Als eerste is een felicitatie op zijn plek. Op Facebook lezen we namelijk dat Smudged Toads een bandwedstrijd heeft gewonnen. “We hebben de bandwedstrijd met de dove jury in Rotown gewonnen.” Na even nadenken biecht Bart op: “Nee, we hebben niet gewonnen, maar we hebben het wel op Facebook gezet. We dachten, ze horen het toch niet als we zeggen dat we wel gewonnen hebben. Ik wil niet zo’n bandje zijn dat alle bandwedstrijdjes afstruint, maar dit idee, dat de jury doof is, vonden we zo tof dat we wel wilden meedoen. Dove mensen krijgen muziek ook op een bepaalde manier mee. Bij ons klopt dat heel goed omdat we er een beetje extravagant uitzien en ook aardig elektronisch zijn. Er zit volop laag in wat je ook in jouw maag voelt. We hebben niet gewonnen, maar ze konden het wel waarderen.”
Komende zaterdag sluit Smudged Toads de eerste Club 3voor12 Den Haag van 2017 af. Er is weinig informatie over de band te vinden, dus genoeg reden om de heren helemaal uit Rotterdam uit te nodigen op de Grote Markt om wat te vertellen. Knoppenman Mink en drummer Bart, op zijn roze step waar hij erg blij mee is, schuiven aan. Gitarist Martijn staat met panne in de polder. Dat is niet de eerste keer dat de band het zonder gitarist doet, vertelt Mink: “We hadden laatst een optreden. Toen ik op de dag zelf aan Bart vroeg of hij het aan Martijn had laten weten, bleek dat niet zo te zijn. Ik ook niet, en hij kon niet, dus toen zijn we zonder gitarist gegaan. Het was wel een goede show.”
Tijd voor een geschiedenislesje. Hoe is Smudged Toads ontstaan? Bart: “We speelden eerst in een andere band. Nu heb je in Rotterdam een gratis showcasefestival, het Eendracht Festival, en dat is heel tof. Ik had zin om daar te spelen met de band. Mink en Martijn ook. maar de rest wilde niet, die vonden dat we het voor niets spelen waren ontstegen. Daar was ik het niet mee eens. Ik wilde dat wel doen, juist voor onze eigen stad. Het is een showcasefestival, daar krijg je niet voor betaald, zo werkt dat. Dus toen had ik met Mink zo iets van ‘we zeggen gewoon ja, dan gaan wij gewoon spelen.’” Zo gezegd zo gedaan. Alleen had de band nog geen materiaal. Gelukkig had Mink nog wat elektronische beats liggen van een soloproject. “Dus toen zijn we een keer de oefenruimte ingegaan en daarna gewoon het podium opgegaan. Mink had wat beats en ik ging daar overheen drummen.”
Maar het was nog niet interessant genoeg, dus de padden besloten om zich groen te schminken. Niet dat dat enorm veel hielp. “Het was een hele slechte show, het was helemaal kut. Er stonden wat goede vrienden van ons te kijken en die zijn na een nummer gewoon weggelopen. Ze zeiden ‘Bart, we love you, maar dit is helemaal kut. Beter stop je gewoon met wat je nu aan het doen bent.’ Maar van de week waren ze in Rotown en ze zijn helemaal om. Dat festival was anderhalf jaar geleden, en nu hadden ze zo iets van ‘kut, ik vind het tof.’”
Het groen schminken beviel zo goed dat de band dit is blijven doen. “In de andere band werden we soms de vieze padden van de band genoemd. Dan kwamen we aan in Antwerpen om een show te spelen, en dan gingen wij als eerste ergens friet en een frikandel halen. Dan zei de andere helft van de band ‘hee, vieze padden, kom eerst even helpen met spullen opbouwen.’ Dan zaten ze met een zak wortels te klagen dat we iets moesten doen. Toen dachten we: ‘dan gaan we als padden optreden ook.’ Zo is Smudged Toads als idee ontstaan; van de groengeschminkte, vieze, glibberige gasten. We vinden het echt supertof om te doen, om er lekker raar uit te zien. We stoppen er superveel energie in. Voor een optreden staan we drie kwartier in de backstage te schminken en we hebben pakken laten ontwerpen door Isabell Schulz uit Rotterdam die hele toffe dingen maakt. Daar zijn we heel blij mee.“
Smudged Toads ziet er dus in ieder geval goed uit op het podium, maar hoe omschrijven ze zelf hun muziek? “Groen, glibberig, vies, vet en dansbaar. Dat is eigenlijk echt wel de enige omschrijving die het dekt. Je kan er wel genres aan hangen, zo van ‘het is een beetje kraut-achtig maar dan elektronischer, met repetitieve dansbare space dingen’, maar nee: groen, glibberig, vies, vet en dansbaar En dat zegt ook genoeg.”
Het feit dat de basis van de muziek bestaat uit elektronische beats wil niet zeggen dat er op het podium geen ruimte voor improvisatie is. Mink: “De meeste nummers hebben we wel uitgewerkt, maar soms heb ik ook zo iets van jongens: deze toonsoort, we gaan beginnen, speel maar mee. Dan geef ik dingen aan en kijken we elkaar aan.” Bart vult aan: “Dan zit hij me aan te kijken met een blik van doe maar wat. En dan komt het toch wel goed. We kennen elkaar muzikaal lang genoeg dat we elkaar vertrouwen.
In de anderhalf jaar dat Smudged Toads bestaat heeft de band al de nodige memorabele optredens mogen geven. Hoewel, anderhalf jaar? “We hebben anderhalf jaar geleden het eerste optreden gegeven. Toen hebben we er een hele tijd niets meer mee gedaan, het was een grap. Afgelopen zomer besloten we er een echt ding van maken. Langzaam die nummers een beetje bijwerken tijdens optredens, we hebben een klein boekingskantoortje dat ons een beetje helpt, en zo zijn we langzaam aan het opbouwen.”
“We hebben wel een paar hele toffe shows gehad. In het Skatepark in Breda, Pier 15, gaven we echt een keiharde rag-dansshow die mensen wel heel tof vonden. Maar de tofste show die we hebben gedaan was in het instrumentenhok van Rotown. Daar past maximaal 15 man. Met al onze lampjes en rookmachines zaten we op en onder elkaar te spelen met 15 man om ons heen die keihard dansten met de deur dicht en niet weggingen tijdens die 30 minuten. Iedereen was zeiknat. Dat soort dingen passen ons wel het beste en dat willen we wel doorzetten. Elke keer dat onverwachte van 'what the fuck is dit'. Het liefst ook niet op een timetable of een poster. Dat idee vind ik wel heel vet. Mensen hoeven ook ons niet te kennen.”
De voornaamste vraag is natuurlijk: wat kunnen de bezoekers van Club 3voor12 Den Haag eigenlijk verwachten? ”Ik denk dat ze moeten komen als ze echt willen weten wat het is. Ze moeten het beleven. Lekker komen kijken.” Bart vult aan: “En we houden van poppers op het podium. Af en toe doen we een lachgasballonnetje. Dat is echt een aanrader voor elke drummer. Poppers is te gek. Met lachgas is het een beetje hetzelfde als poppers, maar het geluid gaat dan van nananananana, dus dat is superraar als je aan het spelen bent. En het duurt maar even, dus je bent niet helemaal fucked up. Los van dat we dronken zijn of niet.”
Het is duidelijk dat de band het enorm leuk heeft met elkaar, en dat ze die lol graag delen met het publiek. “Natuurlijk denken we na over meer optreden en dat soort dingen, maar we doen het omdat we het leuk vinden om te doen, en dat zal nooit veranderen in deze band. Neem het niet te serieus en vergeet vooral niet waarom je het doet: voor de lol en om andere mensen lol te bezorgen.” En is er nog een laatste opmerking? ”Doe Martijn maar de groetjes. We love him.” Zaterdag is hij er in ieder geval bij.
Smudged Toads. Club 3voor12 Den Haag #48. Paardcafé Den Haag. 23:30 uur. Gratis.