Staat Paul McCartney wel op Pinkpop?

Of is het Faul McCartney en zijn plaksnor

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Komend weekend heeft Pinkpop eindelijk de afsluiter waarmee ze al jaren bezig zijn: Paul McCartney. Deze week bleek dat de grote Beatles-man eigenlijk in 2013 al in Landgraaf had moeten staan, maar dat zijn management het verkeerde weekend opgeschreven had. Nu is alles dan wel goed gepland. De vraag is alleen, is het wel de echte Paul McCartney?

Bij popcultuur hoort mythevorming en bij mythevorming horen geruchten. Vaak hele rare geruchten zelfs. Met de komst van het internet is dat makkelijker dan ooit. Zo werd vorige week Jack Black nog doodverklaard, een paar jaar geleden zou Jackass-ster Wee-man verongelukt zijn bij een opname, ga zo maar door. Voor het internet tijdperk zijn er ook genoeg van dat soort verhalen te vinden. Denk aan de bewijzen dat Tupac niet dood zou zijn, of de fans die maar niet wilden geloven dat Elvis echt gestorven was. Maar het meest bizarre verhaal van allemaal is nog ouder: het verhaal dat Paul McCartney in 1966 verongelukt zou zijn en vervangen is door een dubbelganger. 

Het verhaal in het kort
Het gerucht begon in 1969 op een Amerikaanse campus en dook kort daarna op in een lokale radio-uitzending, waarna het balletje echt ging rollen. Meer radioshows maakten specials waarin gezocht werd naar aanwijzingen, kranten schreven erover. En zoals dat gaat met complottheorieën, veranderde een officiële verklaring vanuit het management er niets aan. Integendeel. Mensen bleven overal glasharde bewijzen vinden. De basis van het verhaal is simpel: op 9 november 1966 zou McCartney tijdens een studiosessie ruzie hebben gekregen met de rest van de band, weggescheurd in zijn auto en vervolgens verongelukt. Onthoofd zelfs, volgens de gruwelijkere variant van het verhaal. Aangezien de belangen te groot waren werd William Campbell, de winnaar van een look-a-like-wedstrijd, opgetrommeld om de vroeg gestorven superster te vervangen. Om het verhaal nog beter te maken kreeg de nep Paul nog de perfecte bijnaam: False Paul, kortweg Faul. 

Het bewijs
Uiteindelijk gaat het natuurlijk vooral om de bewijzen. Waar rook is, is vuur. En als er geen rook is moet je die er zelf bij fantaseren, moeten de complotdenkers gedacht hebben. De stapel aanwijzingen is enorm, de een nog ongeloofwaardiger dan de anderen. Dit zijn de beste:

1. Een goed bewijs hoeft niet waar te zijn
De hoes van Abbey Road staat volgens kenners vol met aanwijzingen. Natuurlijk is er het verhaal over de begrafenisstoet (McCartney als dode op blote voeten, Lennon als geestelijke in het wit, Starr als begrafenisondernemer), maar het de beste aanwijzing is het kenteken van de witte auto achter de band: "LMW 281F". LMW zou staan voor Linda McCartney Widow, 281F voor de leeftijd die Paul gehad zou hebben als hij nog zou leven. Dat eerste is best een kromme zin, dat tweede is niet eens waar. Hij was 27 toen het album verscheen. 

2. Plaksnor
De nep Paul (Faul) had nog wat cosmetische chirugie nodig om echt goed te lijken. Om de littekens op zijn bovenlip te verbergen, droeg Paul dus opeens een snor. En omdat te veel zou opvallen als alleen hij een nieuwe look aan meette, namen alle Beatles maar een snor. In 'Sgt Pepper Lonely Hearts Club Band' wordt dat, als je maar goed genoeg luistert, verklapt. 

3. John Lennon mist Paul
Dan is er nog het einde van 'I'm So Lonely'. Als je dat achteruitspoelt en het maar graag genoeg wil horen, dan hoor je Lennon overduidelijk opbiechten dat hij Paul mist. 

4. Het vergezochte eufemisme 
Je kan veel over Ringo Starr zeggen, maar hij wordt in elk geval niet gezien als de meest geniale songschrijver van The Beatles. Toch zou in een van de door hem geschreven liedjes ook een aanwijzing zitten. In 'Don't Pass Me By' zingt hij 'I'm sorry that I doubted you, I was so unfair. You were in a car crash and you lost your hair.' Niet het meest subtiele liedje uit de catalogus, maar het zou best een subtiele manier zijn om over zijn onthoofde bandgenoot te zingen. 

5. Faul doet er zelf nog een schep bovenop
In 1993 bracht Paul McCartney, of eigenlijk Faul McCartney dus, een live album uit met de beste naam die hij ervoor kon kiezen, Paul is Live, en schoot hij een variant van de Abbey Road-foto als hoes. Om de completdenkers nog wat verder gek te draaien pastte hij nog even het kentteken van de kever aan naar 51IS, hij was immers 51 toen het album uitkwam.