Ja, we kijken al sinds mensenheugenis uit naar het moment dat Travis Scott z'n Astroworld-pretpark ook in Nederland komt opbouwen. En als Stormzy zijn Glastonbury-set naar WOO HAH meeneemt, wordt dat ook al sensationeel. Maar ook daaronder bungelen heel veel interessante namen op het hiphopfestival in Hilvarenbeek. Dit zijn onze twaalf tips voor WOO HAH 2019.

1. Gunna

Vrijdag 21.15 @ Forest Stage

Tussen A$AP Rocky, Tyler, The Creator en ScHoolboy Q stond tijdens dat legendarische moment op WOO HAH! 2016 ook een piepjonge Gunna op het podium. Sindsdien is er nogal wat gebeurd in de carrière van de piepjonge trapper: Young Thug huldigde hem in als zijn protégé, Future noemt ‘m de GOAT van de trap, hij maakte een coole plaat met Lil Baby en dan deed Gunna ook nog ’ns een perfecte feature op ‘Yosemite’ van Travis Scott. Zou hij nu op eigen kracht dezelfde mayhem teweeg kunnen brengen?

2. Pusha T

Vrijdag 22.30 @ Forest Stage

Met het hypergefocuste DAYTONA maakte GOOD Music-president Pusha T vorig jaar zijn beste album sinds jaaaaaaaaren. Natuurlijk dankzij de geweldige producties van Kanye West (‘If You Know You Know’ is een instant banger en het is keihard bouncen op ‘The Games We Play’), maar ook door de gewichtige teksten over coke dealen op straat en de paranoia die daarbij komt kijken. Zijn latenightshow in Melkweg vorig jaar was geweldig.

3. Rico Nasty

Vrijdag 00.15 @ Desert Stage

Loeiharde trapbeats met nu-metalgitaren, nachtmerrie-animé-visuals, en een lekker lompe flow: Rico Nasty uit Maryland is nogal een verschijning. In Amerika wordt haar angstaanjagende stijltje al behoorlijk gekopieerd en op SXSW gaf ze afgelopen jaar een paar heerlijke shows.

4. Little Simz

Zaterdag 17.00 @ Forest Stage

Ze is Jay-Z als ze een slechte dag heeft, Shakespeare als ze de slechtste dag heeft, aldus de Noord-Londense rapper Little Simz. Ha! Ook zij rockt, maar op een compleet andere manier dan Rico Nasty. Neem ‘Boss’ van haar uitstekende laatste album GREY Area: ze spuwt haar woorden uit met een venijn dat een beetje doet denken aan… Jack White?! Maar evengoed rapt ze razendsnel over jazzy contrabasbeats en veel hardere producties, zo veelzijdig is ze. Kendrick Lamar en Lauryn Hill zijn fan, Gorillaz nam haar mee op tour.

5. Goldlink

Zaterdag 17.45 @ Snipes Stage

Het meest verleidelijke dansfeestje van WOO HAH zie je dit jaar bij Goldlink, wedden? De rapper uit Washington D.C.  heeft allereerst een liefde voor house en future beats, daarnaast voor dansmuziek uit de Dominicaanse republiek en sixties gogo-funk. Met laatste album Diaspora schakelde hij het ambitieniveau duidelijk op: daarop staan features van sterren als Khalid, Pusha T en Tyler The Creator.

6. Sheck Wes

Zaterdag 19.00 @ Forest Stage

Dankzij de monsterlijk grote Soundcloud-hit ‘Mo Bamba’ wilde iedereen Sheck Wes hebben, en zo werd hij de eerste artiest die door de labels van zowel Kanye West als Travis Scott werd getekend. Een geweldig rauw en ongepolijst album, nu is het hopen dat–ie die energie weet te kanaliseren voor zijn eerste Nederlandse festivalshow.

7. Aminé

Zaterdag 21.30 @ Forest Stage

In zijn leukste liedje ‘REEL IT IN’ valt Aminé als een blok voor een meisje dat–ie omschrijft als ‘Björk cute’, en dat zegt al veel over hem: hij positioneert zich als een alternatieve rapper, maar dan wel eentje met een miljoenenpubliek. De Melkweg Max verkocht hij met gemak uit, dit wordt zijn eerste Nederlandse festivalshow.

8. Jpegmafia

Zaterdag 21.45 @ Waterfront Stage

Jpegmafia kan niet wachten tot Morrissey sterft. Echt waar, hij vernoemde er zelfs een disstrack naar, omdat Morrissey een nogal aanstotelijk racistisch shirt verkocht. Zo deelt ‘Peggy’ wel meer speldenprikjes uit over glitchy beats, een beetje in de hoek van Denzel Curry en H09909. Zijn show op Le Guess Who was uitstekend, grappig ook om te zien hoeveel jonge kids vooraan gek gingen en zijn tracks woord voor woord kunnen meebrullen.

9. Saba

Zondag 19.15 @ Waterfront Stage

Moeilijke keuze op de zondagavond: wordt het Saba, het maatje van Chance the Rapper dat vorig jaar opviel met de stemmige emotionele plaat Care For Me?…

10. JID

Zondag 19.15 @ Desert Stage

…Of toch JID, de rapper met een bijna oldschool gevoel voor supersnelle flows die tekende op het label van J. Cole? Maar effe afwachten hoe de afterdinner-dip het humeur stemt rond die tijd.

11. S10

Zondag 20.00 @ Lil Cube

Pfff, en meteen daarna nog zo’n lastige keuze: eventjes langs bij S10, de veelbelovende rapper uit Hoorn die haar psychische problemen weet te verwerken tot de meest eigenzinnige hiphop van Nederland?

12. BROCKHAMPTON

Zondag 20.00 @ Snipes Stage

Of toch naar BROCKHAMPTON, de beste boyband ter wereld, de groep rondom Kevin Abstract die met alternatieve weirde hiphop een sensationele show gaven op Lowlands? Een onmogelijke keuze, dat wordt een muntje opgooien. 

Vakantieplaylist: opwarmen voor WOO HAH 2019