VPRO 3voor12 en NPO 3FM vertellen in Blauwe M&M’s de beste en de meest juicy backstage-verhalen uit de muziekindustrie. In zeven thematische afleveringen hoor je over de wonderlijke wensen van wereldartiesten, de meest megalomane producties én wie de drugs regelt, verteld door de mensen die er direct mee te maken hebben. Alle afleveringen staan nu online.

Aflevering 1: Te laat

De artiest is foetsie, vertraagd of heeft gewoon schijt aan de mensen in de zaal. Wat ging er mis toen Drake niet kwam opdagen in de Ziggo Dome terwijl de zaal al vol zat? Wat doe je met notoire laatkomers als Madonna? En wat als de artiest die voor jou optreedt op het festival te laat komt?

Aflevering 2: Helemaal van de wereld

Hoe ver ga je in het pleasen en pamperen van een artiest, help je hem aan middelen of de weg daar naartoe te vinden? Hoe hou je rekening met de artiesten die weleens een pilletje te veel nemen voordat ze gaan draaien? Aan het woord zijn onder andere de legendarische ex-clubeigenaar Gert van Veen, de favoriete coffeeshophouder van Snoop Dogg en Kirk Hammett (Metallica) én de oude dealer van Herman Brood en John Cale.

Aflevering 3: Backstage

De backstage, dat is toch het rock ’n roll-paradijs? Hoe het er écht aan toegaat hoor je in deze aflevering. Dan snap je ook waarom sommige artiesten een stel puppies bestellen, waarom Kanye West zijn eigen bloemenrider heeft en waarom er soms ruzie ontstaat welke kleedkamer voor wie is. 

Aflevering 4: I’m your number one fan

Hoe ga je om met fanatieke fans, die dagen in de rij liggen of langs de beveiligers proberen te glippen? En hoe proberen sommige artiesten een slaatje te slaan uit die fans? Over het merchandisedorp van BTS en de idolate liefhebbers van Måneskin.

Aflevering 5: Anders nog iets?

Over de wonderlijke wensen van artiesten op tour. Grote wensen, kleine wensen, sympathieke en megalomane. Over Morrissey, die wil dat het hele gebouw naar zijn pijpen danst. Over Johnny Cash, die peperdure verzoekjes heeft die helemaal niet op de rider staan. En over Jack Johnson, die dingen vraagt die totaal onrealistisch zijn (maar wel goedbedoeld). 

Aflevering 6: Gekkenwerk

Over de steeds grotesker producties die artiesten meezeulen op tour. Niet alleen met hun eigen headline show, maar festivals krijgen er ook steeds meer mee te maken. Hoe ziet de productie van Metallica eruit? Hoe ga je om met de krankzinnige show van U2? Wat doe je als een artiest per se over het veld wil vliegen? En hoe hou je er rekening mee dat het dan ook fout kan gaan? 

Aflevering 7: De nachtconcerten van Prince

Een bijzonder fenomeen, die nachtelijke aftershows van Prince. Hoe ging dat als de grote kleine man jouw podium koos voor zo’n last minute take over? Wat kwam er allemaal kijken om zo’n legendarische show binnen te halen?

Over de makers

Atze de Vrieze en Timo Pisart
Timo Pisart en Atze de Vrieze zijn redacteur bij VPRO’s muziekplatform 3voor12 en schrijven regelmatig over wat er achter de schermen gebeurt in de muziekindustrie. Pisart won dit jaar de Pop Media Prijs voor zijn werk als muziekjournalist, De Vrieze maakte eerder de podcasts Weird Hit WonderRewind en Wereldhit, reeksen waarin Nederlandse muzikanten de geschiedenis in duiken. Ook host De Vrieze samen met Niels Aalberts en Malou Miedema de tweewekelijkse podcast De Machine, waarin zij de belangrijkste nieuwtjes achter de schermen in de muziekwereld bespreken.

Blauwe M&M's is wekelijks te luisteren vanaf woensdag 20 april op alle podcastplatforms, in de app van NPO 3FM, de Luister-app van de NPO en bij VPRO 3voor12