Als eind jaren tachtig het kwartje valt en het Nederlandse nachtleven aan house verslingerd raakt, staat het praktisch elke avond rijen dik voor de deur van de RoXY. De Amsterdamse club is een van de eerste plekken die het genre omarmt en een vrijplaats waar alles kan en waar nooit een einde aan de nacht lijkt te komen. Totdat mede-oprichter Peter Giele overlijdt en op de dag van de begrafenis de club tot de grond toe afbrandt.

21 juni 1999. De populariteit van house groeit alleen maar. DJ's worden de nieuwe supersterren, gekraakte pakhuizen zijn ingeruild voor arena's. De langste dag van het jaar is een droevige: Peter Giele, mede-oprichter van de club waar house tot bloei kwam, wordt begraven. Het wordt geen gewone begrafenis. Natuurlijk niet. Hoe zou de geestelijk vader van de RoXY, de man die met zijn uitbondige decors de club zijn extravagante karakter en imago gaf, een normale begrafenis moeten hebben? Het wordt een dag vol vuur: de rouwstoet over de Amstel wordt aangevoerd door een schip waar vanaf metershoge vlammen de hemel in schieten. Op de kade van de begraafplaats staat een enorm vuurkanon en bij de herdenkingsdienst in de RoXY is er natuurlijk vuurwerk.

In aflevering 3 van podcastserie Rewind reconstrueren we die 'opera-waardige' dag, de begrafenis van de man die het nachtleven kleur én vorm gaf. Een emotionele dag vol vuur, drama en spektakel, die eindigt met het moment dat de club zelf ook naar zijn graf gedragen wordt. Het is de dag waarop de al legendarische RoXY voorgoed in het geheugen van een hele generatie gegrift staat en latere generaties altijd nieuwsgierig zullen blijven.

Aan het woord komen Gieles weduwe Inez De Jong, artistiek leider Joost van Bellen en Hard Gay-organisator Steve Malenka. 'Het ging om hart en ziel, cultuur, rebelsheid, tegendraadsheid.' Na de brand veranderde dat in de dance. 'Voor iedereen begon op 22 juni 1999 een heel nieuw leven.'

RoXY - 30 jaar Dutch Dance

De vijf delen van podcast Rewind worden uitgezonden in VPRO's Nooit Meer Slapen op Radio 1 (tussen 00:00 en 02:00) en verschijnen daarna op 3voor12. Abonneren kan op iTunes en Stitcher en via RSS.

15 mei 1993 - De dag dat feestorganisatie Multigroove door de politie opgerold werd 
Operatie Staartjes, zo heette de inval die de politie op 15 mei 1993 deed bij Multigroove, een Amsterdamse party-organisator. Een anti-terreurteam met zware wapens maakte een einde aan een reeks feesten die cruciaal was in de ontwikkeling van de harde stijlen, maar die ook een broeinest van drugs waren. 
Luister de aflevering hier terug

18 oktober 1997 – De dag dat 11.000 gabbers Antwerpen overspoelden
Eind jaren negentig bereikte de gabbercultuur een gigantisch hoogtepunt, dat zich niet door de grens liet tegenhouden. ID&T moest vanuit het hele land meer dan honderd touringcars laten rijden om de duizenden fans naar Antwerpen te rijden voor Global Hardcore Nation, een feest dat volgens velen de geschiedenisboeken in ging als het beste hardcorefeest ooit.
Luister de aflevering hier terug

21 juni 1999 - De dag dat de RoXY afbrandde
De beroemde club RoXY, geboortegrond van de house in Nederland, kreeg een wel heel bizar einde. Die dag werd oprichter Peter Giele begraven, een gebeurtenis die gepaard ging met een extravaganza feest zoals je dat van de RoXY mocht verwachten. Totdat de beruchte vuurklok de zolder in lichterlaaie zette en de nalatenschap van Giele in as veranderde.
Nooit Meer Slapen: vrijdag 19 oktober
3voor12: zaterdag 20 oktober

23 oktober 2013 - De dag dat ID&T verkocht werd aan SFX
Het hing al een tijdje in de lucht, maar 21 maart 2013 was het echt zo: het grote Nederlandse dance bedrijf ID&T werd verkocht aan de miljardair Robert X Sillerman en zijn bedrijf SFX. Die kocht het ene dancebedrijf na het andere. Een cruciale stap om de succesorganisatie een internationale push te geven. Of zou die Sillerman toch een megalomane waaghals zijn?
Nooit Meer Slapen: vrijdag 26 oktober
3voor12: zaterdag 27 oktober

4 januari 2015 - De dag dat club Trouw dichtging
‘Trouw tot in den dood’, prijkte op de gevel van de Amsterdamse club aan de Wibautstraat. Een tikkeltje dramatisch, zou je zeggen, maar als op maandag om 13:00 uur de laatste plaat gedraaid is, vindt niemand die zin meer ‘too much’. Zestig uur lang duurde het afscheid, waarbij non stop op elke plek in het pand wel iets gebeurde. Een monument van de underground dance in Nederland.
Nooit Meer Slapen: vrijdag 2 november
3voor12: zaterdag 3 november