In het jubileumjaar van Pinkpop blikken we met betrokkenen terug aan de hand van 10 bepalende momenten waarmee 50 jaar Pinkpop-geschiedenis werd geschreven. Vandaag deel 6: hoe Pinkpop voorzichtig een meerdaags festival werd. Smeets: ‘Ik ben tegen festivals van zeven dagen, zoals Sziget.'

Pinkpop is sinds de oprichting jarenlang een eendaags festival, maar het publiek mocht al vrij snel in Limburg blijven overnachten. Er waren sleep-ins, vanaf 1976 was er een festivalcamping. Pas in 1994, het jaar van het 25-jarig jubileum, werd voor het eerst naast de Pinkstermaandag om geprogrammeerd. Pinkpop werd voorzichtig meerdaags. Jan Smeets: ‘Ik heb vaak geroepen: zonde dat zo’n dure productie maar voor een dag is. Maar we hadden er daarvoor nog geen tijd en plaats voor.’ Er waren in 1994 70.000 bezoekers en 25.000 kampeerders. Voor die laatste groep werd op zondag Rocking Kolonia georganiseerd. Het was niet zomaar een feestje voor erbij, er werd serieus geprogrammeerd met namen als Prong, Chris Isaak, The Posies, Senser en Gorefest.  

Datzelfde jubileumjaar werd voor het eerst een extra stage in gebruik genomen: het Noordpodium. Hierdoor kon het publiek voor het eerst afwijken van de bandje-wachten-bandje-wachten-bandje-eten-bandje-cyclus. Het aantal acts op het Noordpodium steeg gestaag van vijf naar acht. Ook vond Rocking Kolonia in 1995 weer plaats met populaire namen als Type-O-Negative, Sick Of It All, The Jayhawks en Del Amitri. Uit Nederland kwamen De Heideroosjes en Osdorp Posse aan bod. Het waren belangrijke shows voor hun carrière. 

Het tweede jaar van Rocking Kolonia was tevens het laatste. Een jaar later, in 1996, werd de ambitie namelijk opgeschroefd naar de duur die we anno nu ook nog kennen: Pinkpop werd een driedaags festival en afficheert zich ook als dusdanig. Er werd naast de twee podia een tent neergezet die drie dagen lang dienst deed en op de Pinkstermaandag een dusdanig sterke dance line-up had met Chemical Brothers, Underworld, DJ Dave Clark en Orbital dat de tent non-stop uitpuilde. 

Kamperen op Pinkpop

Ramakers: 'Alles werd meerdaags. Lowlands was begonnen. Veel in België duurde ook drie dagen. Dat is wat men wilde.'

Pinkpop was dan wel meerdaags, de mainstage ging vooralsnog alleen open op de maandag. Het duurde nog tot 2005 tot het podium al vanaf de zaterdag in gebruik werd genomen. Anno nu, met de focus op drie dikke headliners, is het helemaal vanzelfsprekend dat het hoofdpodium elke dag wijd open staat. Als het aan Jan Smeets ligt, blijven die drie dagen overeind: ‘Ik ben tegen festivals van zeven dagen, zoals Sziget. Dat kan je niet van je publiek en organisatie vragen. Roskilde vind ik met vijf dagen ook te lang. Ik heb goed naar Engelse festivals gekeken. Drie dagen zijn genoeg.’

Pinkpop ging van 9 bands in 1993 naar 25 in 1994 en naar 44 in 1996. In recordjaar 2016 boekte Pinkpop 61 bands. Mojo-hoofdprogrammeur Pinkpop Rob Trommelen: ‘Pinkpop is twee weken bouwen, tien dagen afbouwen. Dat kost veel centjes. Met meerdaags rendeer je beter. Maar er is ook meer aanbod dan jaren geleden. We zijn ook groter zodat we meer kwijt kunnen.’ Wat Mojo-collega Leon Ramakers betreft had Pinkpop al eerder dan 1994 meerdaags gemogen. Waarom dat niet gebeurde? ‘Tja, Jan houdt niet van veranderingen. Laten we het daarop houden. Maar alles werd meerdaags. Lowlands was begonnen. Veel in België duurde ook drie dagen. Dat is wat men wilde. Je vraagt wel meer geld van de bezoeker, maar geeft ook meer. Dat blijkt te werken.’

 

In dit dossier wordt de historie van Pinkpop besproken aan de hand van tien bepalende momenten. Dit is het eerste deel. Op NPO 2 Extra tellen we in vijftig afleveringen af naar de vijftigste editie van Pinkpop, in deze nieuw gemonteerde archiefreeks van NTR/BNNVARA/VPRO (met medewerking van KRO). Veel van die uitzendingen mogen we ook online delen. 

Check ook de shows van o.a. Red Hot Chili PeppersUrban Dance Squad en Faithless. De 50ste jubileum-edite van Pinkpop vindt plaats van 8 t/m 10 juni 2019 met o.a. Fleetwood Mac, Mumford & Sons en The Cure.