Popjournalisten zijn mislukte muzikanten. Het is een populair cliché, maar in het geval van ondergetekende gewoon waar. Jarenlang streefde ik als bassist van de Maastrichtse electropunkband The Dying Hippos naar rocksterrendom. Nooit van die band gehoord? Dat kan kloppen. Ons grootste wapenfeit is een derde plek in de finale van de Limburgse bandwedstrijd Nu Of Nooit 2011 en op YouTube heeft onze best bekeken video 2500 views. Na 5,5 jaar. Toch kostte het me nog geen twee weken om 70.000 Spotifystreams bij elkaar te verzamelen voor ‘Mannequin’, ons licht irritante liedje over het klassieke thema ‘verliefd zijn op een paspop’. Dat is meer dan de meeste nummers van bands in de ordegrootte Canshaker Pi, Bartek, The Homesick of Afterpartees in jaren gestreamd worden. Maar erg trots ben ik er niet op.
Zo’n vijf jaar nadat ik mijn rocksterrendroom liet varen voor een leven als kantoorslaaf, stuitte ik afgelopen mei op de site Streamify.me: een slick vormgegeven platform voor ‘songpromotie’. Streamify belooft tegen betaling ‘100% natural Spotifyplays’ te leveren, van ‘echte accounts uit voornamelijk de VS’. Echte account, waar je dus ook echte royalties voor ontvangt. Voor $ 150,- luisteren er 50.000 ‘mensen’ naar je. Of nou ja, ‘echte accounts’ in ieder geval. In hoeverre dat mensen zijn, leg ik zo nog wel uit. Vlak nadat ik je heb laten zien hoe vreselijk simpel het is om streams te kopen, dat je voor vrijwel ongelimiteerde nepstreams een dergelijke dienst niet eens nodig hebt, waarom het echt een heel slecht idee is om dit te doen en dat je een enorme, muziekhatende klootzak bent als je er na dit stuk nog aan begint.
Wacht even. Nepstreams, dat laat Spotify toch zeker niet zomaar toe?
In theorie niet. Spotify gebruikt algoritmes om playfraude te herkennen. Streamt een gebruiker slechts één artiest? Dan gaat er een rode vlag omhoog. Stream hij/zij die artiest extreem veel? Rode vlag. Wordt een specifiek nummer of album extreem vaak op repeat gezet? Rode vlag. Wordt je muziek alleen door nieuwe gebruikers gestreamd? Nou ja, et cetera. Te veel rode vlaggen, dan wordt je nummer zonder waarschuwing verwijderd van Spotify.
Zelfs als er helemaal geen sprake is van daadwerkelijke fraude. Dat overkwam bijvoorbeeld de Amerikaanse folkband Smokey and the Mirror. Zij riepen hun grotendeels Spotify-loze fanschare via nieuwsbrief op om hun album te streamen en kwamen erachter dat die paar duizend fans trouwer waren dan goed was voor de band. Hun muziek werd verwijderd en via hun platenmaatschappij hoorden ze dat dit gebeurd was op basis van ‘Fraudulent Streaming Activity’. Daar moeten we dus omheen zien te werken.
Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?