In het jubileumjaar van Pinkpop blikken we met betrokkenen terug aan de hand van 10 bepalende momenten waarmee 50 jaar Pinkpop-geschiedenis werd geschreven. Vandaag deel 2: hoe Pinkpop de regiogrenzen over gaat. En de internationale.

In 1970 keek Pinkpop al buiten de landgrenzen. Dat leverde de boeking van de Engelse Keef Hartley op. De line-up was verder volledig Nederlands. Dat was niet de opzet. Psychedelische Engelse rockband The Gun had afgezegd, net als het eveneens uit Engeland afkomstige Yes, oorspronkelijk bedoeld als afsluiter. De progressieve rockband had op dat moment een debuut uitgebracht. Yes had nog niet de status die de band later zou krijgen, maar toch: Yes én The Gun én Keef Hartley, dat zou veel ambitie weergeven. Het was een aardig dikke worst geweest om Nederlanders uit het hele land naar het verre Limburg te krijgen. In 1970 was Pinkpop een regionaal succes, zoals vooraf was bedacht. Daar kwam een jaar later al verandering in. Jan Smeets: ‘Vanaf 1971 ging het met het aanzien van Pinkpop heel snel.’

De 16.000 bezoekers die dat jaar het dubbele betaalden (vijf gulden!), kregen onder andere Fleetwood Mac voor hun neus. De band was omarmd door Nederland. ‘Oh Well (Part 1)’ stond in 1969 vier weken op 1 en was de eerste Alarmschijf ooit. Nummers als ‘Need Your Love So Bad’, ‘Albatross’ en ‘The Green Mahalishi (With the two prong crown)’ waren ook flinke hits. Dus ja, deze band wilde je op je festival hebben. En Pinkpop had ‘m. Smeets: ‘Volgens mij was het Cyriel van den Hemel die Fleetwood Mac destijds aanbood. Ik had destijds ook al contact met Leon Ramakers over bandjes, maar hij was het niet. Het gekke, er staat geen handtekening op het contract. Wel het bedrag: 2.000 Pond. Een betere deal kan je niet maken. Onvoorstelbaar.’

Mariska Veres op Pinkpop 1971

'De bezoekersaantallen bleven stijgen'

Ook het Engelse duo Hardin & York en het psychedelische folk-trio Forest uit hetzelfde land kwamen naar Landgraaf. Tel daar Nedertrots als Focus, Supersister, Shocking Blue, CCC Inc en Brainbox bij op en Pinkpop had zichzelf definitief op de kaart gezet als festival om steevast in de gaten te houden. Smeets: ‘De aantrekkingskracht was er absoluut. De bezoekersaantallen bleven stijgen.’ In 1974 waren dat er 30.000, in 1976 40.000 en in 1979, de editie met Dire Straits, Elvis Costello en The Police kwamen er voor het eerst 50.000 mensen naar Pinkpop.

In 2019 keert Fleetwood Mac terug naar Pinkpop in een deels andere bezetting. Er is een overeenkomst: mede-oprichter Peter Green is er niet bij. Vlak voor de eerste Pinkpop-show verliet hij de band definitief, ook al had hij die hits ‘Oh Well, Part 1’, ‘Albatross’ en ‘The Green Manalishi (With the Two Prong Crown)’ geschreven. Het prominente bandlid verloor zichzelf aan LSD en een obsessie om al het verdiende geld weg te geven. Ook Lindsey Buckingham was er niet bij in 1971, hij werd pas in 1975 lid van de band en werd vorig jaar ontslagen (!). Zangeres Stevie Nicks was ten tijde van Pinkpop 1971 nog niet in zicht en sloot zich in 1975 bij Fleetwood Mac aan. Zij zal in Landgraaf aantreden. Sinds vorig jaar wordt de Amerikaanse band ook bijgestaan door Tom Petty & The Heartbreakers-bandlid Mike Campbell en Crowded House-frontman Neil Finn. Het drietal dat terug is na 48 jaar afwezigheid: Mick Fleetwood en John en Chistine McVie.

In dit dossier wordt de historie van Pinkpop besproken aan de hand van tien bepalende momenten. Dit is het eerste deel. Op NPO 2 Extra tellen we in vijftig afleveringen af naar de vijftigste editie van Pinkpop, in deze nieuw gemonteerde archiefreeks van NTR/BNNVARA/VPRO (met medewerking van KRO). Veel van die uitzendingen mogen we ook online delen. 

Check ook de shows van o.a. Red Hot Chili PeppersUrban Dance Squad en Faithless. De 50ste jubileum-edite van Pinkpop vindt plaats van 8 t/m 10 juni 2019 met o.a. Fleetwood Mac, Mumford & Sons en The Cure.