat nou een terras op het Plein is voor een glaasje witte wijn als het mooi weer is, of een van de leuke plekken in de wijken waar ik graag kom. Den Haag heeft een zeer divers aanbod, en je kan altijd wel iets vinden wat je op dat moment zou willen.

Beste Haagse initiatief
Wat ik mooi vind aan deze stad is hoe ontzettend veel vrijwilligerswerk er is. Dat verraste mij, want je hebt echt heel veel mensen die vrijwillig iets doen voor anderen. Dat soort initiatieven, waar mensen een plek vinden om elkaar te ontmoeten, om de eenzaamheid te bestrijden of waaruit blijkt dat mensen omzien naar elkaar, daar zijn er echt heel erg veel van in Den Haag en dat vind ik hele mooie Haagse initiatieven.

Haagse band van het moment
Wie ik echt heel mooi vind zingen is Bella Hay. Haar heb ik gehoord toen ik rondliep bij The Life I Live. Ik hoorde haar stem eerder dan dat ik zag dat zij stond op te treden met haar band, Tears and Marble, en ik dacht ‘wat zingt die vrouw mooi’. Dus ik heb een tijd naar haar staan luisteren en was daar echt van onder de indruk. Dus degene van het moment in de Haagse popscene is voor mij Bella Hay.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Dat weet ik niet, maar ik wil wel wat zeggen over de Haagse muziekscene. Ik wist toen ik hier kwam dat Den Haag ‘popstad’ genoemd wordt. Wat ik niet wist, is dat dat echt zo diep zit. Ik dacht dat het iets was wat weinig betekende, maar toen zag ik The Life I Live waar bandjes die net beginnen naast hele grote bands staan. Maar ook dat ik op bezoek was in een sigarenhandel waar binnen een band stond te spelen. En het Paard natuurlijk. Deze stad is doordrongen van popmuziek en ik vind het heel leuk om daar kennis mee te maken en om te zien dat het niet iets is wat bedacht is. Het popstad zijn is doorleefd. Het zit in alle festivals die we hebben, het komt overal in terug en er zijn echt duizenden mensen die genieten van optredens en die met een biertje in de hand naar een bandje staan te luisteren. Dat is geweldig.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Shocking Blue. Met Mariska Veres. Maar wie helemaal nooit uit elkaar hadden moeten gaan is Klein Orkest, want het Haagse volkslied O O Den Haag komt van hen en die hadden eindeloos moeten blijven spelen. Ze zijn nu weer bij elkaar en daardoor ben ik hoopvol gestemd.

"Ik wist toen ik hier kwam dat Den Haag ‘popstad’ genoemd wordt. Wat ik niet wist, is dat dat echt zo diep zit."

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Mag ik ook een nacht ruilen? Dan met de nachtburgemeester. Ik ben natuurlijk 24 uur per dag burgemeester, maar ik zou best wel een keertje willen ruilen.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Het is een beetje waarvoor ik wakker word gemaakt. Een burgemeester wordt gebeld voor heel veel dingen, dus ik word met regelmaat ‘s nachts gebeld. Dat kunnen dingen zijn als een grote brand, waarvoor ik dan ook opsta en langskom. Dan praat ik met de mensen die natuurlijk heel erg geschrokken zijn. En ik kijk hoe de brandweer de brand blust en praat ik met de hulpverleners.

Ik leg ook geregeld huisverboden op. Dat is in het geval van huiselijk geweld of het dreigen met geweld. Een huisverbod houdt in dat een van de twee partners tijdelijk de toegang tot de woning kwijt is en dat tegelijkertijd de hulpverlening op gang komt. Het zijn indringende verhalen waar je dan voor wakker gebeld wordt, en ik moet dan op dat moment een besluit nemen dat diep ingrijpt in het leven van mensen. Dat komt wel binnen. Daar lig je dan wel wakker van.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik heb een enorm zwak voor kleine stroopwafeltjes en chocola. En dat mag ook in combinatie.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
In mijn herinnering is het eerste plaatje dat ik gekocht heb ‘Popcorn’ want dat vond en vind ik een hartstikke vrolijk nummer. Je kan er op twee manieren naar luisteren: je kan het gewoon als een muziekje luisteren, maar je kan er ook de muzikale verbeelding van hoe het er in zo’n popcornpan gaat en hoe die maïskorrels poppen in zien. Ik heb het nog eens even teruggeluisterd en ik vind het nog net zo vrolijk.

Pauline Krikke

Waar luister je de laatste paar dagen naar?
Ron, mijn man, heeft een abonnement op Spotify en ik luister met hem mee naar opera’s en klassieke muziek. Het fijne van Spotify is dat je zo’n beetje de hele muziekgeschiedenis binnen handbereik hebt.

Bron van inspiratie
Een van mijn bronnen van inspiratie is Aletta Jacobs, een vrouw die samen met andere vrouwen ervoor heeft gezorgd dat het vrouwenkiesrecht er kwam. En laten we wel wezen: als zij daar niet zo ontzettend voor geijverd had, was er geen manier geweest waarop ik burgemeester was geworden. Wat me aan haar inspireert is dat ze echt tegen de stroom in is gaan roeien. Ik zie haar als keurige dame die echt opkwam voor gelijke rechten en dat is haar niet overal in dank afgenomen. Ze liep in de voorhoede en heeft ervoor gezorgd dat vrouwen zoals ik en vrouwen die na mij komen de dingen kunnen doen en de keuzes kunnen maken die ze willen. Dat vind ik zeer inspirerend.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Over tien jaar ben ik bijna aan het eind van mijn tweede termijn, hahaha! Dus dan ben ik zeker nog in Den Haag. Zonder gekheid, ik vind Den Haag geweldig, dus ik wil hier gewoon blijven.

Vraag van Lilianne Laan: Welke levensles die u tot nu toe geleerd heeft, zou u graag willen delen met de volgende generatie?
Dat sluit aan op Aletta Jacobs: dat je moet gaan voor je idealen en dat je moet doen in het leven wat het beste bij je past.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je mij als burgemeester één aanbeveling zou mogen doen voor de stad, welke zou dat dan zijn?

"Zonder gekheid, ik vind Den Haag geweldig, dus ik wil hier gewoon blijven."

Pauline Krikke