Van Engelshoven wil ook in Nederland garantiefonds voor evenementen

Minister van OCW wil meer perspectief bieden voor organisatoren

Minister Van Engelshoven wil meer perspectief bieden aan evenementenorganisatoren. Niet alleen met field labs (die starten in januari), maar ook met een garantiefonds voor evenementen zoals de Duitsers dat onlangs lanceerden. OCW, Financieën en EZ praten daar momenteel over, zo vertelde de minister maandagavond bij Zes Uur Cultuur.

In Duitsland werd onlangs 2,5 miljard euro vrij gemaakt om evenementen mogelijk te maken in de tweede helft van 2021. Festivals hebben een enorme aanlooptijd, waarbij investeringen gedaan moeten worden die in enkele dagen terug verdiend moeten worden. Het Duiste ministerie van Financieën gaat een deel van die kosten vergoeden als evenementen in de tweede helft van 2021 alsnog niet doorgaan door nieuwe lockdown maatregelen. Op die manier hoopt de regering te voorkomen dat uit angst voor ongedekte risico's organisatoren liever nog een jaar wachten. Oostenrijk ging Duitsland al voor, en ook in België bestaat inmiddels een dergelijke regeling.

Van Engelhoven moet in het kabinet vooral opboksen tegen de VVD-ministers. Zo bevestigde de OCW-minister dat premier Mark Rutte haar 'Dagobert Duck' noemde toen ze dit voorjaar het eerste steunpakket voor de cultuursector uit het vuur sleepte. Ook collega Wiebes van Economische Zaken was in eerste instantie bepaald geen voorstander van een steunpakket voor cultuur. Voor een mogelijk garantiefonds voor evenementen ligt de bal vooral bij CDA-minister Wopke Hoekstra van Financieën.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12