Altijd al was Kendrick Lamar live een vlijmscherpe rapper die on stage iets nieuws probeert neer te zetten. In de Ziggo Dome overtreft hij zichzelf met een gestileerd totaalspektakel waarin hij niets aan het toeval overlaat.

‘Kendrick made you think about it, but he is not your savior’, dicteert Kendrick Lamar in het slot van een twee uur durend zinnenprikkelend schouwspel in de Ziggo Dome. Twee uur lang hebben we hem aanbeden, we juichen de longen uit ons lijf wanneer hij bewust net effe te lang stil blijft, we springen in de grootste, monsterlijke moshpits die hij met handgebaren aanstuurt als de dirigent van een orkest. We brullen alles mee dat we uit ons hoofd kennen (heel veel dus).

Die totale verafgoding? Daar speelt Kendrick Lamar maar al te graag mee op zijn laatste album Mr. Morale & The Big Steppers (met ook een merkwaardige take op cancel culture), en tijdens de bijbehorende tour doet hij hetzelfde.  ‘Not your savior’, is de boodschap. Hij verkoopt vanavond zelfs shirts waar die slogan op prijkt! Ik ben geen held, niet je verlosser, niet je redder, ik ben net zo getroebleerd en onvolmaakt als jullie allemaal. Pel laag na laag af, schrap het uiterlijk vertoon en de schone schijn, en wat hou je over, vraagt hij zich al vroeg in de set af in ‘N95’. De conclusie: ‘You ugly as fuck!’

Daarmee is de hele show een contradictio in terminis natuurlijk: totale zelfverheerlijking en het afbreken ervan in een. Zijn ene hersenhelft is voor de ontmanteling van het ego, de andere helft vindt zichzelf de allerbeste rapper aller tijden die je top 5 moeiteloos van de sokken blaast (zoals hij in ‘family ties’ rapt), die avond aan avond de allerbeste show óóit geeft. Ja echt. ‘Welcome to the greatest show ever’, zegt hij voordat hij aan het weergaloze verzoeningsanthem ‘Purple Hearts’ begint.

Kendrick Lamar met zijn buikspreekpop

En inderdaad. Altijd al was Kendrick Lamar live een vlijmscherpe rapper die on stage iets nieuws probeert neer te zetten, en met deze tour overtreft hij zichzelf. Dit is een geweldige show, waarschijnlijk de grootste productie voor een hiphopshow die Nederland ooit heeft gezien, een gestileerde performance die zijn evenknie niet kent. Alleen al die opkomst: een handvol moderne dansers loopt plechtig vanaf de catwalk het podium op. Daar bevriezen ze, terwijl Kendrick vanachter de piano het intro van ‘United In Grief’ speelt. Nog in hetzelfde nummer pakt hij een mini-Kendrick in zijn hand, een weirde buikspreekpop die hij zijn verse laat meerappen, een spervuur aan woorden over een razendsnelle drumroffel. Aan zijn middel hangt een gigantische kampioenenriem. Al daarna explodeert de Ziggo Dome totaal voor banger ‘N95’. We zien hoe met silhouetten op de grote gordijnen wordt gespeeld, hoe lichtgevende plafonds naar beneden zweven, hoe hij bottenkraker ‘HUMBLE.’ juist solo aan de piano introduceert voordat hij het geweld laat losbarsten, hoe ‘Father Time’ introspectief op een stoel wordt gebracht alsof hij opeens in een therapiesessie is gedoken, hoe hij verblind wordt door een angstaanjagende zaklampchoreografie, hoe hij voor ‘Alright’ in een doorzichtige plastic quarantainedoos wordt geïsoleerd en een coronatest moet afleggen bij een viertal gasten in chemisch bestendige werkkleding. Wow. Echt hoor, vrijwel elk nummer krijgt een beeld mee dat ook achteraf nog blijft hangen.

Om die beelden zo goed mogelijk over te brengen, heeft Lamar een wat schizofrene spanningsopbouw in zijn set zitten: géén langere blokjes adrenaline-hits, maar telkens na zo’n tune die schreeuwt om een moshpit (’N95’, ‘HUMBLE.’, ‘m.A.A.d city’, ‘DNA.’, ‘Alright’) weer een track waarbij je met ingehouden adem staat te luisteren wat Kendrick wil overbrengen. Ja, hij speelt vrijwel al zijn grootste hits (op ‘All The Stars’ met SZA na), maar het zwaartepunt ligt bij dat betrekkelijk ingewikkelde laatste album Mr. Morale & The Big Steppers, inclusief abstracte freeform raps zoals ‘Worldwide Steppers’ en maffe tapdans-intermezzo’s.

En hij heeft er geen enkel probleem mee om zijn kleine neefje Baby Keem ook uitgebreid in de spotlight te zetten. Keem produceerde en schreef mee aan Mr. Morale, hij mocht al flink uitpakken in het voorprogramma met scherp aansluitende visuals en CO2-kanonnen én hij krijgt ook nog een ontzettend mooi blokje in de show van Kendrick zelf. Kendrick staat nog op de b-stage wanneer Keem het grote podium oploopt voor ‘vent’, ‘range brothers’ met die bijna dadaïstische hook, en hit ‘family ties’, een kolossale banger die qua energieniveau alles overtreft van Mr. Morale & The Big Steppers. Maakte Keem in 2019 nog behoorlijk generieke trap, inmiddels is hij uitgegroeid tot een eigenzinnige, scherpe rapper die de performance van Kendrick Lamar ongetwijfeld heeft bestudeerd. Ook bij Keem is elke beweging overwogen, elke stap bewust.

Maar Keem kan zijn grote neef Kendrick natuurlijk nog niet evenaren, de koning van de hiphop die nu voelt hoe zwaar die kroon nu op zijn schedel drukt en zich afvraagt of hij die druk wel aankan. ‘Heavy is the head that chose to wear the crown’, verzucht hij richting het slot. ‘And I can't please еverybody.’ Om uiteindelijk tijdens de hook van ‘Savior’ een merkwaardig houterig dansje op te voeren, als de buikspreekpop die eerder nog aan zijn hand zat. ‘Are you happy for me?’, klinkt het terwijl Kendrick zijn beste nep-glimlach opzet. Zo heeft elke track een dubbele bodem, een verborgen boodschap die je alleen weet te ontrafelen als je inzoomt op de details. Meesterlijke show.

CV Kendrick Lamar

1987 geboren in Compton, Californië
2011 Section.80 (album), eerste show in Nederland op Appelsap
2012 Good Kid, m.A.A.d. City (album), show in de Melkweg
2013 Show op Lowlands
2015 To Pimp A Butterfly (album), terugkeer op Lowlands
2016 Untitled unmastered (compilatiealbum)
2017 DAMN. (album)
2018 Black Panther (soundtrack), show in Ziggo Dome, headliner Lowlands en wint 
Pulitzerprijs 
2022 Mr. Morale & the Big Steppers (album) en twee shows in Ziggo Dome

Setlist

1. Savior (Interlude) (Instrumental) 
2. United in Grief 
3. N95 
4. ELEMENT. 
5. Worldwide Steppers 
6. Backseat Freestyle 
7. Rich Spirit 
8. HUMBLE. 
9. Father Time 
10. m.A.A.d city 
11. We Cry Together (Snippet) 
12. Purple Hearts 
13. King Kunta 
14. LOYALTY. (Snippet) 
15. Swimming Pools (Drank) (Snippet) 
16. Bitch, Don't Kill My Vibe (Remix) 
17. Die Hard 
18. LUST. (Snippet) 
19. DNA. 
20. Count Me Out 
21. Money Trees 
22. LOVE. 
23. Alright 
24. Mirror 
25. Silent Hill 
26. vent (met Baby Keem) 
27. range brothers (met Baby Keem) (Snippet) 
28. family ties (met Baby Keem)
29. Crown 
30. Mr. Morale (met Tanna Leone) 
31. Savior