De stembussen zijn geopend, jij mag bepalen wat de beste liedjes van 2022 zijn. Stem je op je oude favorieten? De gevestigde namen? Of gaat je stem naar nieuwe gezichten? Deze elf nieuwkomers vielen op in het jaar 2022.

Stem op de Song van het Jaar 2022

Welk nummer moet volgens jou de geschiedenisboeken en het collectieve geheugen in? Welke instant classic moet de nieuwe 3voor12 Song van het Jaar worden? Vanaf nu kun je antwoord geven op al die vragen door je stem uit te brengen op tien favorieten. De hele keuzelijst is hier te beluisteren via Spotify. 

BRENG HIER JE STEM UIT

Gabriels

Gabriels

Gospelzanger Jacob Lusk probeerde het elf jaar geleden bij American Idol. Dat ging hem niet slecht af, maar het duurde een vol decennium voor twee dudes met een filmachtergrond hem aan een eigen sound hielpen. Samen met producer Sounwave (bekend van Kendrick Lamar) werkte het trio Gabriels aan een fonkelend origineel debuutalbum, waarvan de tweede helft in het voorjaar nog uitkomt. Was een van de ontdekkingen op Down The Rabbit Hole.

Personal Trainer

Personal Trainer

Al een paar jaar geldt Personal Trainer als een livesensatie, nu is de zevenkoppige band toe aan zijn debuutalbum. En dus gaat de eerste single ‘The Lazer’ in de herkansing. ‘The Lazer’ is een betrekkelijk eenvoudig nummer, maar je snapt waarom Willem Smit zijn album ermee aftrapt: het knalt bijna uit elkaar van de samengebalde energie. Je wilt meteen je bier omhoog gooien en meebrullen.

Prins S. en de Geit

Het Haagse trio Prins S. en de Geit begon het jaar fantastisch, met een heerlijke sessie op de online editie van ESNS. Wat een excentrieke figuur, en wat een heerlijke teksten over het nachtleven dat we zo misten. Toen ineens kreeg gitarist Marne een hersenbloeding en zag het er slecht uit. Maar inmiddels is hij er weer bij en staat Prins S. vrolijk weer in de rij voor de ‘Gastenlijst’.

Gladde Paling

WTF hebben we hier nou weer: Gladde Paling, Natte Visstick, Vieze Asbak. Absurde namen, lompe muziek, domme teksten, dat werkte in de lockdown uitstekend op je stiekeme huisfeestje en na de bevrijding zoekt het zijn weg naar de echte wereld. Wij slaan het meest aan op Gladde Paling met zijn knotsgekke drum ’n bass en breaks. ADHD muziek inderdaad.

Steve Lacy

Wie goed opgelet heeft kende Steve Lacy natuurlijk al een tijdje. Hij maakte al eerder twee albums in zijn slaapkamer en maakte deel uit van Odd Future spin-off The Internet. Maar dat hij nu ineens een wereldwijde charthit te pakken heeft is wel nieuw. ‘Bad Habit’ is dan ook een onweerstaanbaar lui liedje, soul met een Mac DeMarco vibe. Op TikTok is ie trouwens ook succesvol als ‘sped up version’.

Nia Archives

Na twee jaar stilstaan willen veel dansers graag energie op de dansvloer. Laat dat maar aan Nia Archives en haar oldschool jungle over. Ze is snel en hyperkinetisch, maar niet van het duistere, grauwe dat jungle en drum ’n bass soms ook heeft. Probeer bij deze dj maar eens stil te staan. Ze behoorde tot onze favorieten op ADE en Le Guess Who, en haar eigen producties brengen het meeste vuur.

Sad Night Dynamite

Sad Night Dynamite

De lome pop met flarden hiphop van Sad Night Dynamite was zeer de moeite waard op Motel Mozaique, en later in het jaar stond het duo zelfs al op Lowlands. In 2021 verscheen al een album, en deze single kwam uit in 2022. Voor liefhebbers van Gorillaz een absolute aanrader.

Elephant

Het klinkt als een onzalig idee: een band beginnen in de lockdown. Maar als je er iets langer over nadenkt is het juist logisch: ineens was kraakhelder wat nou echt belangrijk was. Je mist pas iets als het er niet is. De Rotterdamse band Elephant dook meteen de studio in om deze kraakheldere indiepopsong op te nemen, die het schopte tot Radio 2 en 3FM.

Tramhaus

Oh, en vergeet die andere Rotterdamse lockdownsensatie niet. Van Best Kept Secret tot Lowlands, steeds imponeerde Tramhaus met een sensationele, verschroeiende energie. En dat terwijl het tempo van hun dreinende noisepunk-grooves best wel traag is, trager dan je zou verwachten op basis van de zweterige moshpits die ze ermee opentrekken.

Eliza Rose

We zien de laatste tijd opvallend veel dance tracks in de chats opduiken - LF System, James Hype - maar deze is het meest opmerkelijk. Hoe vaak is er een underground UK house track die op Draaimolen Festival gedraaid wordt en op hetzelfde moment nummer 1 in Engeland staat? Het gaat om B.O.T.A., aka 'Baddest Of Them All', geschreven in samenwerken met de übercoole garage-head Interplanetary Criminal. The Blessed Madonna is ook fan, dus we zullen Eliza Rose waarschijnlijk terugzien op haar aanstaande album.

Rosa Linn

Zoals wel vaker werd de winnaar van het Songfestival niet de grootste hit, maar dat het de Armeense Rosa Linn met haar schattige liedje zou worden had waarschijnlijk niemand aan zien komen. Ze eindigde in Turijn op de bescheiden twintigste plaats, maar haar aanstekelijke folkpopliedje werd een wereldhit dankzij TikTok (eh nee, dus niet op Snapchat).

De Song van het Jaar 2022

Wat was dé Song van het Jaar 2022? Welk nummer luisterde jij eindeloos op repeat? Welk liedje was het mooist, het meest bijzonder of het moeilijkst te ontwijken? Stem nu op de song die jouw muzikale jaar heeft gemaakt. Stemmen doe je hier! 

Wil je weten waar jouw favorieten terechtkomen? Luister dan in de week van 29 november de hele week naar 3voor12 Radio op NPO 3FM! Vrijdag 2 december ben je bovendien van harte welkom bij het Song van het Jaar festival in de Maassilo in Rotterdam, met o.a. Wies, Prins S en de Geit en Son Mieux. De deuren gaan om 15:00 uur open en tickets zijn voor slechts €16 te verkrijgen via de website van Rotown. 

Meer Song van het Jaar