Frietboerism, het onafhankelijke label uit Etten-Leur, brengt al sinds 2012 verfrissende elektronische muziek in Nederland en daarbuiten, met specialismes in hiphop, breaks en lo-fi. Frietboerism bestaat dus al vijf jaar! Machtig mooi vinden wij het label van Thijs van den Bosch, alias Frietboer, en de good vibes die hij ermee wil verspreiden. Dicht bij zichzelf en vooral echt. Frietboerism geeft zondag 4 juni een feestje: een online feestje via livestreams van performances en meer. Wij vroegen het Thijs.

Je viert het vijfjarig jubileum met een livestream, waarbij je refereert aan The Boiler Room. Waarom koos je voor die vorm?
“Livestreams zijn tegenwoordig steeds makkelijker technisch te verwezenlijken en een erg goede manier om onze aangesloten artiesten via performances te laten zien. Naast muzikanten zijn ook andere ‘vrienden’ uitgenodigd die ons in de laatste 5 jaar geholpen hebben. Denk aan ontwerpers, redacteurs en videomakers.”

Je gaat zondag vanaf ongeveer 11:00 uur uitzenden, wat kan de kijker allemaal verwachten?
“Op zondag 4 juni zullen via ons YouTube-kanaal de volgende performances te zien zijn: Ivolve, Kensei, Eigenheimer, Lamy Lame, Lukast, Feryne, Strapatsen, Dya Logue, DJ Kiki Bonanza, Flow de Filosoof en natuurlijk de oprichters Wesley en Frietboer / Thijs van den Bosch, ikzelf. Verder zullen er clips en album-covers getoond worden uit de collectie.”

Wat zijn je plannen? Nog vijf jaar? Vijfentwintig jaar? Je hebt vast genoeg inspiratie, artiesten en good  vibes.
“Ik denk dat we meer doelen op nog eens vijf jaar, maar het is moeilijk in te schatten hoe de toekomst van muziek aanbieden eruit ziet. De genres die ons label aanbiedt, hebben zeker continuïteit. We richten ons wel steeds meer op streaming-services en videoclips in plaats van albumdownloads, omdat er tegenwoordig overal internet aanwezig is op telefoons.”

Er zijn vast teveel hoogtepunten om kort te benoemen zeker? Waar ben je het meest trots op?
“Om een paar hoogtepunten te noemen: de Monstertrack deel 1 en 2, de performances in Hongarije en België en we zijn elke keer blij en dankbaar als we demo's krijgen vanaf plekken over de hele wereld. De reis met Eigenheimer naar Budapest zal ik in ieder geval nooit meer vergeten.”

Aanstaande zondag 4 juni viert Frietboerism 5 jaar Frietboerism. Kijk mee via de live stream en vier het mee! De nieuwste aanwinst van de Frietboerism familie, de Hongaarse dj Feryne, die in Nederland woont, nam de Frietboerism catalogus door en maakte een mix uit die vijf jaar good vibes, die je hieronder kunt beluisteren.

Alle 26 Frietboerism releases sinds 2012

01. Ivolve - ‘The Magnificent Shape Of 8’
02. Eigenheimer - ‘The Year Layman Pang Died’
03. FilosofischeStilte - ‘Ill Chronicles EP’
04. Frietboer - ‘Freemoo’
05. Various Artists - ‘Frietboer Label Sampler #1’
06. Eigenheimer - ‘Mothú’
07. Ivolve - ‘A Shot Of B12’ (with R.D.S. & TaoDao)
08. Various Artists - ‘Hungarian Connection’
09. Lukast - ‘Bachlaan’
10. Migrations - ‘Love EP’
11. Omi EKP - ‘Terug Naar Planeet Rock’
12. Eigenheimer - ‘DANTZA’
13. Yogi - ‘I Am SP1200’
14. Omi EKP - ‘De Moeland Remixes’
15. Thijs van den Bosch - ‘Monsters’
16. Lamy Lame - ‘Kruk’
17. The Goldrush - ‘Crispy Tape’
18. Lee Spacey - ‘Stratosphere’
19. De Authentiek Fabriek - ‘Zonlicht EP’
20. Various Artists - ‘Frietboerism Label Sampler #2’
21. Frietboer & Dya Logue - ‘Truth’
22. The Goldrush - ‘Tropici’
23. Various Artists - ‘Frietboerism Label Sampler #3’
24. Y.O.G.I. - ‘MPC3000 VOL. 2’
25. Stapatsen - ‘Storytelling’
26. Artcloud - ‘Mode’