Vrijdag 19 mei was de één-na-laatste Onderstroom Breda, dit keer in Mezz Kleine Zaal. Na 2 juni houden ze het voor gezien. Even of misschien wel heel lang, of misschien wel voor altijd. Iets dat we bij 3voor12/Breda uiteraard betreuren, want Onderstroom Breda haalt al meer dan twee jaar op eigenzinnig houtje eigenzinnige, bijzondere én aparte, toffe acts naar de stad. Deze vrijdag waren dat twee bands uit Nederland: Pocket Knife Army en The Sweet Release Of Death. I Love New Wave draaide de plaatjes, met als belofte nummers van Joy Division te draaien, in de week dat het 37 jaar geleden was dat frontman Ian Curtis overleed.

Voor Mezz staat rond half negen een lange rij, Rondé speelt in de grote zaal en het optreden is uitverkocht. In de Kleine Zaal is het nog redelijk rustig, door de drukte buiten begint Onderstroom Breda een kwartiertje later. Nog steeds vrij vroeg voor Onderstroom-begrippen trouwens. The Sweet Release Of Death uit Rotterdam heeft weinig opsmuk, lichtshow of zelfs applaus nodig. Het drietal, bassist Alicia Breton Ferrer, gitarist Martijn Tevel en in het midden drummer Sven Engelsman, laat de muziek voor zich spreken en laat wegdrijvende gitaarecho’s doodleuk overgaan in weer een volgend noiserock epos. Noemt het shoegaze (‘no gaze’) of snoeiharde noise pop: The Sweet Release Of Death is zowel gruizend hard als melodieus toegankelijk. De band bracht twee albums uit sinds 2014, de titelloze tweede in oktober vorig jaar waarvan exponenten ‘The End’ en ‘Kitty Swim Club’ direct een beeld geven van de band: hypnotiserende baslijnen, een gitaar met veel echo’s en distortion en strakke drums.  

Het duo Pocket Knife Army is zo’n beetje de tegenhanger van een introverte noiserock band en tegelijkertijd ook niet: Onderstroom Breda heeft weer eens uitersten aan elkaar gekoppeld op een interessante avond. The Pocket Knife Army is bezig met de opnames van nieuw werk en doet vanavond een live try-out. Slechts drie nummers van het album ‘This Time I’ll Come Out Unharmed’ uit 2015 zitten in de set. Zangeres, gitarist en toetsenist Desirée Coumans: “Jullie zijn ons testpubliek, we delen straks formulieren uit.” Het duo komt uit Utrecht, multi-instrumentalist Erwin Tuijl geeft muziekles aan De Nieuwe Veste in Breda. Het is in het begin even wennen met wat stiltes na de nummers, maar wat ook snel duidelijk is: Coumans’ stem, de opbouw van de nummers én de variatie daarin zijn heel sterke punten. Het gaat van triphop naar electro pop en climaxen van electronica. ‘Exhale’, als dat de titel wordt, is mooi en teder gezongen, met veel synths en een akoestisch-versterkte gitaar waarvan Coumans halverwege van klank wisselt. Ze staan ook stil bij het plotse overlijden van Chris Cornell, frontman van Soundgarden en Audioslave, door een jazzy eerbetoon van Soundgardens grootste hit ‘Black Hole Sun’, met ingehouden zang en Tuijl op Rhodes. Voormalig single ‘Grow Up’ aan het slot is dan weer hard en sterk. Pocket Knife Army maakt indruk met een bezielde, enthousiaste show.

Gezien: Onderstroom Breda met The Sweet Release Of Death, Pocket Knife Army. Mezz Kleine Zaal, vrijdag 19 mei 2017.