Videoprimeur: Lijpe doet gek voor de Jackpot met gangsterclip door Teemong

Rapper uit Maarssen brengt eind april tweede album uit “dat Nederland gaat choqueren”

Timo Pisart ,

Overal pistolen en bivakmutsen, en Lijpe zelf wentelt zich in bergen geld in bed: ja, de nieuwe videoclip van rapper Lijpe is een stereotype gangstervideo, maar wel zo overtuigend als je ze maar zelden in Nederland ziet. Met dank aan Teemong, de beruchte clipmaker die al werkte met o.a. Fresku, De Staat, Mr. Probz en Yellow Claw. Kijk de videoclip-primeur hieronder. Jackpot is de eerste track van het gelijknamige album, dat eind april verschijnt. “Ik wil vooral mijn moeder trots maken.”

We doen gek voor die jackpot, dat is de strekking van de nieuwe track van Lijpe, geschoten op een gigantisch landhuis in de Ardennen. “Teemong had die locatie al tijden op het oog, en stelde hem bij iedere videoclip weer voor, maar qua budget zijn ze er nooit uitgekomen. Wij hebben het nu gewoon gedaan. Het is een landhuis van een alleenstaande vrouw, dat we gewoon konden huren.”

Teemong zou eigenlijk de video voor een ander nummer van Lijpe schieten, maar toen hij Jackpot hoorde, moest en zou hij juist deze track voorzien van beeld: een grimmige straattrack die nog harder is dan we van Lijpe kennen. “Niemand anders mag deze doen, appte hij me. Hij bleef me een week lang stalken: ‘Heb je al met Top Notch gesproken?’” Meestal verwerkt Teemong wel een knipoog of komische noot in zijn clips, hier is dat niet het geval. Lijpe: “Het is ook een grimmige track en ik ben een serieuze jongen, hè?”

De Maarssense rapper speelde zichzelf in de kijker door zijn bijdrages aan het New Wave-album dat werd bekroond met de Popprijs. In december 2015 bracht hij zijn debuutalbum Levensles uit. Eind april moet de opvolger alweer verschijnen. Een productieve tijd, dus. “Ik heb de plaat in een week geschreven op een schrijverskamp in Friesland, midden tussen de weilanden. Ik ben een jongen uit de stad, hou van drukte maar vond het fijn alles en iedereen even af te stoten. Zo werk ik het liefst. Alle tracks zijn in de sfeer en vibe van Jackpot. Het album gaat Nederland choqueren, man”

Choquerend of niet: Lijpe deelt die Jackpot uit de track met zijn moeder, zoals hij ook op zijn debuutalbum regelmatig liefde voor het maternale nest uit. “Ze volgt me als geen ander, ze weet mijn verhaal en ik maak haar trots. Ze wil al sinds mijn geboorte weten waar ik mee bezig ben, en heeft al mijn gouden platen gekregen en opgehangen in het huis in Maarssen. Het doet me meer dat die platen wat met mijn moeder doen, dan dat de gouden platen zelf wat voor me betekenen.”