Negen redenen waarom de ogen zich moeten richten op Birth of Joy

Psychedelisch rockmonster gaat met album ‘Prisoner’ doodleuk wereldwijd

Tess van der Zwet | Foto’s: Nike Liscaljet ,

Terwijl we druk bezig waren met ladingen singer-songwriters en winnaars van niet nader te noemen talentenjachten op de televee, kropen drie jonge rockfiguren -kapotte jeans, losse overhemden, gitaar, orgel, heel drumstel op de rug- de grens over. Hop, de wijde wereld in. En voor we het wisten, tourde Birth of Joy de aarde over. Met derde plaat ‘Prisoner’ op komst, is het tijd om nu eindelijk eens toe te geven aan de psychedelische rocksound van dit trio, oftewel: ‘sixties on steroids’. Negen redenen waarom Birth of Joy in 2014 een prominente plek moet krijgen tussen de sterren van het muzikaal hemeldak.

1. Ze zijn hard en goed
‘Just when you thought that the world of rock music has fallen off the ledge to the depths of mordor, along comes Birth of Joy.’ Een blogpost uit Canada. Zijn zij daar nu zo slim, of wij zo dom? Voor al die oude (Hollandse) aardappelhoofden die zeuren dat muziek niet meer is wat het was: eat this. Ook dit is de muziek van vandaag. En live? Live razen Kevin Stunnenberg, Gert-Jan Gutman en Bob Hogenelst als stieren. Schurende gitaren. Doorgeslagen drums. Gierende orgels. Rondvliegend bier. 
 
2. Ze zijn rock ’n roll
Ze jagen de Duitse Polizei op stang, spelen zonder te mauwen de ene dag in New York, de andere in Parijs en drinken het liefst bier. En hoewel de mannen pas net richting de vermeende quarter life crisis gaan, hebben ze rock ’n roll verhalen waar een Iggy Pop jaloers op zou zijn. Van verloren basorgels aan de andere kant van de wereld tot onverhoopt terecht komen in gay bars.
 
3. Mannen willen hen zijn; vrouwen met hen zijn
Ze begrijpen hun instrumenten en hun muziek, zijn niet op hun achterhoofd gevallen (getuige de gevatte opmerkingen tijdens interviews), profileren zichzelf als komische vertellers (lees hier en hier twee geweldige tourverslagen) en worden op persfoto’s omringd door knappe vrouwen, terwijl ze in de cameralens kijken zoals het een zelfrespecterend artiest betaamd. En potverdomme, ze zijn nog sympathiek ook! Toetsenist Gert-Jan: “Ik woon net samen met mijn vriendin, dus het valt me wel zwaar om gedag te moeten zeggen, alvorens ik me voor een paar weken met uitsluitend mannen omring.” 
 
4. La France aime bien
Frankrijk is om. Daar staat Birth of Joy doodleuk voor zalen met een capaciteit van 600 tot 1000 man op te treden. Uitverkochte zalen, welteverstaan. “Frankrijk voelt bijna als thuiskomen. We speelden een van onze eerste gigs op het Transmusicales Festival in Rennes, zo'n beetje het Eurosonic/Noorderslag van Frankrijk, voor 5000 uitzinnige bezoekers en een stel bobo’s. Waar de liefde van de Fransen vandaan komt: we hebben werkelijk geen idee, maar mooi is het wel.”
 
5. En zo ook de rest van Europa
Hoewel Frankrijk voelt als een bain chaud, genieten de muzikanten ook van klote-optredens voor lege zalen en dorpsgekken op plekken die moedwillig niet op de kaart gezet zijn. “Het hoort er allemaal bij. In Duitsland heb je geen idee waar je terecht komt. Bejaardentehuizen met meubilair van voor de oorlog? Benefietconcerten in aftandse jeugdcentra met een opkomst van vijftig man waarvan 95% uit muzikanten uit de geprogrammeerde bands bestaat? In Duitsland gebeurt het. In Engeland krijg je geen fuck betaald, slaap je in de bandbus of, als je ongeluk hebt, buiten met zijn tweeën in een eenpersoonstent. Godzijdank hebben ze er wel bier. We stonden ook eens in een restaurant in Zweden. Daar moesten we na drie nummers noodgedwongen stoppen. Volgens de wetgeving mag je daar in de kroeg niet dronken worden. Volgens ons hebben we die wet overtreden.”
 
6. Ze zijn wars van hitjesmuziek
Nee, 3FM-proof zijn ze nog niet en de schatjes van Qmusic of 538 zullen ze nooit worden, maar dat doet er niet toe. “We schrijven niet om te pleasen. Noch ‘om het schrijven’. Noch om op de grootste festivals te staan met de coolste lui. Ook leuk, maar we willen voornamelijk graag spelen. Spelen is de droom. De weg. Niet het einddoel. Muziek ‘gebeurt’ als we met zijn drieën zijn.” Toch dwingt een nieuwe plaat wel tot nadenken. “Natuurlijk moesten we de koppen even bij elkaar steken, maar het was opvallend hoe soepel dat ging. De neuzen staan allemaal dezelfde kant op. Dat kan ook niet anders als je dagen achtereen met elkaar opgescheept zit in een bus.”
 
7. Ze hangen met de juiste personen
Ze stonden op dezelfde festivals als de grootste namen in de popgeschiedenis en doken -alsof het allemaal niets was- de studio in voor opname- en jamsessies met Will & The People (‘het resultaat van wat biertjes en een joint’). Voor het nieuwe album werden onder andere Joris Wolff (o.a. De Staat, Within Temptation en Mister and Mississippi) en Brian Lucey (o.a. The Black Keys, Arctic Monkeys, David Lynch en Dr. John) opgeroepen om hun producing en mastering skills. Niet misselijk.
 
8. Ze gaan wereldwijd met hun nieuwe plaat
‘Prisoner’ is de naam van de nieuwste plaat, die in februari uitkomt. “De titel van ‘Prisoner’ is multi-interpreteerbaar. Je kunt een gevangene zijn van jezelf, een stigma, de wereld om je heen of van je eigen bandbus; je kunt de titel op verschillende manieren bekijken. Wat je ermee doet, moet je zelf weten.” Waar het derde album om een of andere reden altijd aangemerkt wordt als ‘lastig’, lijkt drie maal voor Birth of Joy onmiskenbaar scheepsrecht: ‘Prisoner’ komt, via Suburban Records, wereldwijd uit. Daarna volgt een tour door onder andere Engeland, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Finland.
 
9. Ze komen naar je stad toe
Eerst blijft Birth of Joy echter nog even in Nederland. Genoeg tijd om ons nog even in te peperen wat we jaren over het hoofd lijken te hebben gezien. “Nederland sjokt overal een beetje achteraan. Bovendien heeft een singer-songwriter- en folkgolf ons land overspoelt. Rock ’n roll mag wel weer wat meer in de schijnwerpers komen en zijn plek opeisen.” Nu is het klaar. Oogkleppen af. Omarmen die handel. Hieronder de shows bij jou in de buurt. Chop, chop, in die agenda ermee. Voordat ze echt de benen nemen naar het buitenland.
 

Birth of Joy is vrijdag 13 december te zien tijdens State-X New Forms in Paard van Troje. Het festival vindt plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 december met verder optredens van onder andere Biosphere, Patrick Wolf, The Orb, Sunn O))), Bombay Show Pig, GARTMALEN, FilosofischeStilte en Legowelt, Orgue Electronique & Xosar.

Birth of Joy ook live te zien op:
31 januari: Releaseparty ‘Prisoner’, Theaterzaal Scheltema (Leiden)
21 februari: Birth of Joy clubtour, Paard van Troje