Het was ons het jaartje wel. Overkoepelend ronduit een rot jaar, waarin de wereld op zijn kop staat en de muziekindustrie uitelkaar brokkelde als je nieuwe 1000 stukjes Ravensburger puzzel. Toch zijn er ook heel wat momenten geweest om wel te koesteren. Magische momenten die alles om ons heen weer even deden vergeten. Ga mee langs de wilde rit vol magische momenten die 2020 rijk was.

Het moment van DGTL in je huiskamer

12 april 2020

Een dikke maand in ‘het nieuwe normaal’ en je hebt er ongetwijfeld al flink wat livestreams opzitten. Hartstikke leuk en gezellig, maar het is natuurlijk niet het echte dansen-in-een-zweterig-donker-hol-tot-de-deur-sluit werk waar je na een maand niet uitgaan wél op zit te wachten. Maar ach, wie wordt er nou een beter mensen van een beetje cynisch mopperen op alles wat er niet is? Malou Miedema in ieder geval niet. Ze maakte van haar kleine appartementje een heuse technokelder en nam de proef op de som tijdens het livestreamevent van DGTL.

Het moment van Travis Scott in Fortnite

23 april 2020

Dat hij een aantal concerten zou geven was al eerder de wereld in geslingerd, maar dat het op deze manier werd vormgegeven was voor de hele wereld een verrassing. Een gigantische Travis Scott die vanaf zijn eigen planeet de game in duikt. Er zijn al eerder concerten in de populaire game geweest, maar zo groot als Travis Scott zagen we niet eerder. Meer dan 12 miljoen gamers zagen hoe de Amerikaanse rapper in het zwarte gat vloog en zijn immens populaire track Goosebumps performde.

Quizzen met St. Paul

23 april 2020

In een tijd waar niks vast ligt, snák je ook maar naar het kleinste beetje vastigheid die je kunt vinden. Of dat nou de wekelijkse zoomvergadering met je collega’s is of de dagelijkse Google Hangouts energizer, je snakt ernaar als een pas gestopte roker naar zijn sigaret. Gelukkig was daar DJ St. Paul met zijn megapopulaire popquiz. Het begon als een eenmalig uitprobeersel, maar de popquiz werd uiteindelijk zo’n succes met 16.000 bloedfanatieke quizzers, en een minstens zo’n fanatieke host, dat de quiz te midden van een wereld met zoveel onzekerheid elke maand wel terug móést komen. Als baken van vrolijkheid en muziekfeitjes in een donkere en stille tijd.

Oud Hollandsch Acid Rave (op een stoel)

3 juni 2020

Alle kleine beetjes feestlust zijn na vier maanden binnen zitten inmiddels wel opgestapeld tot een flinke dot knaldrang. Gelukkig mochten de podia in juni langzaam en voorzichtig de deuren weer openen. En hoe open je nou het best je deuren langzaam en voorzichtig? Precies! Met de dertigste verjaardag van het Oud Hollandsch Acid Feest. Met vijf man publiek, stoelen waar je niet vanaf mag en zonder zweterige en plakkerige lijven is het misschien iéééts anders dan je gewend bent van een Oud Hollands Acid Feest, maar het hele jaar is al anders dan normaal, dus who cares? Een grote pleuriszooi, met een flink aantal strobo’s en tot leven gewekte rave-smileys, we willen het allemaal.

Het moment van de luistersessies

13 juni 2020

Het concept luistersessie is niet helemaal uit de lucht komen vallen in 2020. Al een paar jaar worden her en der dansvloeren omgetoverd tot kalme, intieme ambientkamers. Toch gaf dit jaar de sessies wel een klein zetje, dansen mag niet, maar waarom niet een paar zitzakken op anderhalve meter van elkaar op de dansvloer of in een kleine chillout-ruimte? Lekker ondergedompeld worden door warme klanken is misschien wel precies datgene waar iedereen op een punt van 2020 op zat te wachten.

Tim's Twitter Listening Parties

Wat is er nou fijner dan met je medemuzieknerds een goed album opzetten om vervolgens te verdwalen in de kunde van het album. Toen bijeenkomsten van meer dan drie man tot samenzweringen werden gezien en je niet meer met z’n allen op een kluitje kunt zitten luisteren, bedacht de Britse Tim Burgess de Twitter Listening Party. Wie zich een beetje op de muzikale paden van Twitter bevond het afgelopen jaar, kon dit voorjaar maar moeilijk om deze mondiale luistersessies heen. Onder de hashtag #TimsTwitterListeningParty koos de Charlatans-frontman een albumclassic uit, zette die om 22.00 sharp aan en iedereen die zin had kon hetzelfde doen om vervolgens hun belevenissen van het album te delen. En met succes, want om tien uur stroomde je hele tijdlijn vol met de cuteste herinneringen aan het album. Van eerste dates tot voor het eerst op kamers met dit album, alles kwam voorbij.

Tims Twitter Listening Party

Het moment van Eefje de Visser's concertfilm.

4 juli 2020

Het idee van de concertfilm dwaalde al een tijdje rond in het hoofd van Eefje de Visser. Maar ze kwam er maar niet aan toe door het overvolle tourschema. Tot die tour in een ommezwaai uit de agenda werd geveegd. Dus was daar opeens tijd voor haar eigen Stop Making Sense, maar dan gewoon vanuit haar huis. 

Het moment van toch nog een (soort van) volle Ziggo Dome.

12 juli 2020

Toen de zomer de lockdown wat soepeler maakte en er her en der wat grenzen van het nieuwe normaal opgezocht werden, was daar het moment van een volle Ziggo Dome, in 2020 formaat dan he. Voor Mojo’s concertreeks Lager Than Live kwamen er 2400 mensen bijeen om met De Jeugd van Tegenwoordig hun concerthonger wat te stillen. Ietwat onwennig zette Vjeze Fur, Faberyayo, Willie Wartaal en Bas Bron een show neer waarin ze zich bijna aan alle regels hielden. Geen wilde moshpits, maar wel een sprankje hoop wat er met de toekomst van de concerten kan gebeuren.

Het moment van De Staat

9 augustus 2020

Het streamingconcert van De Staat is de hekkensluiter in de Larger Than Life concertreeks van Mojo. Maar De Staat zou De Staat niet zijn als ze het toch even een tikkeltje anders aanpakten dan alle voorgaande acts. Geen 2400 man zoals er bij De Jeugd in de zaal waren, maar een kleine 200. Het werd een speelse show in een streamingshow die knipoogt naar alle mankementen van livemuziek a la 2020.

Billie Eilish's oogverblindende horrorshow met politieke boodschap

25 oktober 2020

Wanneer Amerika onder hoogspanning staat vanwege de aankomende verkiezingen, hijst Billie Eilish zich op haar virtuele podium voor een gigantisch streamingconcert. Ze zet een oogverblindend visueel spektakel neer vol idealen (go vooooooooote), creepy spinnen en ASMR-g-funk tussen beelden van de wereld die in de fik staat.

De glittershow van Dua Lipa

28 november 2020

Het was niet makkelijk om als popartiest je stempel op het jaar 2020 te drukken, maar als het iemand lukte was het wel Dua Lipa. Ze bracht begin dit jaar de uitbundige popplaat Future Nostalgia uit, en die staat vol met hits. Een voorschot op de herinneringen die je nog zult maken, zegt ze met Future Nostalgia. Eind november sloot ze zich aan aan het rijtje artiesten met een cool streamingconcert. Weet je nog, het jaar 2020, dat klote jaar waarin Dua Lipa ons zorgeloos op de bank liet dansen?

Het moment van Colin Benders in Tivoli

24 november 2020

De zestien shows voor 30 personen leken een zoethoudertje voor het ambitieuze Etmaal dat eigenlijk plaats zou vinden in dit weekend. Maar het voelde uiteindelijk als een grootse heropening van TivoliVredenburg. Een joekel van een installatie en hardwerkende wizard Colin Benders op een klein krukje ervoor. Met alle knipperendje lichtjes en loshangende draadjes, oogt het als een raadselachtig verschijnsel, mooi en ook wel een beetje angstaanjagend.

Het moment van Blinding Lights

4 december 2020

Eigenlijk is dit natuurlijk niet één moment, maar rolt Blinding Lights door het hele jaar heen. Als anthem voor al die hedonistische capriolen die je dit jaar niet uit hebt kunnen halen. Afgelopen maand kon The Weeknd de Song Van Het Jaar 2020 toevoegen aan het lijstje prijzen die hij al in ontvangst nam voor Blinding Lights. Veel beter dan die Grammy’s die hem totaal negeerden.