Pinkpop jubileert: dit jaar vindt het Limburgse festival voor de vijftigste keer plaats. 3voor12 blikt met betrokkenen terug, aan de hand van tien bepalende momenten waarmee Pinkpop-geschiedenis werd geschreven. Vandaag deel 1: de start.

In 1969 stond de Amerikaanse singer/songwriter Melanie, net als Jimi, Janis, Joe en Sly, op Woodstock. Ze had dat jaar in Nederland een bescheiden hit met ‘Beautiful People’ en in 1970 een dikke nummer-1 hit met ‘Lay Down’. Kortom, Melanie was een grote naam en de 25-jarige Jan Smeets kon haar boeken. De Limburger werkte onder pater Frits van der Ven bij de Maastrichtse sociëteit  Berchmans, een ‘poppodium avant la lettre’. Van der Ven, die het uiteindelijk voor het zeggen had, vond 5000 gulden voor één zangeres veel te veel. ‘Dat vond ik een misser’, zegt Jan Smeets er nu over. ‘Dus gingen we met andere jongerencentra bij elkaar zitten.’ Tijdens dat overleg kreeg het gezelschap te horen dat de zangeres ziek was geworden. Jan Smeets: ‘We hadden zoiets van: vermits we toch bij elkaar zitten, dan kunnen we ook iets anders organiseren.’

'Golden Earring heeft dat jaar Pinkpop gered'

Natuurlijk had Smeets Woodstock gezien. En Isle of Wright. Hij ging naar de VPRO Picknicks door het hele land: Smeets heeft nog goede herinneringen aan die keer dat hij Dr. John & The Night Tripper zag, ‘ergens aan de kust.’ Smeets: ‘Er gebeurde niets in Limburg. Dus leek het ons een goed idee om zelf iets te doen. We organiseerden het festival vooral voor Zuid-Limburg.’ Het uitgekozen moment: Pinksterweekend. Waarop een jaar eerder nog het lokale evenement Pinknick had plaatsgevonden. De gekozen naam: Pinkpop. Verschillende jongerencentra legden er 500 gulden voor bij elkaar. Naast Jan Smeets waren de oprichters Hans van Beers, Wim Wennekes en Frits van Reysen.

Pinkpop begon 18 mei om 13:00. De ticketprijs bedroeg een rijksdaalder in de voorverkoop en fl. 3,50 aan de deur. Dat 10.000 mensen naar het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen kwamen, had vooral te maken met een late boeking. Smeets: ‘Op het laatste moment kwam Golden Earring erbij. Dat was bepalend voor het succes. Helemaal omdat zij een eigen geluidsinstallatie meebrachten. Wij hadden geluid geregeld in Nijmegen. Dat stelde geen reet voor. Niets was zoals het hoorde. Ik dacht dat Pinkpop een vroege dood zou sterven. Maar omdat we voor alle bands de geluidsapparatuur van de Earring konden gebruiken, kwam het toch goed. Ze vroegen er niets voor. Golden Earring heeft dat jaar Pinkpop gered.”

Na afloop bleven er goede herinneringen over en een opbrengst van 10.000 gulden. Smeets: ‘We vonden het zo spannend dat we ons lieten fotograferen met op de achtergrond briefjes van 1000 gulden tegen de muur geplakt.’  Pinkpop zou in 1971 terugkomen, dat wass wel duidelijk.

Barry Hay op Pinkpop 1970

In dit dossier wordt de historie van Pinkpop besproken aan de hand van tien bepalende momenten. Dit is het eerste deel. Op NPO 2 Extra tellen we in vijftig afleveringen af naar de vijftigste editie van Pinkpop, in deze nieuw gemonteerde archiefreeks van NTR/BNNVARA/VPRO (met medewerking van KRO). Veel van die uitzendingen mogen we ook online delen.

Check ook de shows van o.a. Red Hot Chili Peppers, Urban Dance Squad en Faithless. De 50ste jubileum-edite van Pinkpop vindt plaats van 8 t/m 10 juni 2019 met o.a. Fleetwood Mac, Mumford & Sons en The Cure.