‘Het was ook voor ons een volslagen verrassing’, zegt Dano Ashruf, een van de twee kernleden van Afro Bros. De ander heet Rashid Badloe en is niet zijn broer maar zijn neef. Maar ach, in de Surinaamse cultuur heet een neef ook je broer. En bovendien nemen de twee neven allebei hun broer mee als ze in de studio werken. Afro Bros bestaat al twaalf jaar en heeft in die tijd behoorlijk naam gemaakt. ’We wisten wel dat het een lied met hitpotentie was, dat wel. Maar dat–ie wereldwijd overal op nummer 1 zou komen, dat hadden we niet verwacht.’
De grote vraag is: hoe zijn die Hollanders terecht gekomen op 'X', de wereldwijde hit van een Amerikaanse reggaeton ster. Nicky Jam is een 37-jarige Bostoner met Puertoricaanse en Dominicaanse roots die al vanaf de jaren negentig actief is. Hij is misschien bij een mainstream publiek wat minder bekend dan bijvoorbeeld Daddy Yankee, maar in de latin wereld kent iedereen hem. Ook J Balvin doet mee op ‘X’, een Colombiaan die we dan weer kennen van een gigastreamingkanon van vorig jaar: ‘Mi Gente’. Ook dit jaar is hij populair, want ook zijn track met Cardi B - ‘I Like It’ werd een grote hit. Hoe hebben die grote meneren interesse in een beat uit Arnhem?
Hoe lang is het geleden dat een Nederlandse act de grootste hit van het jaar - in de HELE wereld - scoorde? Nog sterker: zou het ooit wel eens voorgekomen zijn? De Arnhemmers van Afro Bros hebben het voor elkaar. Zij produceerden namelijk ‘X’ van Nicky Jam, een nummer dat in minder dan een jaar 1,3 miljard keer gestreamd werd op YouTube.
‘Dat zal ik je precies vertellen’, zegt Dano Ashruf. ‘Wij hadden een track genaamd ’18 Plus’, een Nederlandstalige track die een hit werd. In Nederland en Duitsland, in Spanje, en die track waaide zelfs over naar Zuid-Amerika. Op een gegeven moment verscheen op de Snapchat van J Balvin een filmpje waarin hij in zijn auto ’18 Plus’ draait en keihard zit te dansen.’ Hold on: het reggaeton trap fenomeen van Zuid-Amerika gaat dus hard op een Nederlandstalige banger? Ja dus. ‘En meteen daarna kwam er interesse van mensen die beats van ons wilden. Op een gegeven moment - dit voorjaar - waren we op Aruba voor een boeking, en daar spraken we een vriend van J Balvin, Jeon, een artiest die gewoon Nederlands spreekt. Die zou de volgende dag naar Colombia vliegen om met hem te werken. We lieten hem wat van onze tracks horen, en hij zei: "Dit gaat J Balvin helemaal te gek vinden."’
De volgende dag kregen de Afro Bros een belletje. J Balvin en Nicky Jam wilden een track opnemen op hun productie, samen met Jeon. ‘Je gelooft het nooit, maar binnen 48 uur was die hele track af. We schrokken ervan hoe snel het ging, maar zij wilden meteen over de deal praten. Ja, het is gewoon strak geregeld. Als je met dit soort zaken een steekje laat vallen ben je zwaar de dupe.’ Even naar die track. Het is duidelijk waar J Balvin op viel: op een heel typisch catchy synthgeluid dat Afro Bros graag gebruikt. Het klinkt ergens als tropical house, maar dan niet zo lafjes. En dat maakt het een ideale Europees-Latijnse cross-over. Dat geluid hoor je in ’18 Plus’, maar ook in ‘Come Again’ van Ronnie Flex en Boef, ook een productie die op hun naam staat.
Nu ligt de wereld dus open voor de Arnhemmers. Er is inmiddels behoorlijk wat interesse vanuit Zuid-Amerika, voor zowel producties als gigs. Binnenkort verschijnen twee tracks met David Guetta. En twee weken geleden zaten ze al in mooie pakken in Las Vegas voor de Latin Grammy’s. Twee nominaties met Nicky Jam hadden ze, en ook nog een met Major Lazer. Ze gingen met lege handen naar huis. ‘Daar zit je dan ineens naast Will Smith en Kelly Rowland. We werden verrassend veel herkend. We wonnen niet, en dat was best wel een ding. Niet ‘X’ won, niet ‘Mi Gente’, maar een track die bijna niemand in de scene kende en die een schamele 2 miljoen views op YouTube heeft.’ De Afro Bros hebben het podium niet bestormd om de uitreiking te verstoren. Waarom zouden ze, met of zonder Grammy: de latin wereld ligt voor ze open.
De Song van het Jaar 2018 wordt op 7 december uitgereikt in TivoliVredenburg. Kom naar het Song van het Jaar-festival met optredens van o.a. Kensington, De Likt, Amber Arcades, Merol, Karel, Pip Blom en S10.