‘Doing the most’ is een uitdrukking die je gebruikt voor mensen die net een beetje ‘te’ zijn. Te extravagant gekleed, te uitgesproken, te luid, te flamboyant, te emotioneel, te weird. ‘He’s always doing too much’: te veel, te opvallend. En zacht stekende belediging waarmee je eigenlijk wil zeggen: ‘Doe nou gewoon eens normaal.’ Het is een sleutelzin voor Negro Swan, het nieuwe album van Devonté Hynes onder de naam Blood Orange.
In letterlijke zin doet Hynes daadwerkelijk heel veel: hij maakt muziek onder meerdere verschillende aliassen, produceert en schrijft voor allerlei artiesten, speelt meerdere instrumenten, fotografeert, maakt video’s, schrijft en tekent zijn eigen stripboek, en dan kan-ie ook nog een behoorlijk potje voetballen. Maar het idee dat er zoiets bestaat als ‘te’ zijn of ‘te veel doen’, is ook de reden dat hij als kind – een zwarte tienerjongen in een bekrompen stadje in het Britse Essex, met lang steil haar, make-up, nagellak en een cello – regelmatig in elkaar geslagen werd. Zo erg zelfs, dat hij meerdere keren in het ziekenhuis belandde.
Net als zijn bejubelde voorganger Freetown Sound (2016) staat Negro Swan vol gelaagde r&b-liedjes, ingetogen en tegelijk rusteloos. Muzikaal is dit een vreemdere plaat dan alle drie de voorgaande Blood Orange-albums. Hynes is een liefhebber van pop in de breedste zin van het woord, produceerde en schreef sprankelende songs voor mainstreamartiesten als Kylie Minogue en Britney Spears, en voor Sky Ferreira en Carly Rae Jepsen, popzangeressen die zich iets links van het midden bevinden. Op zijn eigen platen waren die pakkende refreintjes – zei het iets minder opzichtig – ook altijd te vinden. Zelfs al gaat hij daar nooit naar op zoek: 'Er is nooit een moment waarop ik denk, "Dit moeten we op de radio krijgen",' zegt hij in The Guardian. 'Het is altijd gewoon ik, alleen, in de studio.' En toch sijpelt zijn haarfijne gevoel voor popmuziek er altijd in.
Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?