Eind jaren negentig bereikte de gabbercultuur een gigantisch hoogtepunt, dat zich niet door de grens liet tegenhouden. ID&T moest vanuit het hele land meer dan honderd touringcars laten rijden om de duizenden fans naar Antwerpen te rijden voor Global Hardcore Nation, een feest dat volgens velen de geschiedenisboeken in ging als het beste hardcorefeest ooit.

18 oktober 1997. Naar schatting 150.000 jongeren in Nederland noemen of voelen zichzelf gabber. Duizenden van hen reizen elk weekend het hele land af op zoek naar steeds grotere feesten. Als het moet zelfs de grens over, naar een oud wielerstadion aan de ring van Antwerpen voor Global Hardcore Nation. Het zou een van de meest legendarische hardcoretijd ooit worden, en achteraf de absolute piek van de gabbertijd.

In Rewind aflevering 2 reconstrueren we die lange lange dag, die voor veel bezoekers begon in een touringcar ergens in het land. Meer dan honderd bussen trokken de grens over, om daar opgewacht te worden door de Rijkswacht. Die stond al snel met de handen in het haar, want waar moesten ze in hemelsnaam beginnen met al die angstaanjagende feestvierders?

Aan het woord komen Thunderdome-baas Francois Maas, hardcore dj's Promo en Weirdo, ID&T's Sander Groet en Thunder Magazine reporter Tjeerd Bijnsdorp.  'Ze waren op een missie: kom, we gaan naar Antwerpen, tof! Hakken!'

De vijf delen van podcast Rewind worden uitgezonden in VPRO's Nooit Meer Slapen op Radio 1 (tussen 00:00 en 02:00) en verschijnen daarna op 3voor12. Abonneren kan op iTunes en Stitcher en via RSS.

15 mei 1993 - De dag dat feestorganisatie Multigroove door de politie opgerold werd 
Operatie Staartjes, zo heette de inval die de politie op 15 mei 1993 deed bij Multigroove, een Amsterdamse party-organisator. Een anti-terreurteam met zware wapens maakte een einde aan een reeks feesten die cruciaal was in de ontwikkeling van de harde stijlen, maar die ook een broeinest van drugs waren. Nooit Meer Slapen: vrijdag 5 oktober
3voor12: zaterdag 6 oktober

18 oktober 1997 – De dag dat 11.000 gabbers Antwerpen overspoelden
Eind jaren negentig bereikte de gabbercultuur een gigantisch hoogtepunt, dat zich niet door de grens liet tegenhouden. ID&T moest vanuit het hele land meer dan honderd touringcars laten rijden om de duizenden fans naar Antwerpen te rijden voor Global Hardcore Nation, een feest dat volgens velen de geschiedenisboeken in ging als het beste hardcorefeest ooit.
Nooit Meer Slapen: vrijdag 12 oktober
3voor12: zaterdag 13 oktober

21 juni 1999 - De dag dat de RoXY afbrandde
De beroemde club RoXY, geboortegrond van de house in Nederland, kreeg een wel heel bizar einde. Die dag werd oprichter Peter Giele begraven, een gebeurtenis die gepaard ging met een extravaganza feest zoals je dat van de RoXY mocht verwachten. Totdat de beruchte vuurklok de zolder in lichterlaaie zette en de nalatenschap van Giele in as veranderde.
Nooit Meer Slapen: vrijdag 19 oktober
3voor12: zaterdag 20 oktober

23 oktober 2013 - De dag dat ID&T verkocht werd aan SFX
Het hing al een tijdje in de lucht, maar 21 maart 2013 was het echt zo: het grote Nederlandse dance bedrijf ID&T werd verkocht aan de miljardair Robert X Sillerman en zijn bedrijf SFX. Die kocht het ene dancebedrijf na het andere. Een cruciale stap om de succesorganisatie een internationale push te geven. Of zou die Sillerman toch een megalomane waaghals zijn?
Nooit Meer Slapen: vrijdag 26 oktober
3voor12: zaterdag 27 oktober

4 januari 2015 - De dag dat club Trouw dichtging
‘Trouw tot in den dood’, prijkte op de gevel van de Amsterdamse club aan de Wibautstraat. Een tikkeltje dramatisch, zou je zeggen, maar als op maandag om 13:00 uur de laatste plaat gedraaid is, vindt niemand die zin meer ‘too much’. Zestig uur lang duurde het afscheid, waarbij non stop op elke plek in het pand wel iets gebeurde. Een monument van de underground dance in Nederland.
Nooit Meer Slapen: vrijdag 2 november
3voor12: zaterdag 3 november