Voor sommige fans was het misschien even schrikken: in mei 2017 bracht Muse 'Dig Down' uit. Een los liedje. Zou er een album aankomen? Misschien wel, misschien niet. De drie schoolvrienden Matt Bellamy, Dominic Howard en Chris Wolstenholme zaten nog in de studio om meer losse liedjes op te nemen, en te zien waar het schip strandt. Voor iedere andere band is dat de normaalste zaak van de wereld, maar niet voor Muse. Muse-albums worden geboren als volledig volgroeide volwassenen in maatpak: de band sluit zich wekenlang op in de studio met een groots concept als leidraad, en komt pas weer naar buiten als de plaat helemaal af is en van begin tot eind een coherent verhaal vertelt. Maar na meer dan twintig jaar dat, werd het tijd voor een luchtigere aanpak.
Dat resulteert in een album dat nog veel meer verschillende geluiden incorporeert dan Muse al deed. Simulation Theory gaat alle kanten op: 'Propaganda' combineert op bizarre wijze trap beats, een uitgesproken Prince-achtige funkmelodie én akoestische slide-gitaar met Matts monsterachtig vervormde stem. 'Break It To Me' heeft zowaar iets nu metal-achtigs, maar wel met een intens melancholische bridge. 'Get Up and Fight' opent als een eurodanceliedje uit de jaren nul - ja, echt - om vervolgens over te slaan in een episch rockrefrein. Als Chris zegt dat dit album 'van alles wat' is, lult hij niet uit zijn nek.
Bassist Chris legt uit: 'De eerste drie of vier liedjes die we maakten waren echt bedoeld als standalone songs. Het idee van een album kwam pas veel later. Met de manier waarop wij werken heb je de komende twee, drie jaar van je leven eigenlijk altijd al in kaart gebracht: je maakt het album, je promoot het album, je gaat op tour. Dat is niet erg, maar na de Drones tour besloten we om iets meer tijd voor onszelf te nemen. Niet om te verdwijnen en nooit meer muziek te maken, maar om het op een iets andere manier aan te pakken. Misschien was het wel mogelijk om een paar losse shows te spelen en een klein beetje op te nemen, in plaats van meteen een hele tour te doen. Dus speelden we een paar shows in Amerika die niet per se aan een album gelinkt waren, en gingen we met een nieuwe aanpak de studio in.'
Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?