Het is december. De pepernoten zijn nog maar amper uit de schappen, en de festivalzomer voelt verder weg dan ooit. Toch beginnen we langzaam maar zeker op een make it or break it punt te komen voor de zomer van 2021. Wil je iets organiseren, dan moet je nu de grote stappen zetten als organisatie. Maar kan dat? Durf je het aan? Is het verantwoord om in te zetten op een terugkeer van de festivalweide in het komende seizoen? Met die vraag worstelen eigenlijk alle organisatoren in de hele wereld. En de scenario’s veranderen met de dag: ja, er is een vaccin, maar oh jee, wat te denken van die gemuteerde nieuwe variant van het virus? En stel dat we straks weer open mogen, zijn er dan wel acts om te boeken? Kan ik al leveranciers beloven dat we komend jaar doorgaan? Zo’n beetje elk aspect van het vak is op dit moment onzeker, en dat maakt het bijna onmogelijk om nu vooruit te werken.
‘Wij werken momenteel met een kernteam van vijf mensen’, legt Mariska Berrevoets uit. ‘Normaal zijn dat er in deze tijd van het jaar 25.’ Zij runt het boutiquefestival Grasnapolsky, dat vorig jaar de eer had als allerlaatste festival WEL door te mogen gaan, in februari. Een gelukje dus, al kreeg Gransapolsky wel degelijk ook een deel van de klap. Precies in de week van het festival kwam Vindicat terug van wintersport en brak de pleuris uit, en dus ook de onzekerheid bij ticketkopers. Weg buffer. Voor de editie van 2021 heeft Grasnapolsky alvast maatregelen genomen: het festival werd verplaatst van februari naar mei. Of het dan wel door kan gaan? Niemand die het weet.
‘We blijven tot eind januari werken met dit kleine team, om zo min mogelijk kosten te maken’, zegt Berrevoets. ‘En dan moeten we beslissen. Gaat het lukken? Wordt het plan B of C? Gaan we het team opschalen, of niet? Ik weet dat andere organisaties ook zo werken, Kultlab bijvoorbeeld, de organisatie achter Wildeburg en Into The Woods. Maar dat betekent wel dat al onze vaste zzp’ers, leveranciers en artiesten nog altijd plat liggen. En dat zou een garantiefonds kunnen opvangen.’
Wat houdt dat in, een garantiefonds? Duitsland zette afgelopen week een grote stap, door 2,5 miljard euro te reserveren voor ondernemers die in de tweede helft van 2021 iets willen organiseren. 'Ga het maar doen', zei de Minister van Financiën. Word je uiteindelijk teruggefloten door nieuwe lockdownmaatregelen, dan staan wij garant. In België is inmiddels een soortgelijke regeling aangekondigd, waarbij organisatoren ook een voorschot kunnen aanvragen. Gaat het evenement door, dan moet dat bedrag terugbetaald worden, gooit een nieuwe lockdown roet in het eten, dan hoeft het bedrag niet terug. Het is bedoeld om vertrouwen te geven aan de sector, met als onderpand natuurlijk dat langverwachte vaccin dat begin komend jaar uitgerold wordt.