Zalige zondag! Nee, niet door Pasen, het festivalseizoen is weer geopend, en dat betekent: dansen in de zon op DGTL! Waar móéten we zijn vandaag?!

‘Vanwaar die drukte? Komt dat door Pasen?’ Twee oudjes kijken verbaasd toe vanaf de kade, terwijl trappelende festivalgangers als hertjes over hekken springen om de eerstvolgende pont te halen. Ja, zelfs op de Centraalpont is de DGTL-anticipatie voelbaar. De klok tikt! Het festival is al bezig! Het! Eerste! Festival! Van! De! Festivalzomer! Weer anderen trekken hun telefoon uit hun zak, om op de pont al een plan de campagne te trekken: gaan we naar Fatima Yamaha of Funk Tribu? Willen we afsluiten bij 999999999 of DJ Heartstring? Hoe maken we dit de beste festivaldag ooit?!

Met zoveel grote namen is DGTL meteen een mooie staalkaart van de aankomende festivalzomer: wat zijn de grootste sounds van het moment? De grote nieuwe headliners van het moment? En de hotste nieuwkomers? In die laatste categorie zit zéker DJ Hyperdrive, een Duitse dude die is ontploft via de populaire BCCO-feesten in Berlijn, en zijn naam eer aandoet met energieke groovetrance met beide armen op de versnellingspook. Nnnnnjieueeew! Dan komt DGTL op gang met de optreksnelheid van Max Verstappen, en veroorzaakt Hyperdrive vroeg op de dag zelfs een heuse opstopping in de Generator-stage. Die wordt dan zelfs afgesloten, en onder de grote borden waar ‘CLOSED’ op knippert moeten de portiers nogal wat enthousiastelingen teleurstellen: ‘Sorry man, jij mag er niet meer bij!’

En da’s best opmerkelijk: waar het op de zonnige zaterdag een stuk rustiger was bij de overdekte technostage, is het er op zondag steeds lekker druk. Komt vast doordat DGTL vandaag niet op groovy techno inzet, zoals zaterdag, maar alle ruimte laten voor de meer trendy trance-influenced technosounds. Dat zie je ook zeker bij zijn opvolger Funk Tribu, een Colombiaan die een gi-gan-ti-sche virale hit scoorde (97 miljoen plays op Spotify, en counting!) met ‘Phonky Tribu’, een groovy tranceknaller die ook een karrevracht aan TikTok-memes inspireerden (shoutout naar de Phonky Tribu Train Guy, en wie wil kan zelfs een één-uur-durende versie van de tune op Youtube vinden!). Dus blijkt de man de publiekslieveling van de dag. Logisch ook, want hoewel het wel een beetje véél van hetzelfde is, is zijn set één lange loopband van aanstekelijke retrofuturistische basslijntjes die de springveren onder je schoenen zetten.

Of ja, wil je het hebben over publiekslievelingen? Dan ben je aan het juiste adres bij het Berlijnse duo DJ Heartstring, de afsluiter van de Current-stage. Op zaterdag bleek de hotspot voor euforische eurodance/trance/hardhouse de onofficiële mainstage van het festival, en dat is het zéker in deze laatste uurtjes. Het is alsof heel DGTL bedacht heeft af te sluiten bij deze bloedbro’s van Marlon Hoffstadt en co. Vooraan staan is niet meer weggaan, meiden die tegenover elkaar staan gooien flesjes water en lolly’s naar elkaar, en mensen klimmen over hekken (en elkaar…) om hitjes als ‘Don’t Stop’ en ‘While U Sleep’ mee te kunnen pakken. Dan voel je wel dat iedereen de hele dag (nee, de hele winter) op deze set heeft gewacht, en iedereen in extase staat te dansen bij de ondergaande zon. En kijk, zijzelf staan er ook euforisch bij, met de handen in de lucht als echte trance-supersterren. 

DJ Hyperdrive op DGTL

Opmerkelijk dat hun voorganger X-Coast veel minder goede zaken doet. Al helemaal als-ie in zijn laatste tien minuten plaaggeestje speelt, en de ravers die al vroeg aankomen voor DJ Heartstring de stuipen op het lijf jaagt met metal, een vleugje tekno en keiharde drum ‘n bass. Sowieso wordt muzikaal avontuur niet echt beloond op deze DGTL-dag, vooral omdat de avontuurlijkste types worden weggezet op de Filter, een kleine stage in een uithoekje van het terrein. Neem bijvoorbeeld Surusinghe. Supercoole dj, sicke producer wiens tracks worden gedraaid door waaghalzen als Blawan en Identified Patient, maar haar set - een superenergieke mix van reggaeton, bass en techno vol percussie - trekt niet bepaald een volle tent. En de mensen weten de Parijse DJ en bonvivant lifestyle-icoon Teki Latex niet te vinden. Jammer hoor: hij is hier als vervanger van DJ G2G, en draait een supervette mix van techno, hardcore, grime en bootyhouse.

Des te sicker dat er zooooo’n grote crowd afkomt op DJ Babatr, een Venezuelaanse DJ die in de jaren negentig en 2000 zijn kenmerkende Zuid-Amerikaanse raptor housesound perfectioneerde, en daar de afgelopen jaren flink mee is ontploft, zo is ook te lezen in het interview dat hij met ons deed. Zijn sound is spannend en tintelfris, en tegelijkertijd explosief genoeg om zo’n tent in lichterlaaie te zetten. Heel vet, voor een boel mensen waarschijnlijk de ontdekking van de dag. 

Masalo in de Frequency stage

Dat zien we het liefst op DGTL: artiesten die een gulden middenweg vinden tussen avontuur en toegankelijkheid. Neem bijvoorbeeld Anetha. De vorige keer stond ze hier in 2023 op hetzelfde slot, en dat was zo’n succes dat ze op herhaling mag. Goeie keus: wanneer de Funk Tribu-ravers bijna de Generator uitlopen, zet de Parijse een gemene acidhouseknaller in en trekt het publiek terug als een magneet. Binnen tien minuten kun je je kont al niet meer keren in de loods, zo druk wordt het er. Ze slaat moeiteloos bruggetjes tussen trance, electro, drum ‘n bass en en acid, en draait ook lekker sassy. ‘Heel clicking, heels heels clicking,’ klinkt het. Lekkere brutale energie, die perfect werkt richting het einde van de dag.

En het mooiste avontuur vinden we bij Masalo. Kennen we als muzikale wederhelft van Kamma, zijn feelgood italo-disco/house-releases bij Rush Hour en natuurlijk zijn nieuwe live-set die hij al eerder debuteerde bij o.a. Dekmantel en Club Villanos in Madrid. Daarmee staat hij vandaag in de doorzichtige Frequency-broeikas, die bijna uit zijn voegen barst voor de Amsterdammer. Wat een zalige performer is het ook: zelfverzekerd trekt-ie aan de knoppen, en bij iedere climax springt hij net zo hard als het publiek, dat naar voren kruipt om maar een glimp van hem te kunnen opvangen. Zijn live-set is simpel in opzet, zo legde hij uit aan 3voor12: met zijn geliefde ‘Trinity’, laat hij 3 units met elkaar in gesprek gaan. Een drummachine, het ritmische hart van de act, en een synthesizer die dan weer op zijn beurt door een mixer gaat, waarop hij alles naar wens vervormt of samples triggert. Daarmee creëert hij supervloeiende techno- en explosieve housesounds die voor een heel breed publiek werken, en het DGTL-publiek op hun paasbest uit hun dak laat gaan. Dit willen we de hele zomer horen!

Anetha op DGTL