Viruuunga speelt op deze een-na-laatste Electron avond als duo zonder een live drummer. Ze delen het podium met een hele hoop effect pedalen en een drumcomputer die de twee Zwitsers ‘Olga’ noemen. De gezichten van de twee bandleden krijgen we nauwelijks te zien omdat ze vooral naar beneden kijken of een pet dragen. Dit zou te maken kunnen hebben met de pedalen die voor hun voeten uitgestald liggen, maar meer waarschijnlijk is dat ze voor elk nummer in een juiste flow proberen te komen en zich in hun eigen wereldje opsluiten. Dit creëert een wat maffe sfeer in combinatie met de halflege zaal van Electron waar tijdens het optreden de meest uitbundige vorm van bewegen bestaat uit headbangen op de muziek. Iedereen lijkt zich deels ook in een eigen wereldje te bevinden.
Het optreden kent een geluid met zowel strakke moderne post-punk invloeden als naar vrije psych klinkende momenten. In het eerste geval klinkt Viruuunga als milde variant van The Soft Moon en A Place to Bury Strangers. Op andere momenten heeft het optreden meer weg van een losse jamsessie. Wat Viruuunga onderscheidt van vergelijkbare bands is de instelling van de drumcomputer en de wijze waarop ze gitaarklanken laat vervormen. Waar andere bands effecten inzetten om het geluid meer noise mee te geven, klinkt de gitaar bij Viruuunga vaak alsof er een toetsenist bij betrokken is. Tijdens een laatste nummer klinkt de gitaar zelfs als een orgel. Van het zodanig verdraaien van een gitaargeluid blijven punk bands over het algemeen uit de buurt. Evenals het idee om met een drumcomputer bijna Run DMC-achtige drums in te zetten. Smaken zullen verschillen of dit positieve toevoegingen zijn.
Het optreden is onevenwichtig, maar daarom ook verrassend. Als constante factor is er de drumcomputer waar elk nummer mee begint. Vanuit daar laat de band zich in elk nummer moeilijk voorspellen. De zang is in het begin wat wennen omdat hij in combinatie met duistere teksten rustig klinkt. De muziek kent namelijk een bepaalde nerveusiteit waarbij de zang pas goed matcht als de zanger zijn vocale uithalen doet. Hij klinkt dan schel en hoog en heeft daarmee het geluid van wanhoop dat deze muziek nodig heeft. Op enthousiast verzoek van het publiek speelt de band tot tweemaal toe een toegift. Aangezien het meeste van het repertoire al geweest is, wordt op het laatst een nieuw nummer geprobeerd. Ongeacht het een experiment betreft, is het publiek enthousiast.
Het idee van de DIY DJ set is ook een experiment, uit nood geboren, maar dat blijkt minder in trek. Publiek kan zelf platen selecteren om te draaien, maar uiteindelijk wordt toch een voorgeprogrammeerde playlist verkozen. Laten we Electron daarom onthouden als een plek met ruimte voor experiment. Dat dit niet langer als concert venue zal dienen is echt heel jammer. Voor Onderstroom Breda is dit een afscheid van deze locatie, maar gelukkig staan er al nieuwe programmeringen gepland op nieuwe locaties. Je kunt woensdag 22 februari nog één keer in Electron terecht voor live muziek als Grey de Amerikaanse band Audacity voorstelt tijdens het eindfeest van Electron.
Gezien: Viruuunga bij Onderstroom Breda. Electron, donderdag 16 februari 2017.
Volgens het originele plan zou naast Viruuunga ook de band Dakota spelen bij Onderstroom Breda op donderdag 16 februari in Electron. Omdat Dakota door ziekte van een van de muzikanten niet kon komen, bestaat de invulling deze avond uit een optreden van Viruuunga en het idee van een Do It Yourself (DIY) DJ-set. Tevens is dit het een-na-laatste concert in de kunstreactor Electron ooit.