Wildeburg, ons favoriete ronddwaalfestival. Een evenement waar je je drie dagen en nachten kunt vermaken zonder ook maar één keer op je blokkenschema te kijken. Waar zijn we nu weer? Bamboebos? In een vage strandhut? Wie draait er: dj geen idee? Maar als je wel graag met wat houvast op pad wil in Kraggenburg heb je hier twaalf mooie tips voor komend weekend.

Sonja Moonear

De Zwitserse Sonja Moonear is een nieuwe naam in het Nederlandse festivallandschap, maar ze is bepaald niet van gisteren. Ze draait al dik twintig jaar en stond al eindeloos vaak op flyers met onder meer Ricardo Villalobos en Craig Richards. Maar op de een of andere manier is de sound die zij al jaren meester is nu ineens terug op de radar. Ze was een van de onverwachte smaakmakers op DGTL dit voorjaar, met afgemeten house: minimalistisch en percussief, maar zeker niet soft. House zonder grootse breaks of momenten, maar die je wel de nacht in sleurt.

Intercity 106

Nieuwe naam in het blokkenschema, vertrouwde gezichten op het podium: Intercity 106 is het liveproject van Sluwe Vos en Sjamsoedin, die een paar jaar na hun gezamenlijke dansvloervlammer Never Know besloten nu eens echt de studio in te gaan. Dat album moet in het najaar uitkomen, maar er zijn alvast een paar heerlijke melancholische wave-house knallers verschenen. In de lockdown bewezen ze in TivoliVredenburg dat zelfs met een seated show het dak eraf gaat, dus dat gaat diep in de nacht op Wildeburg zeker ook gebeuren.

Elkka

Er zijn behoorlijk wat artiesten die hun eigen muziek komen presenteren op Wildeburg, en de Londense Elkka is daar een van. In haar geval betekent dat niet alleen dat ze beats uit kastjes tovert, ze verzorgt namelijk zelf de vocalen bij haar uplifting house sound. Daar zie je nog haar roots als singer-songwriter, en het is een typische cross-over die bij het Ninja Tune label aan het juiste adres is. Haar prijsnummer heet ‘Burnt Orange’, maar het meer pushy ‘Voices’ mag er ook zijn.

Godford

Ah, daar is er weer een, een dance producer met een masker. Wat weten we over Godford? Dat het een act uit Frankrijk is, dat men vermoedt dat er een bekende producer achter schuilgaat en dat in 2020 een album verscheen dat qua titel hint naar een non-binaire identiteit. Qua sound moet je denken aan de melancholische techno van Bicep, en aan het aantal Spotify streams te zien is dit de laatste keer dat Godford op zo’n bescheiden podium staat. Zoals je in onderstaand filmpje ziet wordt er nogal wat afgezoend en geknuffeld bij Godford, dat je dat vast even weet. Oh en blijf daarna vooral hangen voor DJ Seinfeld.

Coloray

De Nederlandse producer Coloray stapte de laatste paar jaar stapje voor stapje uit de schaduw van Tunnelvisions, het duo waar hij deel van uitmaakte. Dat duo maakt heel dromerige producties, Coloray is een stuk stoerder en meer op liedjes gericht. Single ‘Can’t Stop’ viel al op bij elke dj die wel eens een Depeche Mode plaat draait, maar Coloray heeft ook producties die meekunnen in het epische big room house circuit. En het leuke is, hij speelt ze allemaal live.

Logic1000

Eén van de opvallende nieuwe namen in de corona-tijd was deze Logic1000 uit Australië. Net voor de dansvloeren dicht gingen omarmde Four Tet haar ‘Please Forgive Me’, en toen moest Logic in haar slaapkamer als een malle meer tracks produceren. Ze gaat vaak voor melancholisch, ziet dansen als een antwoord op haar mentale struggles, maar dat betekent zeker niet dat haar producties lafjes en voorzichtig zijn. Voor het eerst te zien in Nederland.

Estella Boersma

De meeste dj’s op Wildeburg draaien subtiel en vibey, tot zelfs ronduit atmosferisch, maar er is ook altijd wat te knallen. Op de eerste dag met o.a. Blawan en SPFDJ, de tweede met Ki/Ki. Tussen die steviger namen duikt ook Estella Boersma op, een dame met een stoere, grootse sound die stiekem al aardig meedraait in het internationale circuit. Noem het big room electro, energiek en stoer maar niet per se moeilijk. Wij noteren haar als potentieel doorbraaktalent van deze editie.

ASA MOTO

De twee Belgen van ASA MOTO begonnen als tassendrager van de Dewaele-broertjes, maar inmiddels hebben ze zelf de sleutels van de Deewee studio’s en maken ze de ene na de andere prachtige track. Hun tempo ligt vaak niet al te hoog, maar druk op de dansvloer zetten ze altijd. Ideaal dus voor de zondag namiddag, en dat is precies waar ASA MOTO voor geboekt is. De aanloop naar de grote finale.

ISAbella

Alweer een verse naam in de line-up. De zondag is ongetwijfeld lekker op gang getrokken met de trage house van Lauren Hansom (die geweldig was op Lente Kabinet) als de Colombiaanse ISAbella mag aantreden om het af te maken. Zij heeft een mooie prominente plek in het programma voor zo’n opkomende naam, en verwacht dan ook dat zij nog een keer alle energie uit je trekt. Vlak na haar staat het traditionele vraagteken in het blokkenschema, een verrassing van naam die de weekender af mag sluiten. Als dat geen glorieuze uitgangspositie is?

Christian AB

Liever nog iets dieper hangen na drie dagen raven? Dan moet je waarschijnlijk in het Bamboebos zijn bij Christian AB, een Engelse dj die heel vibey kan draaien. Hij stond al op de flyer met o.a. Ben UFO, Reiss en Rhadoo (die hier na hem afsluit), maar was nog nauwelijks in ons land te zien. Minimal is terug, maar dan wel met een bite.

Yin Yin

De Limburgse band Yin Yin kookt een exotische potpourri van stijlen, van Thaise funk tot Afrikaanse disco en elektronische muziek. Zo’n manier van werken loont, lieten eerder al Nederlandse acts als Jungle By Night en Altin Gün zien. Onlangs stond de band nog diep in de nacht op Best Kept Secret, na The Strokes. Nu staan ze in de finale van Wildeburg. Game, set, match op voorhand.

Esa’s Afro Synth-Band

De Londense Zuid-Afrikaan Esa Williams is een graag geziene gast in Nederland de laatste jaren, vooral in de Dekmantel-hoek. Daar zagen we hem als dj, maar ook als bandleider van zijn eigen Afro Synth-Band. En dat is nogal een belevenis, zagen we onlangs op Lente Kabinet. Een week na Wildeburg speelt hij in Engeland met de Nigeriaanse legende Steve Monite. Die is er in Kraggenburg helaas niet bij, maar het geeft je wel een idee waar je Esa mag plaatsen: hij wekt Antal’s favoriete Afrikaanse elektronica voor je neus tot leven.