Mezz maakte op zondag 12 februari plaats voor de Vlaamse kleinkunstenares Wanthanee, bekend als een van de winnaars van De Nieuwe Lichting 2016 van Studio Brussel. De Kleine Zaal was sfeervol verduisterd en stond gezellig vol met liefhebbers van akoestische gitaarmuziek.

Wanthanee komt stilzwijgend en gewapend met slechts een akoestische gitaar het podium opgelopen. Zonder maar een woord te spreken, begint ze te tokkelen op haar gitaar. Het rumoerige, ietwat oudere publiek, is meteen doodstil. De minimalistische gitaarpartijen ondersteunen haar fragiele en luchtige stem.

De zangeres zet een melancholische set neer, met hier en daar wat vrolijke opkikkertjes. Het nummer ‘Once There Was’ is bijvoorbeeld een vertolking van eenzaamheid, in combinatie met Wanthanees eigen ervaringen. Met de cover ‘Daydream’ van Wallace Collection brengt ze het publiek in een fijne, positieve sfeer. De herkenning door het publiek brengt een glimlach op haar gezicht en laat zien dat ze het naar haar zin heeft op het podium van Mezz. En natuurlijk mag de plaat waarmee Wanthanee deel uitmaakte van De Nieuwe Lichting van 2016 ook niet ontbreken. Dit nummer, ‘Only Shadows Remain’, gaat over haar eigen break up. Precies zoals de studio-opname zingt ze het weg. Haar zachte, lieflijke stemgeluid wordt afgewisseld met bombastische, sterke uithalen die te vergelijken zijn met de muziek van London Grammar. Het is dus niet voor niks dat Studio Brussel Wanthanee tot de “London Grammar van de Lage Landen” heeft benoemd.

Tijdens het laatste nummer is het tijd voor wat special effects. De lamp die al het hele optreden op het podium staat, tevens het enige attribuut dat de zangeres heeft meegenomen, springt halverwege het nummer aan. De ruimte vult zich met ronddraaiend licht in allerlei kleuren en het lijkt net alsof Wanthanee de lichtbanen aan het toezingen is, als een soort slaapliedje. Het publiek reageert enthousiast en wederom tekent een brede glimlach het gezicht van de zangeres. Als toegift doet ze nog een cover van Keira Knightley’s ‘Lost Stars’. Daarna krijgt Wanthanee een lovend applaus en bedankt ze het publiek voor de fijne support.

Gezien: Wanthanee. Mezz, zondag 12 februari 2017.